Σερβία προφίλ της χώρας


Η Σερβία έγινε ανεξάρτητο κράτος το καλοκαίρι του 2006, μετά το Μαυροβούνιο ψήφισε σε δημοψήφισμα για την ανεξαρτησία από την Ένωση της Σερβίας και του Μαυροβουνίου.
Κατά την ψηφοφορία ακολούθησε η επίσημη ανακήρυξη της ανεξαρτησίας του Μαυροβουνίου, μια ειδική σύνοδο του κοινοβουλίου στο Βελιγράδι δήλωσε τη Σερβία να είναι ο νόμιμος διάδοχος της τώρα defunct ένωση της Σερβίας και του Μαυροβουνίου..

ΕΠΙΣΚΌΠΗΣΗ

Σερβία κληρονομεί μέλους των Ηνωμένων Εθνών και άλλων διεθνών οργανισμών.
Το Σερβικό κοινοβούλιο κτίριο, το Βελιγράδι
Κοινοβούλιο της Σερβίας συνεδριάζει στο κέντρο του Βελιγραδίου
Σερβία και Μαυροβούνιο, οι δύο δημοκρατίες εξακολουθούν να μείνει στην παλιά Γιουγκοσλαβική ομοσπονδία, είχαν συμφωνήσει το 2002 σε θραύσματα απομεινάρια του πρώην κομμουνιστικού κράτους και να δημιουργήσει το νέο, πιο χαλαρή Ένωση της Σερβίας και του Μαυροβουνίου.
Η ευρωπαϊκή διαμεσολάβηση συμφωνία βάσει της οποίας η Ένωση τέθηκε σε λειτουργία το 2003 είχε ως στόχο να σταθεροποιηθεί η περιοχή με το διακανονισμό απαιτήσεων για την ανεξαρτησία του Μαυροβουνίου και την πρόληψη της περαιτέρω αλλαγές στα σύνορα των Βαλκανίων.
Η ίδια συμφωνία περιλαμβάνεται επίσης τους σπόρους της διάλυσης της Ένωσης. Δεν ορίζεται ότι μετά από τρία χρόνια οι δύο δημοκρατίες θα μπορούσε να κρατήσει τα δημοψηφίσματα για το αν θα κρατήσει ή θραύσματα. Μαυροβούνιο δεόντως ψήφισε υπέρ της ανεξαρτησίας σε ένα δημοψήφισμα το Μάιο του 2006.
Οι δύο δημοκρατίες είχαν ενωθεί σε μία ή την άλλη μορφή για σχεδόν 90 χρόνια. Με το διαχωρισμό από το Μαυροβούνιο, η Σερβία αποκόπηκε από την Αδριατική Θάλασσα και γίνεται μεσόγεια.
Γιουγκοσλαβικής εποχής
Το τέλος της Ένωσης της Σερβίας και του Μαυροβουνίου χαρακτηρίζεται Το τελευταίο κεφάλαιο στην ιστορία του διαχωρισμού των έξι δημοκρατιών της παλιάς Σοσιαλιστικής Δημοκρατίας της Γιουγκοσλαβίας, η οποία είχε κηρυχθεί το 1945 και αποτελείται από τη Σερβία, το Μαυροβούνιο, τη Σλοβενία, την Κροατία, τη Βοσνία-Ερζεγοβίνη και την ΠΓΔΜ .
Σύμφωνα με αυταρχικό κομμουνιστής ηγέτης της Γιουγκοσλαβίας, Γιόσιπ Μπροζ Τίτο, το καπάκι υπήρχε στην εθνοτικές εντάσεις. Η ομοσπονδία κράτησε για πάνω από 10 χρόνια μετά το θάνατό του το 1980, αλλά σύμφωνα με Σερβικά εθνικιστής ηγέτης Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς κατέρρευσε μέσα της δεκαετίας του 1990.
Η απόσχιση της Σλοβενίας και της Μακεδονίας ήρθε σχετικά ειρηνικά, αλλά υπήρξαν καταστροφικές πολέμους στην Κροατία και τη Βοσνία.Σερβία και Μαυροβούνιο σχηματίστηκε από κοινού η Ομοσπονδιακή Δημοκρατία της Γιουγκοσλαβίας μεταξύ του 1992 και του 2003.
Κοσσυφοπέδιο
Το 1998, η βία ξέσπασε στην αυτόνομη επαρχία του Κοσσυφοπεδίου στη Σερβία. Ο Απελευθερωτικός Στρατός του Κοσσυφοπεδίου, που υποστηρίζεται από την πλειοψηφία Αλβανών, βγήκε σε ανοιχτή εξέγερση κατά της σερβικής κυριαρχίας. Διεθνής πίεση στο Μιλόσεβιτς αυξήθηκαν εν μέσω της κλιμακούμενης βίας.
