Μπερλουσκόνι: «Το ευρώ είναι πρωτοφανές νόμισμα, γι'αυτό του επιτίθενται»


«Το ευρώ δεν έπεισε κανέναν, είναι ένα περίεργο νόμισμα, δεν υπάρχει μια κεντρική τράπεζα ως σημείο αναφοράς και δεν έχει μια ενωμένη κυβέρνηση για την οικονομία» δήλωσε ο Ιταλός πρωθυπουργός Σίλβιο Μπερλουσκόνι μιλώντας στη «Γενική Συνέλευση για το εμπόριο της Ιταλίας με το εξωτερικό»..
«Για το λόγο αυτό, επειδή είναι ένα πρωτοφανές φαινόμενο, βρίσκεται σε εξέλιξη μια επίθεση της κερδοσκοπίας και είναι προβληματική η διάθεση των ομολόγων που καλύπτουν το δημόσιο χρέος» πρόσθεσε.
Αργότερα, πάντως, εξέδωσε ανακοίνωση στην οποία υποστήριζε ότι οι δηλώσεις του παρερμηνεύτηκαν: «Το ευρώ είναι η σημαία μας. Όπως πάντα, κάποιοι προσπαθούν να δημιουργήσουν πολεμικές, βασιζόμενοι σε μια φράση μου, την οποία ερμηνεύουν με τρόπο ανακριβή και κακόβουλο» τόνισε.
«Η Ιταλία κάνει τεράστιες θυσίες ακριβώς για να υπερασπίσει το ευρώ από την κερδοσκοπική επίθεση. Αλλά το πρόβλημά είναι ότι πρόκειται για το μόνο νόμισμα στον κόσμο χωρίς ενιαία κυβέρνηση, χωρίς ένα κράτος, χωρίς μια τράπεζα στην οποία να αναφέρονται όλοι. Και για το λόγο αυτό, ακριβώς, είναι αντικείμενο κερδοσκοπικών επιθέσεων» συνέχισε.
Είχαν προηγηθεί οι αντιδράσεις της κεντροαριστερής αντιπολίτευσης, η οποία τόνισε ότι είναι «επικίνδυνο» να γίνονται τέτοιες δηλώσεις, τη στιγμή που η Ιταλία είναι ακόμη «υπό στενή ευρωπαϊκή παρακολούθηση».
Σχολιαστές εκτίμησαν ότι οι δηλώσεις Μπερλουσκόνι αποτελούν πιθανότατα μια «συμβιβαστική παραχώρηση» στις ευρωσκεπτικιστικές θέσεις της Λέγκα του Βορρά.

ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...