Ο Πρανάμπ Μουχερτζί είναι ο πρόεδρος της πολυπληθέστερης δημοκρατίας στον κόσμο. Κατέχει αυτό το αξίωμα, το οποίο είναι σε μεγάλο βαθμό τιμητικό, εδώ και περίπου ένα χρόνο. Ξεκίνησε την πολιτική του καριέρα το 1969. Μέντορας του ήταν Ινδή πρωθυπουργός Ίντιρα Γκάντι. Διαθέτει μεγάλη πολιτική εμπειρία καθώς έχει διατελέσει πολλές φορές υπουργός.
Το Euronews επισκέφθηκε το προεδρικό μέγαρο στο Νέο Δελχί προκειμένου να συναντήσει τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας της Ινδίας, την παραμονή της αναχώρησής του για τις Βρυξέλλες προκειμένου να παρακολουθήσει το φεστιβάλ Europalia, ένα μεγάλο γεγονός που ασκοπεί στην προβολή του πολιτιστικού πλούτου της Ινδίας στην Ευρώπη.
euronews:
«Κύριε πρόεδρε, σας ευχαριστώ πολύ που μας υποδέχεστε στην οικεία σας και παίρνετε μέρος σε αυτή την έκδοση του Global Conversation. Με την συζήτησή μας ελπίζουμε να ρίξουμε φως σε ζωτικής σημασίας θέματα που βρίσκονται στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος στην Ινδία σήμερα.
Επισκέπτεστε την Ευρώπη σε μια περίοδο όπου τόσο η Ινδία όσο και η ΕΕ αντιμετωπίζουν σοβαρές οικονομικές δυσκολίες. Η κρίση του ευρώ έχει πολλές διαστάσεις, όμως τα οικονομικά προβλήματα της Ινδίας μας έχουν ξαφνιάσει. Η Ινδία περιγραφόταν ως η επόμενη, έξυπνη, βιομηχανική υπερδύναμη, ένα από τα μέλη των BRICS. Τι συνέβη, λοιπόν;»
Πρανάμπ Κουμάρ Μουχερτζί:
«Πρώτα απ‘όλα θα ήθελα να εκφράσω την άποψη μου πάνω σε αυτό το θέμα καθώς έχω πλήρη επίγνωση του δικού μου ρόλου στο ξεκίνημα της κρίσης. Στο ξεκίνημα της οικονομικής κρίσης, το 2008, είχα αναλάβει την διπλή υποχρέωση να διαχειρίζομαι και το υπουργείο Οικονομικών. Κατά συνέπεια έπρεπε να αντιμετωπίσω και αυτά τα θέματα. Το ΑΕΠ της Ινδίας μεγάλωνε με ταχείς ρυθμούς και διαμορφωνόταν στο 9% όταν όμως ανέλαβα διαπίστωσα πως σχεδόν ανά δεκαπενθήμερο καταγραφόταν πτώση του ΑΕΠ. Εκ των υστέρων, μπορούμε να πούμε πως, εκείνη τη στιγμή, δεν αντιληφθήκαμε το εύρος της κρίσης. Έπρεπε λοιπόν να δράσουμε άμεσα και, όπως έγινε σε πολλές άλλες χώρες, προσπαθήσαμε να δώσουμε κίνητρα. Μιλώντας ανοιχτά, δεν θα μπορούσαμε να ανακάμψουμε από το σοκ, και δεν αναφέρομαι μόνο στην Ινδία αλλά και στον υπόλοιπο κόσμο, καθότι το πρόβλημα εντοπίζεται στις ρίζες και οι ρίζες βρίσκονται στα κοινά προβλήματα που έχουμε με την ευρωζών. Όπως στις περισσότερες αναδυόμενες οικονομίες αλλά και σε ορισμένες αναπτυγμένες, ο δανεισμός δεν συνάδει με την κινητικότητα των πόρων. Απαίτησα ριζικές μεταρρυθμίσεις. Πολλές ευρωπαϊκές χώρες προχώρησαν σε τέτοιες μεταρρυθμίσεις και τις συγχαίρω για αυτό!»
euronews:
«Πιστεύετε πως και η Ινδία θα καταφέρει να κάνει κάτι παρόμοιο;»
Πρανάμπ Κουμάρ Μουχερτζί:
«Η Ινδία έχει αρχίσει να το κάνει.»
euronews:
«Υπάρχει όμως περαιτέρω ανάγκη για μεταρρυθμίσεις.»
