Σουδάν: Eλπίζει σε αποκατάσταση σχέσεων με τη Λιβύη

Το Σουδάν προσέφερε όπλα, πυρομαχικά και άλλη βοήθεια στους εξεγερμένους της Λιβύης οι οποίοι ανέτρεψαν το καθεστώς του εκλιπόντος ηγέτη Μουάμαρ Καντάφι, ως απάντηση στη βοήθεια που είχε προσφέρει στο παρελθόν ο Καντάφι σε αντάρτες στο Σουδάν, δήλωσε ο πρόεδρος της χώρας Ομάρ αλ Μπασίρ..

Το Σουδάν έχει κατηγορήσει τον Καντάφι ότι υποστήριζε αντάρτες στο δυτικό Νταρφούρ και το Νότιο Σουδάν, που ανακήρυξε τον Ιούλιο την ανεξαρτησία του από το Σουδάν. Τώρα οι αξιωματούχοι της χώρας ελπίζουν να αποκατασταθούν καλύτερες σχέσεις με τη Λιβύη, με την οποία συνορεύει το Σουδάν. Πολλοί αξιωματούχοι έχουν επισκεφθεί τη Λιβύη μετά την πτώση της Τρίπολης.
«Όλοι γνωρίζετε τον ρόλο που διαδραμάτισε η Λιβύη στην αποσταθεροποίηση του Σουδάν και της ασφάλειάς του», δήλωσε ο Μπασίρ μιλώντας στην πόλη Κασάλ. «Η βοήθειά σας, είτε ανθρωπιστική, είτε όπλα και πυρομαχικά έφτασε στους εξεγερμένους της Λιβύης στη Μιζουράτα, τα Δυτικά Όρη, τη Βεγγάζη, την Κούφρα», πρόσθεσε.
Ο στρατός του Σουδάν μάχεται εναντίον ένοπλων εξεγέρσεων κοντά στα σύνορα με το Νότιο Σουδάν και το Νταρφούρ. Η πτώση του Καντάφι πρόσφερε ώθηση στην κυβέρνηση του Σουδάν καθώς στέρησε από τους αντάρτες στο Νταρφούρ τα καταφύγια που χρησιμοποιούσαν στη γειτονική Λιβύη

ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...