Ο Ομπάμα είπε ότι ενώ ο ίδιος πιστεύει ότι η αντιπαράθεση με το Ιράν για το πυρηνικό του πρόγραμμα μπορεί ακόμα να επιλυθεί μέσω της διπλωματίας

ΟΥΑΣΙΝΓΚΤΟΝ - Ο Πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα δήλωσε ότι οι ΗΠΑ έχουν μια «πολύ καλή εκτίμηση ότoi το Ιράν θα μπορούσε να ολοκληρώσει τις εργασίες για ένα πυρηνικό όπλο, αλλά προειδοποίησε ότι υπάρχουν ακόμα πολλά αναπάντητα ερωτήματα για την εσωτερική λειτουργία της Τεχεράνης..

«Ξέρουμε όλοι τη δυναμική μέσα από το Ιράν; Απολύτως όχι», δήλωσε ο Ομπάμα. "Το ίδιο το Ιράν είναι πολύ πιο διαιρεμένο σήμερα από όσο ήταν. Γνωρίζοντας ποιος λαμβάνει τις αποφάσεις ανά πάσα στιγμή εντός του Ιράν είναι δύσκολο."
Ο Ομπάμα είπε ότι ενώ ο ίδιος πιστεύει ότι η αντιπαράθεση με το Ιράν για το πυρηνικό του πρόγραμμα μπορεί ακόμα να επιλυθεί μέσω της διπλωματίας, οι ΗΠΑ έχουν κάνει εκτεταμένη σχεδιασμού σε μια σειρά από επιλογές.
Είμαστε έτοιμοι να ασκήσουν αυτές τις επιλογές που ενδέχεται να προκύψουν», δήλωσε ο Ομπάμα κατά τη διάρκεια μιας συνέντευξης με το NBC, που προβλήθηκε τη Δευτέρα στο "Σήμερα" εμφάνιση.
Με τη Συρία, όπου οι οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων λένε οι κυβερνητικές δυνάμεις έχουν σκοτώσει εκατοντάδες ανθρώπους κατά τη διάρκεια των τελευταίων ημερών σε μια προσπάθεια να περιέχει μια εξέγερση εναντίον του προέδρου Μπασάρ Άσαντ, ο Ομπάμα είπε ότι είναι σημαντικό για την επίλυση της συνεχιζόμενης σύγκρουσης εκεί χωρίς εξωτερική στρατιωτική επέμβαση.
 Ο πρόεδρος λέει μια λύση κατόπιν διαπραγματεύσεων στη Συρία είναι δυνατόν και υπερασπίστηκε το χειρισμό της κυβέρνησής του για τη βία εκεί, λέγοντας ότι οι ΗΠΑ είναι «αμείλικτη» στο ότι η εξουσία απαιτώντας άδεια Άσαντ.
Τα σχόλια του Ομπάμα έρχονται εν μέσω αυξημένης έντασης στη Μέση Ανατολή και αλλού, με την προοπτική ότι το Ισραήλ, ένα βασικό σύμμαχο των ΗΠΑ, θα μπορούσε να ξεκινήσει σύντομα μια μονομερή απεργία εναντίον του Ιράν. Φοβούμενος ότι ένα τέτοιο βήμα θα μπορούσε να προκαλέσει ένα ευρύτερο πόλεμο και να διαταράξουν τη διεθνή οικονομία, οι ΗΠΑ και άλλες δυτικές έθνη προσπαθούν να προσπαθήσει να πείσει το Ισραήλ εναντίον της απεργίας.
Την Κυριακή, ο Ομπάμα δήλωσε ότι οι ΗΠΑ δούλευε στο "lockstep" με το Ισραήλ και δεν πιστεύουν ότι το Ισραήλ έχει αποφασίσει αν θα επιτεθεί στο Ιράν, και δήλωσε ότι ελπίζει πως η αντιπαράθεση μπορεί να επιλυθεί διπλωματικά.
«Δεν νομίζω ότι το Ισραήλ έχει λάβει απόφαση για το τι πρέπει να κάνω», δήλωσε ο Ομπάμα κατά τη διάρκεια μιας προ-Super Bowl συνέντευξη με το NBC.
Το Ιράν επιμένει πυρηνικά επιδιώξεις του είναι για ειρηνικούς σκοπούς δεν είναι πολιτικό, μια βόμβα.