Πρανάμπ Κουμάρ Μουχερτζί:
«Υπάρχει. Θα έρθω και σε αυτό, αλλά πρέπει να έχουμε στο μυαλό μας το μέγεθος του πληθυσμού της Ινδίας και πόσο άνισα κατανεμημένη είναι η ανάπτυξη. Στις περισσότερες προηγμένες χώρες, ο κατασκευαστικός τομέας είναι ιδιαίτερα αναπτυγμένος. Στην Ινδία ωστόσο δεν έχουμε το περιθώριο να επενδύσουμε σε αυτό το μοντέλο. Εμείς πρέπει να ταΐσουμε 1,2 δισεκατομμύρια ανθρώπους. Ως εκ τούτου, πρέπει να επικεντρωθούμε στην αγροτική οικονομία. Πρέπει επίσης να τονίσω πως δίνουμε ιδιαίτερη έμφαση στην ανάπτυξη στις αγροτικές περιοχές. Συμφωνώ ωστόσο πως στη σημερινή συγκυρία, ο κόσμος ενοποιείται οικονομικά και η παγκόσμια οικονομία δεν αποτελεί όνειρο αλλά μια πραγματικότητα για την οποία πρέπει να εργαστούμε συλλογικά, έχοντας πάντα κατά νου τις ιδιαίτερες ανάγκες της κάθε χώρας.»
euronews:
«Μια που αναφερθήκατε στο θέμα της συνεργασίας, η ΕΕ και η Ινδία είναι στρατηγικοί εταίροι και από το 2007 υπάρχει στο τραπέζι μια συμφωνία επενδύσεων και ελεύθεροι εμπορίου. Εφόσον ολοκληρωθεί, θα έχει θετική επίδραση στις ζωές πάνω από 1,8 δισεκατομμυρίων ανθρώπων. Πώς μπορούμε να κάνουμε αυτή τη συμφωνία να πάρει μπροστά;»
Πρανάμπ Κουμάρ Μουχερτζί:
«Βέβαια τώρα δεν είμαι σε θέση να ανταποκριθώ ή να ενεργήσω άμεσα όμως έχουν ήδη ολοκληρωθεί 15 γύροι διαπραγματεύσεων, και είναι ένα θέμα που το παρακολουθώ στενά. Όταν ήμουν υπουργός Οικονομικών είχαμε φθάσει σε συμφωνία πάνω σε ένα μεγάλο μέρος των υπό συζήτηση θεμάτων. Παραμένουν πολύ λίγα πεδία διαφωνιών. Θα πρέπει και αυτές τις διαφωνίες να τις περιορίσουμε.»
euronews:
«Αυτά τα πεδία τα οποία θα πρέπει να εξεταστούν, αφορούν για παράδειγμα την γραφειοκρατία του ινδικού κράτους;»
Πρανάμπ Κουμάρ Μουχερτζί:
«Δική μου αίσθηση είναι πως εδώ έχουμε έναν σημαντικό αριθμό θεμάτων για τα οποία έχουμε διαφορετική αντίληψη. Δεν θέλω ωστόσο να μπω στις λεπτομέρειες, θέλω να επιστήσω την προσοχή μου στο ότι πρέπει να φτάσουμε σε συμφωνία αργά ή γρήγορα.»
euronews:
«Στην Ευρώπη ωστόσο έρχεστε και για ένα καλλιτεχνικό γεγονός, το φεστιβάλ Europalia, ένα καταπληκτικό φεστιβάλ που αναδεικνύει τον πολιτισμό και τις τέχνες της Ινδίας.»
