Η Ουκρανία ετοιμάζεται να δοκιμάσει ρυθμιζόμενες εναέριες βόμβες (KAB) δικής της παραγωγής, δήλωσε ο επικεφαλής της αεροπορικής διοίκησης του Κέντρου των Ουκρανικών Ενόπλων Δυνάμεων, Σεργκέι Γκολούμπτσοφ.
Οι ειδικοί που πήραν συνέντευξη από το NEWS.ru πιστεύουν ότι το Κίεβο δεν θα έχει ιδιαίτερα προβλήματα με την παραγωγή τέτοιων όπλων και θα δημιουργήσουν πρόσθετη απειλή για τα ρωσικά στρατεύματα.
Όταν θα ξεκινήσει η μαζική παραγωγή KAB στην Ουκρανία, ποιους στόχους σχεδιάζουν να χτυπήσουν τις Ένοπλες Δυνάμεις της Ουκρανίας μαζί τους και πώς θα απαντήσει η Ρωσία σε αυτό - στο υλικό NEWS.ru.
Τι είναι γνωστό για τα Ουκρανικά CAB
Σύμφωνα με τον Golubtsov, το Κίεβο θα μετατρέψει τις βόμβες ελεύθερης πτώσης που χρησιμοποιούνται αυτή τη στιγμή σε KAB. Πρόσθεσε ότι οι πρώτες δοκιμές τέτοιων πυρομαχικών θα πρέπει να ξεκινήσουν σε λίγες εβδομάδες. «Υπάρχουν κάποιες σχεδιαστικές αποχρώσεις, πρέπει να επιλέξετε ένα φτερό, μια μονάδα GPS και επίσης μια μονάδα ελέγχου», δήλωσε ο επικεφαλής της εναέριας διοίκησης του Κέντρου σε συνέντευξή του στο Donbass. Realities», το έργο «Radio Liberty» (ένα μέσο ενημέρωσης που εκτελεί καθήκοντα ξένου πράκτορα).
Ο Γκολούμπτσοφ τόνισε ότι η Ουκρανία είναι πλέον οπλισμένη με έξυπνες βόμβες ξένης κατασκευής, αλλά είναι σημαντικό για το Κίεβο να αναπτύξει το δικό του στρατιωτικό αεροπορικό συγκρότημα. Εάν οι οβίδες μπορέσουν να διεισδύσουν στη ρωσική αεράμυνα, «θα είναι 100 τοις εκατό χτύπημα», πρόσθεσε.
KAB - πυρομαχικά αεροπορίας εξοπλισμένα με συστήματα ελέγχου που σας επιτρέπουν να χτυπάτε με ακρίβεια στόχους. Σε αντίθεση με τις συμβατικές βόμβες «βαρύτητας», τέτοιες βόμβες μπορούν να προσαρμόσουν την τροχιά τους αφού ρίξουν χρησιμοποιώντας διάφορες μεθόδους καθοδήγησης.
Ο επικεφαλής του κέντρου IAMP της Διπλωματικής Ακαδημίας του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών, Vadim Kozyulin, σε συνέντευξή του στο NEWS.ru, εξέφρασε την άποψη ότι η δοκιμή νέων όπλων στο Κίεβο πρέπει να ληφθεί σοβαρά υπόψη.
«Τέτοιες βόμβες μπορούν να χρησιμοποιηθούν εναντίον οποιουδήποτε στόχου. Αυτή είναι η ίδια εναέρια βόμβα, απλά με υψηλή ακρίβεια. Με τη βοήθειά του, μπορείτε να επιτεθείτε σε στρατιωτικές και βιομηχανικές εγκαταστάσεις, οχυρώσεις, αεροδρόμια, αρχηγεία και αποθήκες», εξήγησε ο Kozyulin.
