ΟΛΟΝΥΧΤΙΑ ΔΙΑΠΡΑΓΜΑΤΕΥΣΗ ΜΕ ΤΗΝ ΤΡΟΙΚΑ Στις 16.00 η σύσκεψη Παπαδήμου - αρχηγών

Στις 16.00 η σύσκεψη Παπαδήμου - αρχηγών Στις 4 σήμερα το απόγευμα αναμένεται να πραγματοποιηθεί η συνάντηση του πρωθυπουργού Λουκά Παπαδήμου..
με τους τρεις αρχηγούς των κομμάτων που στηρίζουν την κυβέρνηση, όπου θα συζητηθούν τα αποτελέσματα της σκληρής διαπραγμάτευσης με την τρόικα.

Ηδη, οι τρεις πολιτικοί αρχηγοί έχουν στα χέρια τους 15σέλιδο κείμενο που τους έχει δοθεί από το Μέγαρο Μαξίμου με όλα τα σημεία της συμφωνίας.
Οι διαπραγματεύσεις ολοκληρώθηκαν στις 3 τα ξημερώματα, προκειμένου κλειδώσει η συμφωνία για το νέο δανειακό πρόγραμμα της χώρας, η οποία αναμένεται να εγκριθεί σήμερα από τους πολιτικούς αρχηγούς και να επικυρωθεί απο τους Ευρωπαίους εταίρους στο Eurogroup αυτήν την εβδομάδα.
Νωρίτερα, και μόλις είχε ολοκληρωθεί ο δικός του κύκλος επαφών με τους εκπροσώπους των δανειστών, ο Ευάγγελος Βενιζέλος, προσέδωσε χαρακτηριστικά «Λερναίας Υδρας» στην διαπραγμάτευση...
«Τόσο σκληρή που κλείνουμε συνεχώς μέτωπα και τα μέτωπα ανοίγουν σε άλλα σημεία, είναι μια Λερναία Ύδρα», είπε.
Προειδοποιώντας για το βάρος των μέτρων που έρχονται ο κ. Βενιζέλος σημείωσε: Οι πολίτες καλούνται να αντιμετωπίσουν ένα δραματικό και οξύ δίλημμα: Η σωτηρία της χώρας, η παραμονή της στο ευρώ, το PSI, η οριστικοποίηση της νέα δανειακής σύμβασης και η λήψη των χρημάτων που είναι ζωτικής σημασίας για τη σωτηρία της Ελλάδας, συνεπάγεται ένα πολύ μεγάλο κοινωνικό κόστος, συνεπάγεται θυσίες. Από την άλλη μεριά, η αποτυχία των διαπραγματεύσεων, η αποτυχία του προγράμματος, η χρεοκοπία της χώρας, συνεπάγεται ακόμα μεγαλύτερες θυσίες».
Αφησε μάλιστα αιχμές για τη στάση των κυβερνητικών εταίρων λέγοντας: «Δυστυχώς, αντί να δούμε αυτό το τραγικό δίλημμα κατάματα και να μιλήσουμε με ειλικρίνεια, να καταλάβουμε τι έχει συμβεί τις τελευταίες δεκαετίες στη χώρα μας, γιατί φτάσαμε σε αυτή την κατάσταση, είναι πάρα πολλοί αυτοί, οι οποίοι ξοδεύουν τις δυνάμεις τους σε μια συμβατική, ξεπερασμένη κομματική αντιπαράθεση, γεμάτη μικρότητες, σα να είμαστε στο 2009 ή στο 1999. Δυστυχώς, είμαστε αλλού και δεν λέμε την αλήθεια στον ελληνικό λαό».
«Δεν διαπραγματευόμαστε όταν μιλάμε μεταξύ μας. Κανείς δεν είναι πιο σκληρός από τον άλλον. Κανείς δεν είναι πιο φιλολαϊκός από τον άλλον. Δεν υπάρχει κανείς που να θέλει να περιορίσει μισθούς και συντάξεις, που να θέλει να περιορίσει το επίπεδο ζωής των Ελλήνων. Και ψεύδεται όποιος ισχυρίζεται ότι έχει μεγαλύτερες ευαισθησίες ή αγωνίζεται εδώ, εσωτερικά, μόνος του». συμπλήρωσε.
Καταλήγοντας τόνισε πως «πρέπει όλοι μαζί, χωρίς μικρότητες και χωρίς εξυπνακισμούς, να δώσουμε αυτή τη μάχη, να πείσουμε τους Έλληνες, να τους δώσουμε την εικόνα όλου του σχεδίου και να προχωρήσουμε προς τη λύση που έχουμε επιλέξει, που είναι να μείνουμε στο ευρώ, να μείνουμε στην Ευρώπη και να αγωνιστούμε να ξανακερδίσουμε το χαμένο έδαφος».
Με την ολοκλήρωση της σύσκεψης του κ. Βενιζέλου με την τρόικα, λίγο μετά τις 10 το βράδυ, κυβερνητικές πηγές σημείωναν για τα επίμαχα ζητήματα:
-Απομένει ένα «κενό» 600 – 700 εκατ. ευρώ προκειμένου να κλείσει το πακέτο για τις περικοπές δαπανών του τρέχοντος έτους. Μάλιστα επειδή από το «ψαλίδισμα» των επικουρικών συντάξεων προκύπτει δημοσιονομικό όφελος αν δεν υπάρξει συμφωνία στο ύψος των περικοπών είναι ορατό το ενδεχόμενο να υπάρξουν και μειώσεις στις κύριες συντάξεις.
-Η τρόικα επιμένει σε μεγάλο «κούρεμα» του κατώτατου μισθού κατά τουλάχιστον 20% ως αντιστάθμισμα της «διάσωσης» του 13ου και 14ου μισθού. Μάλιστα όπως είπε αξιωματούχος που συμμετείχε στις διαπραγματεύσεις «πρόκειται για συγκοινωνούντα δοχεία».






Δεν υπάρχουν σχόλια :

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...