Οι καθρέφτες έχουν μέγεθος ο καθένας 17 τετραγωνικά μέτρα και έχουν ως αποστολή να συλλαμβάνουν και να αντανακλούν το φως του ήλιου, πάνω στην πόλη. Το ανακλώμενο φως θα είναι 80-100% το ίδιο φωτεινό με το κανονικό φως που εκπέμπει ο ήλιος.
Η πόλη θα έχει το σπάνιο αυτό προνόμιο, καθώς βρίσκεται στο μέσο μιας κοιλάδας, περιστοιχισμένης από μεγάλους ορεινούς όγκους, με αποτέλεσμα αρκετούς μήνες του χρόνου να μην απολαμβάνει την ηλιακή ακτινοβολία.
«Είναι σημαντικό να έχουμε ήλιο τους χειμερινούς μήνες. Σ’ αυτή την πόλη, δεν έχουμε ήλιο τους έξι μήνες του χειμώνα και οι κάτοικοι τον αποζητούν. Χρησιμοποιούμε λοιπόν τους καθρέφτες και ρίχνουμε τον ήλιο πάνω μας. Είναι μια τρελή ιδέα, αλλά έχει γέλιο και αρέσει στους ανθρώπους» ανέφερε ο Ουστέιν Χώγκαν, υπεύθυνος του πρότζεκτ.
Οι καθρέφτες ελέγχονται μέσω υπολογιστή, ώστε να ακολουθούν τη διαδρομή του ήλιου και να προσαρμόζονται στη σωστή γωνία, ώστε το φως να φτάσει στο κέντρο της πόλης.
Δεν είναι η πρώτη φορά που πραγματοποιείται ένα τέτοιο πρότζεκτ. Το 2006 έγινε κάτι αντίστοιχο στην πόλη Βιγκανέλα της βόρειας Ιταλίας, με μεγάλη επιτυχία.
«Οι κάτοικοι ενθουσιάστηκαν. Είναι μια πολύ ωραία ιδέα να φτάνει ο ήλιος στο κέντρο της πόλης. Οι άνθρωποι έρχονται εδώ, βγάζουν φωτογραφίες, γελούν και περνάνε υπέροχα» επισήμανε ο Χώγκαν.
Οι ηλιακοί συλλέκτες θα ενεργοποιούν απευθείας το σύστημα και θα βρίσκουν αυτόματα τη σωστή γωνία. Οι σχεδιαστές του έργου ελπίζουν ότι η πόλη θα κερδίσει νέους επισκέπτες, χάρις σ’ αυτή την πανέξυπνη τεχνολογική λύση.
Copyright © 2013 euronews
Δεν υπάρχουν σχόλια :
Δημοσίευση σχολίου