Πρανάμπ Κουμάρ Μουχερτζί:
«Μα φυσικά! Η Ινδία έχει τον παλαιότερο πολιτισμό στον κόσμο αν και ως έθνος αποτελούμε ένα καινούργιο πείραμα. Η Ινδία ωστόσο αποτελεί την κοιτίδα του παλαιότερου πολιτισμού.»
euronews:
«Αναφέρεστε στον πολιτισμό των Χαράπας.»
Πρανάμπ Κουμάρ Μουχερτζί:
«Ναι. Αυτό είναι βασικό στοιχείο του ινδικού πολιτισμού, η πολυπολιτισμικότητά του. Κατά συνέπεια σε αυτό το φεστιβάλ στο οποίο συμμετέχουμε, θα θέλαμε να αναδείξουμε το βάθος του πολιτισμού μας.»
euronews:
«Ένα θέμα το οποίο συζητήσαμε πολύ ειδικότερα τον περασμένο χρόνο, αφορά τη βία κατά των γυναικών. Πιστεύετε πως τα μέσα ενημέρωσης μεταφέρουν την πραγματική εικόνα ή υπάρχει και κάποια άλλη πλευρά που δεν προβάλλεται;»
Πρανάμπ Κουμάρ Μουχερτζί:
«Πρέπει να κρατήσουμε ένα πράγμα στο μυαλό μας, ορισμένα από αυτά τα περιστατικά είναι πραγματικά πολύ ενοχλητικά, όπως το περιστατικό του περασμένου Δεκεμβρίου. Πολλές φορές έχω πει πως τάραξε την συνείδησή μας ως έθνος. Όμως σε ένα λογικό πλαίσιο, αυτή η μηντιακή έκθεση έγινε επειδή οι γυναίκες στην Ινδία είναι γενικά συνεσταλμένες, ειδικά από τις αγροτικές περιοχές, και στο παρελθόν δεν μιλούσαν. Πλέον όμως οι ειδήσεις μεταδίδονται σωστά και αυτό είναι κάτι καλό, αλλά ταυτόχρονα δίνει μια αλλοιωμένη εικόνα για την Ινδία. Είμαι σε θέση να σας διαβεβαιώσω πως ανάμεσα στα μέτρα τα οποία λαμβάνουμε ή σχεδιάζουμε να λάβουμε, ένας από τους βασικούς στόχους της πολιτικής μας για την ανάπτυξη είναι η χειραφέτηση των γυναικών. Στα τοπικά συμβούλια, πάνω 3 εκατομμύρια εκλεγμένοι αντιπρόσωποι συμμετέχουν στη λήψη αποφάσεων. Αυτή την εποχή, τώρα που μιλάμε, πάνω από 1 εκατομμύριο 200 χιλιάδες γυναίκες είναι επικεφαλής τέτοιων τοπικών συμβουλίων και ασκούν διοίκηση.»
euronews:
«Διότι εκεί βρίσκεται το κλειδί: πρέπει να δώσουμε μια καλύτερη θέση στις γυναίκες, καλύτερη εκπαίδευση. Και οι άνδρες ωστόσο δεν θα έπρεπε να επανεκπαιδευτούν;»
Πρανάμπ Κουμάρ Μουχερτζί:
«Ναι, ακριβώς για αυτό μιλάω. Αυτό ακριβώς χρειαζόμαστε. Πρέπει να καταβάλλουμε κάθε προσπάθεια στο επίπεδο της εκπαίδευσης, να αποκτήσουμε καλύτερο επίπεδο επίγνωσης των καταστάσεων και να δημιουργήσουμε τις προϋποθέσεις για συναίνεση. Για αυτόν ακριβώς το λόγο, γύρισα σελίδα και ζήτησα από τους συμπατριώτες μου να επανεξετάσουν το θέμα της ηθικής μας.»
