Σε τούνελ σκληρής λιτότητας μέχρι το 2020

Το χρέος πρέπει να μειωθεί στο 120% του ΑΕΠ μέχρι το 2020. Αυτό "μεταφράζεται" σε κατάργηση υπηρεσιών, κλείσιμο ΔΕΚΟ και άλλων δημόσιων φορέων, με αποτέλεσμα και την απόλυση.. εργαζομένων, σε δραστική περικοπή των κοινωνικών παροχών και περαιτέρω περιορισμό των δαπανών των ασφαλιστικών ταμείων, κάτι που συνεπάγεται νέο ψαλίδισμα των συντάξεων
Σε τούνελ σκληρής λιτότητας μέχρι το 2020

Σε ένα μακρύ τούνελ σκληρής λιτότητας, με δεκαετή ορίζοντα, εισέρχεται πλέον η ελληνική οικονομία μετά την απόφαση για "κούρεμα" 50% του δημοσίου χρέους.

Το χρέος πρέπει να μειωθεί στο 120% του ΑΕΠ μέχρι το 2020. Οι προσαρμογές θα είναι άμεσες, εστιασμένες στη δημιουργία σε σταθερή βάση πρωτογενών πλεονασμάτων. Προς την κατεύθυνση αυτή αναμένονται αλλαγές στο τελικό σχέδιο του προϋπολογισμού του 2012 και αναθεώρηση των μεγεθών του Μεσοπρόθεσμου Πλαισίου 2011-2015.

Η τρόικα έχει καταστήσει σαφές ότι το Πρόγραμμα Δημοσιονομικής Προσαρμογής το οποίο θα συνοδεύσει την υπογραφή της νέας δανειακής σύμβασης, θα βασιστεί στη μείωση του κράτους και των δαπανών του.
Αυτό "μεταφράζεται" σε κατάργηση υπηρεσιών, κλείσιμο ΔΕΚΟ και άλλων δημόσιων φορέων που θα έχουν ως αποτέλεσμα και την απόλυση εργαζομένων προκειμένου να περιοριστεί το μισθολογικό κόστος, σε δραστική περικοπή των κοινωνικών παροχών και περαιτέρω περιορισμό των δαπανών των ασφαλιστικών ταμείων, κάτι που συνεπάγεται νέο ψαλίδισμα των συντάξεων.
Ηδη η τρόικα έχει ζητήσει πρόσθετα μέτρα από την πλευρά των δαπανών ύψους 8 δισ. ευρώ για τη διετία 2013?2014, τα οποία θα πρέπει να αποσαφηνιστούν μέσα στο πρώτο εξάμηνο του επόμενου έτους.
Πιο αναλυτικά, με την υπογραφή της νέας συμφωνίας η ελληνική κυβέρνηση θα δεσμευτεί για την αποκλιμάκωση του δημοσίου χρέους στο 120% του ΑΕΠ έως το 2020, με βασικό μοχλό την κάθετη μείωση των κρατικών δαπανών κατά 20 δισ. ευρώ τουλάχιστον στο συγκεκριμένο διάστημα.
Υπό αυτές τις συνθήκες, πρωταρχικός στόχος τίθεται η δημιουργία πρωτογενών πλεονασμάτων, αρχής γενομένης από το 2012. Η τρόικα τα προσδιορίζει σε 3 δισ. ευρώ το επόμενο έτος, σε 5,5 δισ. ευρώ το 2013 και τουλάχιστον 10 δισ. ευρώ εντός του 2014.
Σιδηρά πειθαρχία
Πρόκειται για "σιδηρά" δημοσιονομική πειθαρχία και όπως σημειώνει αρμόδιος παράγοντας, χρειάζεται ένα "νέο δημοσιονομικό σοκ" προκειμένου μέσα σε ελάχιστο χρόνο να περάσουμε από μεγάλα πρωτογενή ελλείμματα σε πλεονάσματα μεταξύ 2,5% και 4,5% του ΑΕΠ.
Κι αυτός ο στόχος θα πρέπει να επιτευχθεί σε ένα διάστημα κατά το οποίο θα επιχειρηθεί να ανακάμψει η οικονομία και να βγει από τον φαύλο κύκλο της ύφεσης.
Γι΄ αυτό και προσθέτει ότι το εγχείρημα είναι εξαιρετικά δύσκολο.
Ετσι, είναι εξαιρετικά πιθανόν να ζητηθούν και να συμπεριληφθούν στο τελικό κείμενο του προϋπολογισμού του 2012 πρόσθετα μέτρα καθώς η τρόικα δεν πιστεύει ότι με τη δημοσιονομική απόδοση των υπαρχόντων θα επιτευχθεί ο στόχος που έχει τεθεί για πρωτογενές πλεόνασμα ύψους 3 δισ. ευρώ.
Το βέβαιο είναι πως το τελικό σχέδιο θα έχει πολλές αλλαγές σε σχέση με το προσχέδιο που έχει καταθέσει το υπουργείο Οικονομικών στη Βουλή.
Μείωση κρατικών δαπανών κατά 20 δισ. ευρώ
Η τρόικα έχει ξεκαθαρίσει μέσα από την έκθεσή της για τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους πως οι δαπάνες του κράτους θα πρέπει να περιοριστούν σημαντικά μέχρι το τέλος του 2020 κατά 20 δισ. ευρώ περίπου ώστε να διαμορφωθούν στο 33% του ΑΕΠ από 42,4% ή 93 δισ. ευρώ σήμερα.
Για να επιτευχθεί κάτι τέτοιο, τα βασικά "εργαλεία" που έχει στη διάθεσή της η κυβέρνηση είναι τρία. Πρώτον, το κλείσιμο υπηρεσιών και φορέων του κράτους, οι συνεπακόλουθες απολύσεις και η μείωση του μισθολογικού κόστους. Δεύτερον, η περιστολή των κοινωνικών παροχών ? επιδομάτων και τρίτον η μείωση των δαπανών για τα ασφαλιστικά ταμεία, η οποία θα επιφέρει περαιτέρω περικοπές στο ύψος των συντάξεων.

Κώστας Τσαχάκης

ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...