Ασμα Αλ-Άσαντ: Η επιστροφή της «εξαφανισμένης» Πρώτης Κυρίας της Συρίας

Για χρόνια η Άσμα Αλ-Άσαντ θεωρείτο η «πριγκίπισσα Νταϊάνα» της Συρίας. Όμορφη, καλλιεργημένη, καλοντυμένη, πολυφωτογραφημένη..
Μετά την έναρξη της εξέγερσης και της άγριας καταστολής των διαδηλώσεων όλα αυτά άλλαξαν: η Πρώτη Κυρία της Συρίας εξαφανίστηκε, δίνοντας ελάχιστα σημεία ζωής. Τώρα κάνει την επανεμφάνισή της με μία επιστολή που στηρίζει τον σύζυγό της.

Σε αυτήν ισχυρίζεται ότι «φροντίζει και παρηγορεί τις οικογένειες-θύματα της βίας», της ίδιας βίας για την οποία η διεθνής κοινότητα θεωρεί υπεύθυνο τον Μπασάρ Αλ-Άσαντ.

Το πρώτο της μήνυμα προς τα ξένα μέσα ενημέρωσης ήρθε με ένα e-mail στην βρετανική εφημερίδα The Times, στο οποίο η Άσμα Αλ-Άσαντ εξέφρασε για πρώτη φορά ανοιχτά την υποστήριξή της στον σύζυγό της.

«Ο Πρόεδρος είναι Πρόεδρος της Συρίας, όχι ενός μέρους των Σύρων, και η Πρώτη Κυρία τον στηρίζει στον ρόλο αυτό» αναφέρει το e-mail που έστειλε το γραφείο της στην εφημερίδα.

«Το εξαιρετικά φορτωμένο πρόγραμμα της Πρώτης Κυρίας είναι πάντα αφιερωμένο, κυρίως στις φιλανθρωπικές οργανώσεις με τις οποίες ασχολείται εδώ και καιρό, στην αγροτική ανάπτυξη και στην υποστήριξη προς τον Πρόεδρο», συνεχίζει το μήνυμα.

«Αυτόν τον καιρό ασχολείται επίσης με την προώθηση του διαλόγου. Φροντίζει και παρηγορεί τις οικογένειες θύματα της βίας», καταλήγει το e-mail.

Τον προηγούμενο μήνα η Άσμα Αλ-Άσαντ εμφανίσθηκε μαζί με τα παιδιά της στο πλευρό του συζύγου της, στη διάρκεια φιλοκαθεστωτικής διαδήλωσης στη Δαμασκό.

Μέχρι τότε, σχεδόν κανείς δεν γνώριζε τι έκανε  η Άσμα Αλ-Άσαντ όλους αυτούς τους μήνες από την έναρξη της εξέγερσης ή τι σκεφτόταν για τις κινήσεις του συζύγου της.

Άλλωστε, αντίθετα με τον σύζυγό της που είναι αλαουίτης, η  Άσμα αλ-Άσαντ είναι σουνίτισα και η οικογένειά της κατάγεται από την πόλη Χομς, που τις τελευταίες μέρες βομβαρδίζεται από τις συριακές δυνάμεις.

Οι προσδοκίες για τη στάση που θα τηρούσε η Πρώτη Κυρία της Συρίας στην αιματηρή καταστολή των διαδηλώσεων υπήρξαν μεγάλες, εξαιτίας και της δυτικής εκπαίδευσης που αυτή είχε λάβει.

Η Άσμα Αλ-Άσαντ γεννήθηκε και μεγάλωσε στο Λονδίνο. Ο πατέρας της ήταν καρδιολόγος και η μητέρα της εργαζόταν στην πρεσβεία της Συρίας στη Βρετανία.

Η Άσμα φοίτησε σε ιδιωτικό σχολείο θηλέων και σπούδασε πληροφορικές επιστήμες και γαλλική λογοτεχνία. Εργάστηκε για τρία χρόνια στην Βρετανία ως σύμβουλος επενδύσεων, όπου γνώρισε και τον σύζυγό της.

Από ένα γύρισμα της τύχης, ο Μπασάρ Αλ-Άσαντ ανέλαβε την ηγεσία στη Συρία, όταν πέθανε ο αδελφός του.

Η Άσμα Αλ-Άσαντ τον ακολούθησε και λίγο μετά τον γάμο τους το 2000 πραγματοποίησε μυστική περιοδεία στη χώρα, θέλοντας να γνωρίσει τους απλούς πολίτες.

Σύροι και ξένοι δημοσιογράφοι παραληρούσαν μπροστά της, μιλώντας όχι μόνο για μια πολύ όμορφη γυναίκα με στυλ και λάμψη, αλλά και για μια υπέρμαχο των δικαιωμάτων των γυναικών.

Η σιωπή της απέναντι στη βιαιότητα του καθεστώτος του συζύγου της οδήγησε σε έντονες αντιδράσεις από παλιούς συμμάχους.

«Θα εναντιωθεί ή θα στηρίξει τον σύζυγό της;» έγραφε το CNN τον Δεκέμβριο σε άρθρο του.

«Λοιπόν; Τι πιστεύετε για τη βάρβαρη καταστολή (των διαδηλώσεων) από τον σύζυγό σας κυρία Άσαντ;» αναρωτιόταν ο βρετανικός Independent.

Εκείνοι που γνωρίζουν καλύτερα, τόσο την ίδια όσο και την κατάσταση στη χώρα της, εκτιμούν ότι η στάση της είναι προδιαγεγραμμένη, ότι όσο χαρισματική και να θεωρείται, η Πρώτη Κυρία δεν θα μπορούσε να εναντιωθεί στον σύζυγό της.

«Κανείς δεν μπορεί να ξέρει τι συμβαίνει πίσω από τις κλειστές πόρτες του παλατιού, αλλά αμφιβάλω ότι αισθάνεται πως ελέγχει ή πως μπορεί να επηρεάσει αυτά που κάνει ο σύζυγός της», ανέφερε ο Άντριου Τάμπλερ, ειδικός σε θέματα Συρίας, πανεπιστημιακός και δημοσιογράφος, ο οποίος γνώριζε και συνεργαζόταν με την Άσμα Αλ-Άσαντ.

Η πρόσφατη επιστολή της Πρώτης Κυρίας της Συρίας στους Times έρχεται να τον επιβεβαιώσει.

ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...