ΝΑΤΟ ξεκίνησε αεροπορικές επιδρομές στο Κοσσυφοπέδιο και τη Σερβία το Μάρτιο του 1999. Μια φυγή των Αλβανών στις γειτονικές χώρες επιταχύνθηκε. Ο ΟΗΕ ανέλαβε τη διοίκηση της περιοχής μετά τις σερβικές δυνάμεις είχαν εκδιωχθεί.
Το Κοσσυφοπέδιο διακήρυξε ανεξαρτησία στις 17 Φεβρουαρίου 2008 μετά την αποτυχία του ΟΗΕ για τη διαμεσολάβηση, συνομιλίες για το καθεστώς της επαρχίας. Σερβία είπε ότι η δήλωση ήταν παράνομη, και οι άλλες χώρες είναι διχασμένες ως προς το αν θα το αναγνωρίσει.
Δρόμος προς την Ευρώπη
Στα τέλη του 2005, η ΕΕ ξεκίνησε συνομιλίες με το Βελιγράδι για τη δυνατότητα επίτευξης συμφωνίας σταθεροποίησης και σύνδεσης. Αυτά ονομάστηκαν από μερικούς μήνες αργότερα, λόγω της συνεχιζόμενης αποτυχίας των σερβικών αρχών να συλλάβουν διάφορους υπόπτους εγκλημάτων πολέμου.
Ένα από τα πιο διαβόητη από αυτές, ο πρώην Σερβοβόσνιος ηγέτης Ράντοβαν Κάραζιτς, συνελήφθη στο Βελιγράδι τον Ιούλιο του 2008 από τις σερβικές δυνάμεις ασφαλείας και εκδόθηκε στη Χάγη, εβδομάδες μετά από μία φιλοδυτική κυβέρνηση ανέλαβε τα καθήκοντά του. Ευρωπαϊκή υπουργοί Εξωτερικών εξήρε τη σύλληψη ως ένα σημαντικό βήμα για τη Σερβία στις προσπάθειές της να ενταχθεί στην ΕΕ.
Τον Δεκέμβριο του 2009 η Σερβία υπέβαλε επισήμως την αίτησή της για ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Η έναρξη των ενταξιακών συνομιλιών καθυστέρησε, ενώ δύο μεγάλες σερβικές υπόπτους εγκλημάτων πολέμου ήταν ακόμα σε μεγάλο, αλλά με τη σύλληψη του πρώην Σερβοβόσνιου στρατιωτικού διοικητή Ράτκο Μλάντιτς και του Σερβοκροάτη ηγέτη Γκόραν Χάτζιτς, το 2011, αυτό το μπλοκ της Σερβίας κερδίζει το καθεστώς της υποψήφιας για ένταξη αφαιρέθηκε .
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή συνέστησε δεόντως τη Σερβία για το καθεστώς υποψήφιας χώρας της ΕΕ σε μια έκθεση τον Οκτώβριο του 2011, αλλά είπε ότι οι συνομιλίες θα μπορούσε να ξεκινήσει μόνο μετά από τη Σερβία κανονικοποιημένη δεσμών με το Κοσσυφοπέδιο. Η συνεχιζόμενη άρνηση της Σερβίας να αναγνωρίσει την ανεξαρτησία του Κοσσυφοπεδίου υπονόμευσε τις ελπίδες για ταχεία πρόοδο.
Σχέσεις με τη Ρωσία
Αν και η σημερινή κυβέρνηση της Σερβίας είναι φιλοδυτική και βλέπει την προοπτική της προσχώρησης στην ΕΕ ως προς το συμφέρον της χώρας, η Σερβία είναι παραδοσιακά σύμμαχος της Ρωσίας, το οποίο υποστήριξε την αντίθεσή του στην ανεξαρτησία του Κοσόβου.
Το 2008, η Σερβία-Ρωσία δεσμοί ενισχύθηκαν περαιτέρω με την υπογραφή μιας μεγάλης αντιμετώπιση της ενέργειας, και τον Οκτώβριο του 2009 η Ρωσία χορήγησε στη Σερβία μια 1 δισ. ευρώ (£ 0,9 δις) δάνειο για να την βοηθήσει να καλύψει το δημοσιονομικό της έλλειμμα μετά την οικονομία επλήγη σκληρά από την παγκόσμια ύφεση.

