ΤΣΑΡΛΣ ΛΟΙΝΤ ΓΙΑ ΤΗ ΜΑΡΙΑ ΦΑΡΑΝΤΟΥΡΗ:

Η φωνή της έφερε δάκρυα στα μάτια μου.

Σε μια χρονική στιγμή που το όνομα της Ελλάδας ακούγεται στο εξωτερικό συνδεδεμένο, σχεδόν πάντα, με δυσάρεστες ειδήσεις και αρνητικά σχόλια, ένας παγκόσμιος καλλιτέχνης, ένας θρύλος της τζαζ, ένας εξαιρετικά φιλοσοφημένος..
άνθρωπος βρίσκεται εδώ, στην Αθήνα, και μιλά για την αξία του ελληνικού πολιτισμού, τη δύναμη των Ελλήνων και την αξία της συνεργασίας σε όλη την ανθρωπότητα.
Πρόκειται για τον Τσαρλς Λόιντ, τον κορυφαίο σαξοφωνίστα της τζαζ, τον "πατέρα" της world music σκηνής, ο οποίος θα συμπράξει με τη δική μας Μαρία Φαραντούρη σε μία συναυλία που θα πραγματοποιηθεί στις 9 Νοεμβρίου, στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών.
"Πίστευα πάντα πως όταν κάτι αναζητάς, σε αναζητά κι εκείνο. Προφανώς τη φωνή της Μαρίας την αναζητούσα πάντοτε. Κι αφού η φωνή της έφερε δάκρυα στα μάτια μου, ήξερα πως βρήκα αυτό που έψαχνα": με αυτά τα συγκινητικά λόγια περιγράφει ο Τσαρλς Λόιντ την καρμική καλλιτεχνική σχέση του με την Ελληνίδα ερμηνεύτρια. Μια σχέση που, όπως οι ίδιοι μας είπαν, ξεκίνησε πριν από περίπου οκτώ χρόνια στη Σάντα Μπάρμπαρα της Καλιφόρνια, όπου η Μαρία Φαραντούρη είχε κληθεί για να δώσει συναυλία στο Πανεπιστήμιο.
"Από εκείνο το βράδυ κι έπειτα μου άνοιξε τον κόσμο της και εγώ μοιράστηκα τον δικό μου κόσμο μαζί της" δηλώνει ο μεγάλος μουσικός, για να πάρει από εκείνη την απάντηση πως εκτός όλων των άλλων σημαντικών που της έχει προσφέρει, ήταν και η αιτία να αποκτήσει μια ολοκληρωμένη σχέση με την τζαζ μουσική:
"Μου άρεσε πάντα η τζαζ, αλλά μόνο περιστασιακά είχα συμπεριλάβει κάποια τέτοια κομμάτια στο ρεπερτόριό μου. Αυτή η συνεργασία είναι για μένα μια γέφυρα που ενώνει δύο διαφορετικούς κόσμους: την τζαζ με το σύγχρονο ελληνικό έντεχνο και παραδοσιακό τραγούδι" σημειώνει η ερμηνεύτρια, για να καταλήξει ως εξής: "Πάνω απ' όλα όμως χαίρομαι γιατί ένας ζωντανός θρύλος σκύβει πάνω από τον πολιτισμό της Ελλάδας σε αυτές τις δύσκολες εποχές".
Πράγματι, το πρόγραμμα αυτής της βραδιάς στήνει μια μελωδική γέφυρα ανάμεσα σε πολλά και διαφορετικά ακούσματα: τέσσερις συνθέσεις του Τσαρλς Λόιντ, τρία τραγούδια του Μίκη Θεοδωράκη, ένα τραγούδι του Μάνου Χατζιδάκι, ένα της Ελένης Καραΐνδρου, δύο από τις τελευταίες συνθέσεις του Αλκίνοου Ιωαννίδη, καθώς και το έργο "Ελληνική Σουίτα", σε ενορχήστρωση Τάκη Φαραζή, το οποίο στηρίζεται μουσικά στην ελληνική παράδοση...!
Κι όλα αυτά με συνδετικό κρίκο τις μαγικές ανάσες του παιξίματος του Λόιντ και της ερμηνείας της Φαραντούρη.
Αγάπη και σεβασμός
Ο Τσαρλς Λόιντ δηλώνει λάτρης της Ελλάδας, του πολιτισμού της και των ανθρώπων της: "Εχω μεγάλη αγάπη και σεβασμό για την Ελλάδα. Εχετε δώσει τόσο πολιτισμό και τόση έμπνευση στον κόσμο" λέει ο ίδιος και συμπληρώνει με νόημα: "Λυπάμαι για τις καταστάσεις στις οποίες σας έχουν βάλει. Νιώθω σαν να σας έχουν βάλει σε μια τσάντα με κόλπα. Αυτό όμως που συνιστώ σε όλους όσοι σχολιάζουν, και στους συμπατριώτες μου, τους Αμερικανούς, είναι να φροντίζουμε ο ένας τον άλλον, γιατί όταν μένεις σε γυάλινο σπίτι δεν πετάς πέτρες...".
 Στο Ηρώδειο
 Η Μαρία Φαραντούρη και ο Τσαρλς Λόιντ είχαν συναντηθεί και πάλι το περασμένο καλοκαίρι στο Ηρώδειο. Η εξαιρετική εκείνη συναυλία τους ηχογραφήθηκε και τώρα κυκλοφορεί παγκοσμίως από την ECM

ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...