Το ΝΑΤΟ θα μπορούσε να είχε ήδη επεκταθεί σε πρώην Δημοκρατίες της ΕΣΣΔ
σε περίπτωση που η Μόσχα δεν έκανε τη στρατιωτική εισβολή στη Γεωργία το
καλοκαίρι του 2008, είπε σήμερα ο ρώσος..
πρόεδρος Ντμίτρι Μεντβέντεφ,
προσθέτοντας ότι η Ρωσία ποτέ δεν θα επέτρεπε να γίνουν η Ουκρανία, ή η
Γεωργία, μέλη της Ατλαντικής συμμαχίας."Εάν το 2008 είχαμε διστάσει, σήμερα θα βρισκόμασταν μπροστά σε μια εντελώς διαφορετική γεωπολιτική κατάσταση", τόνισε ο πρόεδρος Μεντβέντεφ, μιλώντας σε στρατιωτικούς στο Βλαντικαφκάζ, στα βόρεια της Γεωργίας.
Ο πρόεδρος Μεντβέντεφ χρησιμοποίησε σύμφωνα με την εκτίμηση διπλωματικών αναλυτών στο Ρόιτερς "επιθετική ρητορεία", καθώς πλησιάζουν οι βουλευτικές εκλογές στη Ρωσία και έχει λάβει απο τον Βλαντίμιρ Πούτιν την εντολή να ηγηθεί των συνδυασμών του κόμματος "Ενωμένη Ρωσία".
Το θέρος του 2008 ρωσικές στρατιωτικές δυνάμεις εισέβαλαν προστατεύοντας την επικράτεια της Νότιας Οσετίας.
Με τη ρωσική στρατιωτική παρουσία στο γεωργιανό έδαφος, καταργήθηκε, έμπρακτα, η προκαταρκτική συμφωνία Τμπιλίσι-ΝΑΤΟ, των αρχών εκείνου του έτους, η Γεωργία να ενταχθεί πλήρως στη Συμμαχία.
Ο Μεντβέντεφ έγινε πρόεδρος της Ρωσίας λίγους μήνες προτού να γίνει η ρωσική στρατιωτική εισβολή στη Γεωργία.
Ο Πούτιν είχε συμπληρώσει οκταετία στο αξίωμα, μη έχοντας απο το Σύνταγμα δικαίωμα να διεκδικήσει, αμέσως, τρίτη προεδρική θητεία.
Ομως, ο Πούτιν εκδηλώνει ήδη ενδιαφέρον να εκλεγεί ξανά πρόεδρος--του χρόνου την άνοιξη.
Η Ρωσία είναι σε προστριβή με το ΝΑΤΟ για αρκετούς λόγους: στο ζήτημα της αντιπυραυλικής άμυνάς του στο ευρωπαϊκό έδαφος.
Για πολιτικές εξελίξεις, που καταγράφονται στην περιοχή των Βαλκανίων.
Για τη Λιβύη--η Μόσχα επέδειξε σκεπτικισμό για τους ΝΑΤΟϊκούς αεροπορικούς βομβαρδισμούς, που απέληξαν στην ανατροπή του Καντάφι.
"Με το ΝΑΤΟ, δεν έχουμε πια άμεσο ανταγωνισμό, έχουμε όμως διαφωνίες σε μια σειρά θεμάτων που άπτονται της διεθνούς ασφάλειας", συνόψισε σήμερα ο ρώσος πρόεδρος.
Ανήγγειλε, συγχρόνως, ότι η Μόσχα "σύντομα θα τοποθετηθεί δημόσια", έναντι των ΝΑΤΟϊκών σχεδιασμών για αντιπυραυλική άμυνα στο ευρωπαϊκό έδαφος.
Η Μόσχα θεωρεί ότι στο πεδίο της αντιπυραυλικής άμυνας μπορεί κάλλιστα να ξεκινήσει "μια νέα κούρσα εξοπλισμών" στην ευρωπαϊκή ήπειρο.
Δεν υπάρχουν σχόλια :
Δημοσίευση σχολίου