Οι κερδισμένοι της κρίσης: To «Top 10» των ταχύτερα αναπτυσσόμενων εταιρειών του πλανήτη

Εν καιρώ κρίσης, υπάρχουν εταιρείες που βλέπουν την αξία τους να αυξάνεται μέρα με τη μέρα. Οι περισσότερες ανήκουν, όπως θα ήταν ίσως αναμενόμενο, στον κλάδο της υψηλής τεχνολογίας, αλλά από το
«Top 10» των πιο επιτυχημένων για φέτος εταιρειών (με κριτήρια..ανάπτυξης) δεν λείπουν και οι μεγάλοι οίκοι πολυτελών ειδώνΕν καιρώ κρίσης, υπάρχουν εταιρείες που βλέπουν την αξία τους να αυξάνεται μέρα με τη μέρα. Οι περισσότερες ανήκουν, όπως θα ήταν ίσως αναμενόμενο, στον κλάδο της υψηλής τεχνολογίας, αλλά από το «Top 10» των πιο επιτυχημένων για φέτος εταιρειών (με κριτήρια ανάπτυξης) δεν λείπουν και οι μεγάλοι οίκοι πολυτελών ειδών.
Η κατάταξη έγινε βάσει της αντίστοιχης κατάταξης της Interbrand.
1) Apple
Το φαινόμενο «Apple» είναι, ίσως, μοναδικό. Η εταιρεία, τα προϊόντα, το ίδιο το σήμα της Apple έχουν αποκτήσει φανατικούς οπαδούς σε ολόκληρο τον κόσμο, γεγονός που οφείλεται σε σημαντικότατο βαθμό στον Στιβ Τζομπς και στην τεχνολογική και επιχειρηματική κληρονομιά που άφησε πίσω του ο συνιδρυτής της εταιρείας. Αξίζει, ωστόσο, να σημειωθεί ότι, πάνω από όλα, η Apple είναι μία εταιρεία που κατάφερε να κερδίσει με τα προϊόντα της εκατομμύρια καταναλωτές, κυρίως μετά το λανσάρισμα του iPad το 2010. Η αξία της -33,5 δισ. δολάρια- αυξήθηκε 58% μέσα σε έναν χρόνο, γεγονός που αποτελεί επίδοση ρεκόρ.
<b>Οι κερδισμένοι της κρίσης:</b> To «Top 10» των ταχύτερα αναπτυσσόμενων εταιρειών του πλανήτη
2) Amazon
Απέχει ακόμη πολύ από την Apple, αλλά η εξέλιξή της είναι ραγδαία, με ρυθμούς ανάπτυξης που αγγίζουν αυτή τη στιγμή το 32% και αξία 12,7 δισ. δολάρια. Επιπλέον, έχει πάρει... στο κατόπι της Apple, λανσάροντας ως απάντηση στο iPad το δικό της «Kindle Fire».
3) Google
Μέσα σε έξι χρόνια, η αξία της Google σχεδόν επταπλασιάστηκε. Σήμερα, η αξία της εταιρείας που διαχειρίζεται την πασίγνωστη και παντοδύναμη ομώνυμη μηχανή αναζήτησης αποτιμάται στα 55 δισ. δολάρια, ήτοι 27% πάνω από το επίπεδο του 2010.
4) Samsung
Η Samsung κερδίζει όλο και περισσότερους χρήστες, διεκδικώντας σημαντικό κομμάτι αγοράς από την Apple στους υπολογιστές τύπου «ταμπλέτα». Και το κάνει επιτυχώς: Η αξία της αυξάνεται με ρυθμούς της τάξης του 20%, φτάνοντας πλέον τα 23 δισ. δολάρια.
5) Burberry

Βρετανική και... πολυτελής, καταφέρνει, παρ' όλα αυτά, να αναπτύσσεται ταχύτατα εν καιρώ κρίσης, με ρυθμούς που αγγίζουν το 20%, σε όρους αξίας, τον τελευταίο χρόνο. Εκμεταλλευόμενη με τον καλύτερο τρόπο την πρόοδο της τεχνολογίας (βλ. παρουσιάσεις ντεφιλέ σε iPad), εμφανίζει συνεχή αύξηση τζίρου, ενώ δρομολογεί επενδύσεις 180 εκατ. λιρών για την ανακαίνιση των μπουτίκ της.
6) Hyundai
είναι η μοναδική αυτοκινητοβιομηχανία που φιγουράρει στις δέκα ταχύτερα αναπτυσσόμενες μεγάλες επιχειρήσεις του πλανήτη, αφού είδε την αξία της να αυξάνεται 19% μέσα σε ένα έτος, στα 6 δισ. δολάρια.
7) Caterpillar
 αμερικανική εταιρεία είδε και αυτή την αξία της να αυξάνεται κατά 19% φέτος, στα 5,6 δισ. δολάρια, σε μια περίοδο που η Caterpillar επεκτείνεται σε Κίνα, αλλά και στις ΗΠΑ.
8) Cartier
Η Cartier είδε την αξία της να αυξάνεται κατά 18% και εξακολουθεί να θεωρείται μακράν το καλύτερο γαλλικό brand name.
9) Oracle
Η ειδικός του λογισμικού διαχείρισης βάσεων δεδομένων δρέπει σήμερα τους καρπούς των επενδύσεων που έκανε τα προηγούμενα χρόνια, βλέποντας την αξία της να αυξάνεται κατά 16%, στα 20 δισ. δολάρια.
10) EBay
Το site προσφορών αξίζει σήμερα 9,8 δισ. δολάρια, ήτοι 16% περισσότερο από το 2010. Μετά το «άνοιγμά» του στις φορητές συσκευές, το 2010, οι πωλήσεις έξυπνων κινητών και υπολογιστών τύπου ταμπλέτας στο eBay απέφεραν κοντά 2 δισ. δολάρια, ποσό που αναμένεται να διπλασιαστεί το 2011.

Πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...