euronews:
«Έπειτα από μια σχετικά ήσυχη δεκαετία, παρατηρήσαμε αύξηση της βίας στη Γραμμή Ελέγχου με το Πακιστάν. Το θέμα απασχολεί έντονα την επικαιρότητα. Πιστεύετε πως θα επιτευχθεί ειρηνευτική συμφωνία επί των ημερών σας;»
Πρανάμπ Κουμάρ Μουχερτζί:
«Το 1971, όταν ήταν πρωθυπουργός η Ίντιρα Γκάντι και πρωθυπουργός του Πακιστάν ήταν ο Ζουλφικάρ Άλι Μπούτο, η Ινδία υπέγραψε τη συνθήκη της Σίμλα. Με αυτή τη συνθήκη η Ινδία παραχώρησε όλα τα κατεχόμενα από τον ινδικό στρατό εδάφη. Ως βασική γραμμή της εξωτερικής μας πολιτικής δεν έχουμε εδαφικές βλέψεις, δεν έχουμε καμία φιλοδοξία να επιβάλλουμε την ιδεολογία μας σε οποιαδήποτε άλλη χώρα ενώ δεν έχουμε κανένα εμπορικό ενδιαφέρον. Όταν ήμουν υπουργός Εξωτερικών δεν σταματούσα να λέω πως «τους φίλους μας τους διαλέγουμε, τους γείτονές μας όμως όχι». Είμαι υποχρεωμένος να αποδέχομαι τους γείτονες όπως κι αν είναι, είτε μου αρέσει είτε όχι. Άρα εναπόκειται σε εμάς εάν θα ζήσουμε με τους γείτονες μας με εντάσεις ή εν ειρήνη. Επιλέξαμε την ειρήνη! Αλλά ένα σημαντικό θέμα που πρέπει να γίνει κατανοητό: καμία χώρα δεν μπορεί να υπονομεύσει την εδαφική μας ακεραιότητα. Αυτό είναι αδιαπραγμάτευτο. Ένα άλλο θέμα αφορά την τρομοκρατία. Οι τρομοκρατικές ενέργειες πρέπει να ανακόπτονται άμεσα. Και η τρομοκρατία που έχει κρατική υποστήριξη δεν μπορεί να γίνεται αποδεκτή.»
euronews:
«Η Ινδία υποστηρίζει πως πρόκειται για τρομοκρατικές ενέργειες με την στήριξη ενός κράτους, αλλά βέβαια το Πακιστάν από την πλευρά του λέει πως δεν υπάρχει τέτοιο πράγμα όπως είναι η τρομοκρατία με την στήριξη ενός κράτους.»
Πρανάμπ Κουμάρ Μουχερτζί:
«Όχι, δεν πρέπει να υφίσταται όμως οι μη κυβερνητικοί παράγοντες, όπως τους αποκαλούν οι Πακιστανοί, εκτιμώ πως δεν πέφτουν από τα σύννεφα. Τέτοιοι παράγοντες προέρχονται από τα δικά τους εδάφη.»
euronews:
«Η Ινδία πρόκειται να προσέλθει στις κάλπες την ερχόμενη άνοιξη καθώς έχουν προκηρυχθεί γενικές εκλογές. Εκ της θέσεώς σας, δεν μπορείτε να σχολιάσετε τα πολιτικά κόμματα, είστε όμως ένας βετεράνος της πολιτικής και άρα μπορείτε να μας πείτε με δυο λόγια ποια είναι τα βασικά διακυβεύματα που θα κρίνουν το αποτέλεσμα των προσεχών εκλογών;»
Πρανάμπ Κουμάρ Μουχερτζί:
«Η οικονομική ανάπτυξη, η γενικευμένη ανάπτυξη, η διατήρηση του νόμου και της τάξης, η ενίσχυση της ασφάλειας των πολιτών στο εσωτερικό της χώρας καθώς και η προστασία από εξωτερικές απειλές. Το εκλογικό σώμα της Ινδίας αντιλαμβάνεται πλήρως την ευθύνη που έχει και είμαι απολύτως σίγουρος πως θα ασκήσει το δικαίωμά του με σωφροσύνη.»
