Θλιβερή επέτειος: Σαν σήμερα, το 2013, το λουκέτο στην ΕΡΤ (Video)

Τέσσερα περιπολικά ήταν σταθμευμένα στον Χορτιάτη και έριξαν το σήμα της ΕΡΤ-3. Δέκα λεπτά αργότερα τα ΜΑΤ μπήκαν στο χώρο του Υμηττού. Στις 23:15 η ΕΡΤ σίγησε. 

 Μέσα σε μια νύχτα έκλεισε ο ιστορικός δημόσιος φορέας τηλεόρασης και ραδιοφωνίας. Το «μαύρο» στα κανάλια και τα ραδιόφωνα της ΕΡΤ σόκαρε τους Ελληνες, έθεσε εν αμφιβολία ακόμα και τα δημοκρατικά κεκτημένα της μεταπολίτευσης, υπονόμευσε τον πλουραλισμό και την πολυφωνία του τύπου καθώς και τον πολιτισμό, και δημιούργησε μια πρωτοφανή ανασφάλεια στους πολίτες. 

 Ταυτόχρονα υπήρξε και τρομερό πλήγμα στον συναισθηματισμό της ελληνικής κοινωνίας, αφού η ΕΡΤ υπήρξε για δεκαετίες αναποσπαστο κομμάτι της καθημερινότητας όλων ανεξαιρέτως των Ελλήνων. «Πρωτοφανές για δημοκρατική χώρα “κλείσιμο” της δημόσιας ραδιοτηλεόρασης με τρόπο “απεφασίσαμεν και διατάσσομεν”», τόνιζε τότε η ΕΣΗΕΑ, κηρύσσοντας απεργίες σε όλα τα Μέσα, ενώ σε απεργίες προχώρησαν και ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ. Το λουκέτο στην ΕΡΤ, ανάγκασε τη ΔΗΜΑΡ του Φώτη Κουβέλη να αποχωρήσει από την κυβέρνηση που είχε προκύψει από τις εκλογές του 2012 απόγευμα της 11ης Ιουνίου 2013 η συγκυβέρνηση Σαμαρά – Βενιζέλου έκλεισε την ΕΡΤ με μία ανκοίνωση του τοτε κυβέρνητικού εκπροσώπου Σίμου Κεδίκογλου.

Οι αντιδράσεις ήρθαν και από το εξωτερικό, με τα ξένα τηλεοπτικά δίκτυα να καλύπτουν τα γεγονότα στο Ραδιομέγαρο της Μεσογείων.

Από την Τρίτη μέχρι την Παρασκευή 14 Ιουνίου, εφημερίδες του εξωτερικού όπως η Libération κυκλοφόρησαν με μαύρα εξώφυλλα αναμεταδίδοντας το πρωτοφανές κλείσιμο της ελληνικής δημόσιας τηλεόρασης.

«Η ύπαρξη των δημόσιων μέσων και η ανεξαρτησία τους όσον αφορά την κυβέρνηση βρίσκονται στην καρδιά των δημοκρατικών κοινωνιών», σημείωνε την ίδια ημέρα με επιστολή του στον Αν. Σαμαρά, ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Ραδιοτηλεοπτικής Ένωσης (ΕBU), Ζαν Πωλ Φιλιπό.

Παρά την ανακοίνωση όμως για λουκέτο, οι εργαζόμενοι της ΕΡΤ επέστρεψαν στην εργασία τους, στο Ραδιομέγαρο, συνεχίζοντας να εκπέμπουν μέσα από το διαδίκτυο, ενώ στον εξωτερικό χώρο βρίσκονταν πολίτες που τους εμψυχώνουν.

Στις 12 Ιουνίου 2013, η κυβέρνηση ανακοίνωσε τον φορέα που θα αντικαθιστούσε την ΕΡΤ, τη Νέα Ελληνική Ραδιοφωνία, Ίντερνετ και Τηλεόραση (ΝΕΡΙΤ).

Πέντε μέρες αργότερα, το Συμβούλιο της Επικρατείας έκρινε το κλείσιμο της ΕΡΤ νόμιμο αλλά παράλληλα απαίτησε τη διαρκή λειτουργία δημόσιου ραδιοτηλεοπτικού φορέα για το χρονικό διάστημα έως και τη σύσταση και τη λειτουργία νέου φορέα.