ΤΑ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΆ ΠΕΡΙΣΤΑΤΙΚΆ

  • Πλήρες όνομα: Δημοκρατία της Σερβίας
  • Πληθυσμός: 9.900.000 (ΟΗΕ, 2010, περιλαμβάνει το Κοσσυφοπέδιο? αποστολή του ΟΗΕ στο Κοσσυφοπέδιο εκτιμήσεις πληθυσμού περίπου 2 εκατ. ευρώ)
  • Πρωτεύουσα: Βελιγράδι
  • Έκταση: 88.361 τετραγωνικά χιλιόμετρα (34.116 τετραγωνικά μίλια) (περιλαμβάνει το Κοσσυφοπέδιο)
  • Κύρια γλώσσα: Σερβικά
  • Κύρια θρησκεία: Χριστιανισμός
  • Προσδόκιμο ζωής: 72 ετών (άνδρες), 77 χρόνια (γυναίκες) (ΟΗΕ)
  • Νομισματική Μονάδα: δηνάριο = 100 παράγραφοι
  • Κύρια εξαγωγές: βιομηχανικά προϊόντα, τρόφιμα και ζώντα ζώα, μηχανήματα και εξοπλισμός μεταφορών
  • Κατά κεφαλήν ΑΕΕ: ΗΠΑ $ 5.990 (Παγκόσμια Τράπεζα, 2009)
  • Internet domain: . rs
  • Διεθνής τηλ. κωδικός: 381