euronews:
«Και πιστεύετε πως είναι σημαντικό για τη χώρα να αναδειχθεί από αυτές τις εκλογές ένας χαρισματικός ηγέτης;»
Πρανάμπ Κουμάρ Μουχερτζί:
«Το κατά πόσο είναι χαρισματικός ένας ηγέτης, θα εξαρτηθεί από το αν θα μπορέσει να αποσπάσει την ψήφο των πολιτών, διότι το αν είναι χαρισματικός ή χαρισματική θα το κρίνουν οι πολίτες.»
euronews:
«Ζητήσαμε από τους αναγνώστες της ιστοσελίδας μας να σας υποβάλλουν ένα ερώτημα. Θα ήθελα να σας θέσω ένα ερώτημα που προέρχεται από έναν Ινδό νεαρό άντρα. Ονομάζεται Τανμάι Κουμάρ, είναι φοιτητής οικονομικών επιστημών και ζει στο Δελχί. Η ερώτησή του είναι: “έχει αλλάξει ο τρόπος άσκησης πολιτικής στην Ινδία τα τελευταία χρόνια;”
Πρανάμπ Κουμάρ Μουχερτζί:
«Κάθε εκλογική αναμέτρηση αποτελεί ένα ορόσημο υπό την έννοια ότι έρχονται στο προσκήνιο νέα πρόσωπα, νέα ζητήματα. Σε κάθε εκλογική αναμέτρηση αναδεικνύονται νέα προβλήματα και νέες προκλήσεις που αντιμετωπίζει η κοινωνία μας η οποία βρίσκεται σε ανάπτυξη.»
euronews:
«Αναρωτιέμαι αν θα μπορούσα να σας ζητήσω να αξιοποιήσουμε την βαθιά γνώση σας της Ιστορίας. Αν υπάρχει κάποιος ο οποίος έχει ζήσει όλες τις αλλαγές από την εποχή του Γκάντι, είστε εσείς. Δεν έχουμε τον χρόνο για να μας κάνετε ένα πολύτιμο μάθημα ιστορίας, ωστόσο αν υποθέσουμε ότι ήταν εδώ οι πατέρες της ινδικής ιστορίας, ο Γκάντι, ο Νεχρού, πιστεύετε πως θα ήταν σχετικά ικανοποιημένοι με όσα θα έβλεπαν;»
Πρανάμπ Κουμάρ Μουχερτζί:
«Και βέβαια. Όταν κερδίσαμε την ανεξαρτησία μας, δεν ήμασταν σε θέση να κατασκευάσουμε τίποτα. Όμως ο βιομηχανικός τομέας που αναπτύξαμε είναι σημαντικός. Το ποσοστό αναλφαβητισμού μειώθηκε. Τότε, μόνο το 1/3 του πληθυσμού ήταν εγγράμματοι και τώρα είναι πάνω από τα 3/4. Άρα για αυτούς τους τομείς, οι πατέρες μας θα ήταν σίγουρα ικανοποιημένοι. Όμως ταυτόχρονα δεν θα ήταν ικανοποιημένοι επειδή έχουμε ακόμη υψηλούς στόχους.»
euronews:
«Υπάρχει κάτι για το οποίο μετανοιώνετε;»
Πρανάμπ Κουμάρ Μουχερτζί:
«Όχι.»
euronews:
«Τι είναι αυτό που δεν σας αφήνει να κοιμηθείτε το βράδυ;»
Πρανάμπ Κουμάρ Μουχερτζί:
«Θα ήθελα να δω την Ινδία να κατακτά την θέση που της ανήκει δικαιωματικά στην κοινωνία των εθνών. Ως μια από τις πλέον ευημερούσες αναπτυγμένες χώρες που προασπίζεται τα ανθρώπινα δικαιώματα, που υποστηρίζει την ανάπτυξη του ατόμου και του κοινωνικού συνόλου, κάτι το οποίο είναι άλλωστε το έμβλημα της χώρας μας.»
πηγη
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης
(
Atom
)
Δεν υπάρχουν σχόλια :
Δημοσίευση σχολίου