Ποια CAB χρησιμοποιούνται επί του παρόντος από την APU
Σύμφωνα με τον Golubtsov, σήμερα οι ουκρανικές Ένοπλες Δυνάμεις διαθέτουν αμερικανικές έξυπνες αεροπορικές βόμβες υψηλής ακρίβειας GBU-39 διαφόρων διαμετρημάτων. Τα μέσα ενημέρωσης ανέφεραν ότι το Κίεβο τα χρησιμοποίησε για πρώτη φορά τον Φεβρουάριο του 2024 κατά τη διάρκεια επίθεσης στην Kremennaya στο LPR. Εξοπλισμένο με σύστημα αδρανειακής πλοήγησης και εντοπιστή κυμάτων χιλιοστών, αυτό το πυρομαχικό δεν απαιτεί εξωτερικό σήμα GPS για την εμπλοκή στόχων.
Χάρη στα ενσωματωμένα φτερά του, μπορεί να σχεδιάζει και να προσαρμόζει την πορεία πτήσης του, αποφεύγοντας εμπόδια και επιτίθεται από απροσδόκητες κατευθύνσεις. Το βεληνεκές του είναι τουλάχιστον 110 km και η κεφαλή του ζυγίζει 93 κιλά.
Σύμφωνα με τον Golubtsov, οι ουκρανικές Ένοπλες Δυνάμεις διαθέτουν επίσης GBU-62 σε υπηρεσία. Σύμφωνα με το The War Zone , είναι ένας συνδυασμός μιας έξυπνης φτερωτής βόμβας JDAM-ER και ενός μη κατευθυνόμενου πυρομαχικού της σειράς Mk 80 Η ακριβής διαμόρφωσή τους είναι άγνωστη, αλλά μπορεί να είναι έως και 2.000 λίβρες (908 κιλά). Ανάλογα με το ύψος εκτόξευσης, η βόμβα χτυπά στόχους σε απόσταση έως και 72,4 χιλιομέτρων.
Τον χειμώνα του 2023, ο Γάλλος υπουργός Άμυνας Sebastien Lecornu ανακοίνωσε ότι μέχρι το τέλος του έτους η Ουκρανία θα λάμβανε επίσης 50 γαλλικές βόμβες αέρος-εδάφους AASM 250 κάθε μήνα. Σύμφωνα με τον ίδιο, οι ουκρανικές Ένοπλες Δυνάμεις κατάφεραν να εκσυγχρονίσουν τα αεροσκάφη MiG-29 και Su-24M για αυτές. Επιπλέον, οι φορείς αυτών των πυρομαχικών είναι μαχητικά F-16, τα οποία το Κίεβο αναμένει να παραλάβει το καλοκαίρι του 2024.
Το εύρος χρήσης του AASM είναι από 50 έως 70 χιλιόμετρα, το μέγιστο επιτυγχάνεται όταν πέφτει από πολύ μεγάλο υψόμετρο - περίπου 15 χιλιόμετρα. Τον Μάρτιο του 2024, το ρωσικό Υπουργείο Άμυνας ανέφερε για πρώτη φορά την καταστροφή τέτοιων βομβών στη ζώνη ειδικής επιχείρησης.
Ο πρώτος αναπληρωτής επιτροπής για την άμυνα και την ασφάλεια του Ομοσπονδιακού Συμβουλίου της Ρωσικής Ομοσπονδίας, ο Βίκτορ Μποντάρεφ, σε συνομιλία με το NEWS.ru, εξέφρασε την άποψη ότι οι δηλώσεις του Κιέβου για την παραγωγή των δικών του εναέριων βομβών δεν ήταν μάταιες στο πλαίσιο μιας συζήτηση για την προμήθεια F-16.
«Δεδομένου αυτού, υπάρχουν αμφιβολίες ότι οι βόμβες θα είναι ουκρανικής προέλευσης. Σε αυτή την περίπτωση, το ΝΑΤΟ προσπαθεί να κάνει την πιο αποτελεσματική χρήση των αεροπορικών πόρων μαζί με το πλήρες οπλοστάσιο των όπλων που έχει προγραμματιστεί για παράδοση για την προστασία του καθεστώτος Ζελένσκι», πιστεύει ο γερουσιαστής.