Προκειμένου να μην επαναλειτουργήσει την ΕΡΤ, η κυβέρνηση δημιούργησε έναν προσωρινό φορέα, τη Δημόσια Τηλεόραση, ο οποίος υπαγόταν στο Υπουργείο Οικονομικών που είχε αναλάβει τη διαχείριση των περιουσιακών στοιχείων και την εκκαθάριση της ΕΡΤ. Ο φορέας αυτός ξεκίνησε την πειραματική του λειτουργία στις 10 Ιουλίου του 2013 με συνεχείς επαναλήψεις.

Τα ξημερώματα της Πέμπτης 7 Νοεμβρίου του 2013, ΜΑΤ, παρουσία εισαγγελέα εισέβαλαν στην Αγία Παρασκευή και προχώρησαν σε προσαγωγές εργαζομένων.

Τότε εκκένωσαν το κτήριο. Το συμβολικό τέλος δόθηκε στις 13 Απριλίου 2014. Ήταν η ημέρα που κατέβηκε η επιγραφή «Ελληνική Ραδιοφωνία και Τηλεόραση» από το Ραδιομέγαρο και απενεργοποιήθηκε το Ρολόι της Κεντρικής Πύλης

Η αλήθεια είναι ότι η ΕΡΤ έκλεισε αφήνοντας στο δρόμο 2.656 εργαζόμενους σε όλη την Ελλάδα και πολλούς άλλους που δούλευαν στις άλλες παραγωγές της (σινεμά, ντοκιμαντέρ, σειρές κ.λπ).

Επαναλειτουργία της ΕΡΤ

Ο ΣΥΡΙΖΑ – και οι ΑΝΕΛ – τα δύο κόμματα που σχημάτισαν την κυβέρνηση Τσίπρα η οποία προέκυψε από τις εκλογές του Ιανουαρίου του 2015 είχαν στο πρόγραμμά τους και την επαναλειτουργία της ΕΡΤ. Στις 28 Απριλίου του 2015, υπερψηφίστηκε κατά πλειοψηφία το σχετικό νομοσχέδιο το οποίο προέβλεπε την επαναλειτουργία όλων των τηλεοπτικών και ραδιοφωνικών σταθμών της ΕΡΤ και του περιοδικού Ραδιοτηλεόραση, ενώ το μέγιστο προβλεπόμενο προσωπικό της ήταν 2.500 εργαζόμενοι.

Έτσι η ΕΡΤ επανήλθε μαζί με τα κανάλια: ΕΡΤ1, ΕΡΤ2 και ΕΡΤ HD και με τους ραδιοφωνικούς σταθμούς: Πρώτο, Δεύτερο και Τρίτο Πρόγραμμα, Kosmos 93.6, ΕΡΑ Σπορ, η Φωνή της Ελλάδας, τον ραδιοφωνικό σταθμό Μακεδονίας της ΕΡΤ3 (102 FM, 95.8 FM) και τους 19 περιφερειακούς ραδιοφωνικούς σταθμούς της στις 11 Ιουνίου 2015.

Το τρίτο κανάλι της ΕΡΤ, η ΕΡΤ3, η οποία δε σταμάτησε να εκπέμπει – πειρατικά – από την ημέρα του κλεισίματος του φορέα, επανήλθε στις πανελλαδικές συχνότητες της ΕΡΤ και αυτή με νέο πρόγραμμα, στις 29 Ιουνίου 2015.

Στις 5 Μαρτίου 2018 επανεγκαινιάστηκε και επαναλειτούργησε, πλήρως, και το κτήριο της ΕΡΤ στην γωνία των οδών Μουρούζη και Ρηγίλλης.

Διαβάστε επίσης

Εκτός εκπομπής σήμερα ο Δημήτρης Οικονόμου – Τι είπε ο Άκης Παυλόπουλος (Video)

Netflix: Το μυθιστόρημα «Το μυστήριο των επτά ρολογιών» της Άγκαθα Κρίστι γίνεται σειρά


Έπειτα από 75 χρόνια σίγησε και η Εθνική Συμφωνική Ορχήστρα και Χορωδία της ΕΡΤ που σε κλίμα συγκίνησης έδωσε την τελευταία της συναυλία στις 14 Ιουνίου.

Στις 23:00 το βράδυ εκείνης της Τρίτης, διμοιρίες των ΜΑΤ, άρχισαν να κατευθύνονται προς τις κεραίες με σκοπό να διακόψουν το σήμα των τριών κρατικών καναλιών και των ραδιοφώνων.

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...