Καθεστώς του Ιράν λέει ότι θέλει να σβήσει το εβραϊκό κράτος, και η Δύση κατηγορεί για τη συναρμολόγηση του υλικού και την τεχνογνωσία για να κατασκευάσουν πυρηνική βόμβα. Μόλις την περασμένη εβδομάδα, ο υπουργός Αμυνας Λέον Πανέτα δεν θα αμφισβητήσει μια έκθεση που πιστεύει ότι το Ισραήλ μπορεί να επιτεθεί στο Ιράν αυτή την άνοιξη, σε μια προσπάθεια να γυρίσουν πίσω το πυρηνικό του πρόγραμμα.Ο Ομπάμα αρνήθηκε να πει κατά πόσο οι Ηνωμένες Πολιτείες θα ειδοποιηθείτε από το Ισραήλ πριν από κάθε ενδεχόμενη απεργία στο Ιράν.
"Θα πω ότι έχουμε μια στενότερη στρατιωτική και μυστικών διαβουλεύσεων μεταξύ των δύο χωρών μας από ό, τι έχουμε ποτέ," είπε ο Ομπάμα, προσθέτοντας, "Πρόκειται να είναι σίγουροι ότι εργαζόμαστε σε lockstep καθώς προχωράμε να προσπαθήσουμε να λύσουμε αυτό - ελπίζουμε διπλωματικά ».
Οι Ηνωμένες Πολιτείες είναι ο μεγαλύτερος εν λόγω πρωτοβουλία πειθώ, έστω κι αν η Ουάσιγκτον έχει σε μεγάλο βαθμό στο συμπέρασμα ότι έξω από το επιχείρημα θα έχει μικρή επίδραση στην ισραηλινή λήψης αποφάσεων.
«Οποιοδήποτε είδος των πρόσθετων στρατιωτικών δραστηριοτήτων στο εσωτερικό του κόλπου είναι ενοχλητική και έχει μια μεγάλη επίδραση σε μας", δήλωσε ο Ομπάμα. "Θα μπορούσε να έχει μεγάλη επίδραση στις τιμές του πετρελαίου. Έχουμε ακόμη στρατιώτες στο Αφγανιστάν, η οποία συνορεύει με το Ιράν."
Όσον αφορά τον κίνδυνο αντιποίνων από το Ιράν εναντίον των Ηνωμένων Πολιτειών, ο Ομπάμα είπε: «Δεν βλέπουμε καμία ένδειξη ότι έχουν τις δυνατότητες ή προθέσεις τώρα."
Όσον αφορά την εσωτερική πολιτική, ο Ομπάμα κατήγγειλε το ρόλο των μεγάλων χρημάτων στις προεδρικές εκλογές, ιδιαίτερα η επιρροή της επιτροπές πολιτικής δράσης, που είναι γνωστή ως σούπερ πολυκυκλικών αρωματικών υδρογονανθράκων.
"Μία από τις ανησυχίες που έχουμε στην επόμενη εκστρατεία είναι ότι υπάρχουν τόσες πολλές από αυτές τις λεγόμενες σούπερ PACS, οι ανεξάρτητοι δαπάνες, που θα είναι εκεί έξω», δήλωσε ο Ομπάμα. «Υπάρχει πρόκειται να είναι απλώς πολλά χρήματα επιπλέουν γύρω."
Ο Ομπάμα δήλωσε ότι αναμένει πολλές από τις διαφημίσεις που χρηματοδοτούνται από το σούπερ PACS να είναι αρνητική. Αλλά δεν θα πούμε αν θα διατάξει τη δική του εκστρατεία του ή να ζητήσει την υποστήριξη των ομάδων εκτός του να αποφύγει τις αρνητικές διαφημίσεις.Ο πρόεδρος είπε μια επιτυχημένη προεκλογική εκστρατεία εξαρτάται περισσότερο στο να πείσουν το κοινό ότι έχετε το σωστό όραμα για τη χώρα από ό, τι με τη δύναμη των αρνητικών τις διαφημίσεις σας.


___Associated Press συγγραφέας Μπεν Φέλερ συνέβαλαν σε αυτή την έκθεση.
πηγη

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...