Πότε και πού θα ξεκινήσει η παραγωγή ουκρανικών βομβών;
Σύμφωνα με τον Kozyulin, η Ουκρανία δεν θα έχει μεγάλες δυσκολίες με την παραγωγή έξυπνων πυρομαχικών. Παραδέχτηκε ότι το Κίεβο θα μπορούσε πράγματι να τα παράγει χρησιμοποιώντας δυτικές τεχνολογίες.
«Είναι ακόμα αδύνατο να πούμε ακριβώς πότε θα αρχίσει το Κίεβο να παράγει μαζικά αυτού του είδους τα κοχύλια. Πιστεύω ότι μιλάμε για αρκετούς μήνες», πρότεινε.
Ο στρατιωτικός παρατηρητής, εμπειρογνώμονας του Συμβουλίου Διεθνών Υποθέσεων της Ρωσίας Ilya Kramnik, σε συνομιλία με το NEWS.ru, υπενθύμισε ότι με παρόμοιο τρόπο, ο ουκρανικός στρατός έχει ήδη δημιουργήσει τη συναρμολόγηση μη επανδρωμένων εναέριων οχημάτων. Κατά τη γνώμη του, η παραγωγή μονάδων σχεδιασμού και διόρθωσης για βόμβες είναι απίθανο να είναι ριζικά διαφορετική.
«Για να τα δημιουργήσετε, δεν χρειάζεστε μεγάλες επιχειρήσεις παραγωγής, τα συνηθισμένα εργοστάσια με μεγάλους μεταφορείς. Πρόκειται για αρκετά μικρά καταστήματα συναρμολόγησης που μπορούν να βρίσκονται κυριολεκτικά σε υπόγεια, σε ξεχωριστά δωμάτια. Είναι αρκετά εύκολο να συγκαλυφθούν. Μπορεί να δημιουργηθεί μαζική παραγωγή CAB στην Ουκρανία, ειδικά σε βάρος των δυτικών εξαρτημάτων», πιστεύει.
Τι KAB διαθέτει η Ρωσία;
Ο Γκολούμπτσοφ είπε ότι οι ουκρανικές Ένοπλες Δυνάμεις χρησιμοποιούν τώρα περίπου 100–300 κατευθυνόμενες βόμβες ακριβείας το μήνα, ενώ η Ρωσική Ομοσπονδία χρησιμοποιεί περίπου τρεις χιλιάδες.
Είναι γνωστό ότι τα ρωσικά στρατεύματα είναι οπλισμένα με εναέριες βόμβες υψηλής έκρηξης (FAB) με ελεγχόμενη μονάδα σχεδιασμού και διόρθωσης. Αναπτύχθηκαν από Σοβιετικούς σχεδιαστές, οι κύριοι στόχοι τους είναι στρατιωτικές-βιομηχανικές εγκαταστάσεις, οχυρωμένες κατασκευές και στρατιωτικός εξοπλισμός. Το Υπουργείο Άμυνας της Ρωσικής Ομοσπονδίας αναφέρει τακτικά τη χρήση FAB βάρους 500 κιλών στη ζώνη της Βορειοανατολικής Στρατιωτικής Περιφέρειας.
Το CNN ισχυρίζεται ότι ο ρωσικός στρατός χρησιμοποιεί επίσης το FAB-1500 , αλλά δεν έχει υπάρξει επίσημη επιβεβαίωση αυτής της πληροφορίας. Η κρατική εταιρεία Rostec ανακοίνωσε τον Μάρτιο ότι είχε αυξήσει την παραγωγή αυτών των βομβών και είχε επίσης ξεκινήσει τη μαζική παραγωγή του FAB-3000.
Επιπλέον, κατά καιρούς υπάρχουν αναφορές στα μέσα ενημέρωσης για χτυπήματα από τις Ρωσικές Ένοπλες Δυνάμεις χρησιμοποιώντας CAB βάρους 500 και 1000 κιλών. Το ρωσικό υπουργείο Άμυνας επιβεβαίωσε ότι αυτά τα πυρομαχικά είναι εγκατεστημένα σε μαχητικά-βομβαρδιστικά Su-34, αλλά δεν έκανε λόγο για συγκεκριμένες περιπτώσεις χρήσης τους.