ΗΓΈΤΕΣ

Πρόεδρος: Μπόρις Τάντιτς
Πρόεδρος Τάντιτς
Μπόρις Τάντιτς: Μια φιλοευρωπαϊκή μεταρρυθμιστής
Μπόρις Τάντιτς, ηγέτης του Δημοκρατικού Κόμματος (DS), πρώτη ανέλαβε τα καθήκοντά του το 2004. Ήταν επανεξελέγη το 2008, για μια ακόμη φορά να νικήσει εθνικιστική αντιπάλου του, Τόμισλαβ Νίκολιτς του Σερβικού Ριζοσπαστικού Κόμματος σε ένα γύρο.
Ο κ. Τάντιτς, ο οποίος ανέλαβε ως ηγέτης DS μετά τη δολοφονία του πρώην πρωθυπουργού Ζόραν Τζίντζιτς το 2003, πλάτες ελεύθερης αγοράς, υπέρ της Ευρώπης των μεταρρυθμίσεων και ένταξη στο ΝΑΤΟ.
Έχει κάλεσε τους Σέρβους να γυρίσουν την πλάτη τους στο εθνικισμό του παρελθόντος και να κατανοήσουν ότι μόνο η ευρωπαϊκή πορεία θα επιφέρει μόνιμες βελτιώσεις στη ζωή τους. Έχει υποσχεθεί την πλήρη συνεργασία με το δικαστήριο της Χάγης.
Ο κ. Τάντιτς έχει εργαστεί για την προώθηση της συμφιλίωσης μεταξύ της Σερβίας και άλλα πρώην μέλη της γιουγκοσλαβικής ομοσπονδίας, και το 2010 πλήρωσε ορόσημο επισκέψεις στη Σρεμπρένιτσα στη Βοσνία και στο Βούκοβαρ της Κροατίας - όπου περιβόητη σφαγές έγιναν από τις σερβικές δυνάμεις κατά τη διάρκεια της σύγκρουσης της δεκαετίας του 1990 - να υποβάλουν τα σέβη του στα θύματα των ωμοτήτων.
Γεννήθηκε το 1958 και εκπαίδευσε ως ψυχολόγος.
Υπάρχει ένα χάσμα μεταξύ του DS και το κεντροδεξιό Δημοκρατικό Κόμμα της Σερβίας (DSS) με επικεφαλής τον πρώην πρωθυπουργό Βόισλαβ Κοστούνιτσα. Ο κ. Κοστούνιτσα διαμόρφωσε το DS το 1989 με τον Ζόραν Τζίντζιτς.
Ωστόσο, ο διαχωρισμός κόμματος και ο κ. Κοστούνιτσα έχει συσταθεί το DSS. Διενέξεις μεταξύ του DS και το DSS έχει επιδεινώθηκε σερβικής πολιτικής από τότε.
Πρωθυπουργός: Μίρκο Τσβέτκοβιτς
Primer Μίρκο Τσβέτκοβιτς
Μίρκο Τσβέτκοβιτς απορρίπτει την ανεξαρτησία του Κοσσυφοπεδίου
Μίρκο Τσβέτκοβιτς ορκίστηκε πρωθυπουργός τον Ιούλιο του 2008 μετά από πρόωρες εκλογές τον Μάιο.
Η εκλογή κλήθηκε μετά από την κυβέρνηση συνασπισμού με επικεφαλής τον Βόισλαβ Κοστούνιτσα κατέρρευσε πάνω από την πολιτική για το Κοσσυφοπέδιο.
Ο κ. Τσβέτκοβιτς επικεφαλής μιας νέας κυβέρνησης συνασπισμού στην οποία το δικό του Δημοκρατικού Κόμματός του είναι σε μια απίθανη συμμαχία με τους πρώην αντιπάλους του εθνικιστικού Σοσιαλιστικού Κόμματος, καθώς και τα μικρότερα κόμματα που εκπροσωπούν μειονότητες.
Σε ορκωμοσίας του ομιλία, ο κ. Τσβέτκοβιτς διευκρίνισε απόρριψη της κυβέρνησής του της ανεξαρτησίας του Κοσσυφοπεδίου και είπε ότι θα ασκήσει πιέσεις για ένταξη της Σερβίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση.
Η κυβέρνησή του υπέβαλε επίσημη αίτηση για ένταξη στην ΕΕ τον Δεκέμβριο του 2009.
Ο κ. Τσβέτκοβιτς σπούδασε Οικονομικά στο Βελιγράδι και είναι πρώην υπουργός Οικονομικών.

ΜΈΣΑ ΕΝΗΜΈΡΩΣΗΣ

Η τηλεόραση είναι, μακράν, την κύρια πηγή ειδήσεων και πληροφοριών. Το δίκτυο δημόσιων ναυαρχίδα, RTS1, είναι ανάμεσα σε μια χούφτα των καταστημάτων που κυριαρχούν στην αγορά.
Η ρυθμιστική αρχή μέσα απονεμηθεί η εθνική άδεια τηλεοπτικού δέκτη το 2006 σε ιδιωτικούς σταθμούς B92, TV Pink, Fox News Corp του TV (τώρα Prva Srpska), TV Avala και άδεια μερίδιο στην Kosava-Happy τηλεόραση. Θα χορηγηθεί πέντε εθνικές άδειες ραδιόφωνο - για να B92, Radio Index, Radio S, Roadstar και Radio Focus.
Σύμφωνα με τους Δημοσιογράφους Χωρίς Σύνορα (RSF), το 2010, «απειλές κατά της ζωής, σωματική ή λεκτική επιθέσεις, παρενοχλήσεις και η διαφθορά είναι, δυστυχώς, ακόμα την καθημερινή πολλά στον Τύπο." Οι δημοσιογράφοι έχουν πέσει θύματα των αντιποίνων για τη διερεύνηση της ποινικής υπόκοσμο, RSF είπε.
Υπήρχαν 4.100.000 χρήστες του Διαδικτύου μέχρι τον Ιούνιο του 2010 (Internetworldstats). Τον ίδιο μήνα, ο αριθμός των χρηστών του Facebook ξεπέρασε δύο εκατομμύρια, σύμφωνα με την εφημερίδα Blic. Πρόσβαση στο Internet είναι ελεύθερη, ΜΚΟ Freedom House, λέει.

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...