«Δεν έχει προταθεί τίποτα, δεν πρόκειται παρά για σεναριολογία για τα (περί επιστροφής) της Συρίας στον Αραβικό Σύνδεσμο, και η απόφαση επαφίεται στον συριακό λαό»,
δήλωσε ο πρωθυπουργός κατά τη διάρκεια συνέντευξής του, την παραμονή συνάντησης για τη Συρία που οργανώνεται στη Σαουδική Αραβία, με τη συμμετοχή εννιά αραβικών κρατών, συμπεριλαμβανομένου του Κατάρ.Η σημερινή σύνοδος θα διεξαχθεί πέντε εβδομάδες πριν από την προσεχή τακτική σύνοδο του Αραβικού Συνδέσμου, τη 19η Μαΐου στη Σαουδική Αραβία. Το Ριάντ φέρεται να σχεδιάζει να καλέσει σε αυτήν τον πρόεδρο της Συρίας.
Η συμμετοχή της Συρίας στον Αραβικό Σύνδεσμο ανεστάλη μετά την καταστολή το 2011 λαϊκού ξεσηκωμού, το έναυσμα του πολέμου στη χώρα αυτή, και ο Σύρος πρόεδρος Μπασάρ αλ Άσαντ απομονώθηκε διπλωματικά έκτοτε, ιδίως στον αραβικό κόσμο.
«Η θέση του Κατάρ είναι σαφής: υπήρχαν λόγοι που η Συρία τέθηκε εκτός (Αραβικού Συνδέσμου) και οι λόγοι αυτοί εξακολουθούν πάντα να υπάρχουν», επέμεινε ο επικεφαλής της κυβέρνησης του εμιράτου του Κατάρ.
Από την αρχή της ένοπλης σύρραξης στη Συρία, το Κατάρ υποστήριξε οργανώσεις της αντιπολίτευσης και προσέφερε δωρεές για τους σύρους πρόσφυγες.
Ο πόλεμος στη Συρία, έχει στοιχίσει τη ζωή σε πάνω από μισό εκατομμύριο ανθρώπους, μετέτρεψε εκατομμύρια άλλους σε εσωτερικά εκτοπισμένους και πρόσφυγες, κατέστρεψε μεγάλο μέρος των υποδομών και προκάλεσε τεράστια οικονομική και ανθρωπιστική κρίση.
«Ο πόλεμος έχει σταματήσει, αλλά Σύροι είναι πάντα εκτοπισμένοι», παραμένουν «αθώοι στις φυλακές», τόνισε ο πρωθυπουργός του Κατάρ.
«Δεν θέλουμε να επιβάλουμε λύσεις στον συριακό λαό, αυτός πρέπει να καταλήξει σε αυτές, πρέπει όμως να υπάρξει πολιτική ρύθμιση», συνέχισε. «Δεν θα ακούσουμε τίποτα (…) προτού υπάρξει πολιτική διευθέτηση», επέμεινε ο σεΐχης αλ Θάνι.
Πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ-AFP-Reuters
Δεν υπάρχουν σχόλια :
Δημοσίευση σχολίου