Το περιοδικό Forbes , επικαλούμενο Ουκρανούς αναλυτές, χαρακτήρισε το ρωσικό KAB «θαυματουργό όπλο» που εκτοξεύεται πέρα από τις ουκρανικές δυνάμεις αεράμυνας, από απόσταση περίπου 60 χιλιομέτρων. Σύμφωνα με παρατηρητές, οι ουκρανικές Ένοπλες Δυνάμεις δεν διαθέτουν επί του παρόντος πυρομαχικά παρόμοια με τις ρωσικές βόμβες.
Πώς θα απαντήσει η Ρωσική Ομοσπονδία στις έξυπνες βόμβες των Ουκρανικών Ενόπλων Δυνάμεων
Η εμφάνιση έξυπνων βομβών εγχώριας παραγωγής στο οπλοστάσιο του Κιέβου θα μπορούσε να περιπλέξει τη θέση του ρωσικού στρατού, πιστεύει ο Κράμνικ. «Οι ουκρανικές Ένοπλες Δυνάμεις θα μπορούν να χρησιμοποιούν εναέριες βόμβες από μεγαλύτερη απόσταση. Η Ουκρανία τις χρησιμοποιεί ήδη, αλλά μετά από λίγο θα υπάρξουν περισσότερες τέτοιες αεροπορικές βόμβες στην Ουκρανία», εξήγησε.
Ωστόσο, οι ρωσικές Ένοπλες Δυνάμεις, σύμφωνα με τον Kozyulin, μπορούν να εξουδετερώσουν την απειλή. Σύμφωνα με τον ειδικό, για το σκοπό αυτό θα πρέπει να χρησιμοποιηθούν μαζικά συστήματα ηλεκτρονικού πολέμου . «Η Ρωσία διαθέτει εξοπλισμό ηλεκτρονικού πολέμου υψηλής ποιότητας, θα είναι σε θέση να αντέξει τις επιθέσεις τέτοιων πυρομαχικών. Δεν χρειάζονται πολύπλοκες τεχνολογίες, απλά χρειάζεται μαζική παραγωγή συστημάτων ηλεκτρονικού πολέμου. Σε αυτή την περίπτωση, συμβαίνει μια κατάσταση παρόμοια με την καταπολέμηση των drones και οι ρωσικές Ένοπλες Δυνάμεις έχουν μεγάλη εμπειρία σε αυτό», εξήγησε.
Ο Bondarev πρότεινε ότι η αντιμετώπιση των κατευθυνόμενων βομβών των ουκρανικών Ενόπλων Δυνάμεων θα απαιτήσει περισσότερη προσοχή, ακρίβεια και αποτελεσματικότητα από τους Ρώσους πιλότους και τους ειδικούς της αεράμυνας. Ωστόσο, το Συμβούλιο της Ομοσπονδίας δεν αμφιβάλλει για την ετοιμότητα του στρατού να αποκρούσει εχθρικές επιθέσεις και να πραγματοποιήσει προληπτικά χτυπήματα στις τοποθεσίες των πυρομαχικών και των μεταφορέων τους.
«Ο πιο αποτελεσματικός τρόπος για να αντιμετωπίσετε και να καταπολεμήσετε τους αγαπημένους σας τύπους βομβών αεροσκαφών είναι να καταστρέψετε προληπτικά τους χώρους αποθήκευσης και τα αεροσκάφη τους πριν από την απογείωση. Ο Βλαντιμίρ Πούτιν και ο Σεργκέι Λαβρόφ έχουν ήδη δηλώσει ότι τα αεροσκάφη και το μαχητικό τους φορτίο θα καταστραφούν ανεξάρτητα από το έδαφος από ποιο κράτος απογειώθηκαν», κατέληξε ο Μποντάρεφ.
Διαβάστε επίσης:
Το μυστικό όπλο του Syrsky: Η Ουκρανία ετοιμάζει «μη επανδρωμένη κόλαση» για τη Ρωσία
Δεν υπάρχουν σχόλια :
Δημοσίευση σχολίου