Σαμαράς: Εμπιστοσύνη στη Δικαιοσύνη, ψυχραιμία στην κυβέρνηση

Από τον αιφνιδιασμό στην ανακούφιση - Πώς αντέδρασε από τις ΗΠΑ ο πρωθυπουργός στην είδηση της προφυλάκισης Μιχαλολιάκου - Για δικαίωση κάνουν λόγο στο κυβερνητικό επιτελείο - Οι εκτιμήσεις για τυχόν «διαρροές» ψηφοφόρων της ΧΑ
Ήταν 9 το βράδυ τοπική ώρα Ουάσινγκτον, 4 τα ξημερώματα ώρα Ελλάδος, όταν ο πρωθυπουργός κ. Αντώνης Σαμαράς, ο οποίος δειπνούσε με δημοσιογράφους που τον ακολούθησαν στο ταξίδι του και τοπικούς ανταποκριτές, δέχθηκε ένα τηλεφώνημα.


Στην άλλη άκρη της γραμμής ήταν ο υπουργός Δημοσίας Τάξεως κ. Νίκος Δένδιας, ο οποίος τον ενημέρωσε ότι μόλις αποφασίστηκε, με ομόφωνη γνώμη εισαγγελέα και ανακριτή, να παραμείνει προφυλακιστέος ο αρχηγός της Χρυσής Αυγής, Νίκος Μιχαλολιάκος.

Αν και η δική του απολογία είχε τελειώσει νωρίτερα, έπρεπε να ολοκληρωθεί και η απολογία του Γιώργου Πατέλη, προκειμένου να εκδοθεί η απόφαση εισαγγελέα και ανακριτή.

Η είδηση προκάλεσε ανακούφιση στον πρωθυπουργό και στους συνεργάτες του, που τον συνόδευαν στο δείπνο και οι οποίοι είχαν περάσει μία δύσκολη ημέρα από την στιγμή που αποφασίστηκε η αποφυλάκιση των άλλων βουλευτών της οργάνωσης.

Η αρχική είδηση αιφνιδίασε το κυβερνητικό επιτελείο, που απέδωσε τις αποφυλακίσεις στη λειτουργία του δικαστικού συστήματος, όπως επισήμανε εμμέσως ο πρωθυπουργός στη δήλωση που έκανε το απόγευμα της ίδιας ημέρας και στην οποία τόνισε ότι «η Δικαιοσύνη έχει την πρωτοβουλία. Αυτό σημαίνει δημοκρατική νομιμότητα και ομαλότητα».

Η ανησυχία και η ταραχή που επικράτησε στην Αθήνα έφθασε και στην Ουάσινγκτον, όπου ο πρωθυπουργός μοιραζόταν ανάμεσα στα σημαντικά του ραντεβού με τον αντιπρόεδρο των ΗΠΑ και τους γερουσιαστές και στα τηλεφωνήματα από την Αθήνα, για να ενημερώνεται και να δίνει οδηγίες.

Ο κ. Σαμαράς συνομίλησε, εκτός από τον κ. Δένδια, και με τον υπουργό Δικαιοσύνης κ. Χαράλαμπο Αθανασίου, όπως και με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο κ. Σίμο Κεδίκογλου και τον υπουργό Επικρατείας κ. Δημήτρη Σταμάτη, για τον επικοινωνιακό χειρισμό του θέματος.

Ο πρωθυπουργός συνέστησε να διατηρήσουν όλοι την ψυχραιμία τους, να αποφύγουν τις δηλώσεις και να περιμένουν την εξέλιξη της υπόθεσης. Η απόφαση για τη συνέχιση της προφυλάκισης του Νίκου Μιχαλολιάκου θεωρεί το κυβερνητικό επιτελείο ότι τους δικαιώνει.

Αν και πράγματι είναι αρμοδιότητα της Δικαιοσύνης, είναι σαφές ότι, αν αποφυλακίζονταν όλοι πλην του Γιάννη Λαγού, θα υπήρχε διπλό πρόβλημα. Από τη μία η κυβέρνηση θα είχε αποτύχει και από την άλλη η ηγεσία της οργάνωσης θα συνέχιζε τη δράση της, παράγοντας σωρευτικά αποτελέσματα. Αν κριθεί προφυλακιστέος και ο Χρήστος Παππάς, η οργάνωση θα έχει μείνει ακέφαλη.

Σε κάθε περίπτωση, η κυβέρνηση θεωρεί ότι αποκαλύφθηκε ο πραγματικός ναζιστικός και εγκληματικός χαρακτήρας της οργάνωσης. Φυσικά, καλό θα είναι να επιβεβαιωθεί και με τη δικαστική «βούλα», για να ξεριζωθεί πραγματικά το νεοναζιστικό μόρφωμα.

Η κυβέρνηση δεν παραγνωρίζει το πολιτικό κόστος, όπως και το προσδοκώμενο πολιτικό όφελος από το χειρισμό της εξάρθρωσης της Χρυσής Αυγής. Το ερώτημα είναι που θα κατευθυνθούν οι ψηφοφόροι της Χρυσής Αυγής και αν θα πετύχει να τους προσελκύσει ξανά η ΝΔ.

Τα δύο κόμματα της συγκυβέρνησης δεν θα ήθελαν να δουν τη Χρυσή Αυγή να διαλύεται και να ενισχύονται ο ΣΥΡΙΖΑ και οι Ανεξάρτητοι Έλληνες.

Η κυβέρνηση επενδύει στο δόγμα «νόμος και τάξη», που θα συνεχιστεί με επιχειρήσεις κατά της λαθρομετανάστευσης, καθώς και με αντιμετώπιση της βίας των ομάδων του αντιεξουσιαστικού και ακροαριστερού χώρου.
πηγη

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...