Γκίλαρντ: Στη σωστή κατεύθυνση οι αποφάσεις, αλλά δεν αρκούν

"Οι Ευρωπαίοι πανηγυρίζουν αλλά ο πόλεμος για την λύση της κρίσης του χρέους της ευρωζώνης δεν έχει κερδηθεί ακόμα", είπε η πρωθυπουργός της Αυστραλίας, Τζούλια Γκίλαρντ, η οποία αφού καλωσόρισε τις αποφάσεις των.. ηγετών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, πρόσθεσε πως δεν είναι αρκετές.
Γκίλαρντ: Στη σωστή κατεύθυνση οι αποφάσεις, αλλά δεν αρκούν
Παράλληλα, η κ. Γκίλαρντ προέβλεψε πως η ευρωζώνη θα περάσει "μια δύσκολη περίοδο" για κάποιο διάστημα και συμπλήρωσε πως αν και η οικονομική κατάσταση της Αυστραλίας είναι καλή, εντούτοις ίσως να υπάρξουν επιπτώσεις από τις εξελίξεις στην Ευρώπη και στην ρευστότητα της διεθνούς οικονομίας. "Επιπτώσεις στον προϋπολογισμό και στην οικονομία μας" τόνισε η κ. Γκίλαρντ από το Περθ όπου βρίσκεται για την Διάσκεψη των ηγετών της Κοινοπολιτείας.
Σύμφωνα με τις προβλέψεις των Αυστραλών οικονομικών αναλυτών οι αποφάσεις των Ευρωπαίων ήταν "προς την σωστή κατεύθυνση" και αυτό θα συμβάλει ώστε η Αποθεματική Τράπεζα να προβεί σε μείωση των επιτοκίων την προσεχή Τρίτη.
Το κούρεμα του ελληνικού χρέους κατά 50% και η επίτευξη συμφωνίας στις Βρυξέλλες είχε ιδιαίτερα θετικό αντίκτυπο και στο αυστραλιανό χρηματιστήριο. Οι συναλλαγές παρουσίασαν άνοδο 2.4%.
'Άνοδο παρουσίασε και η αξία του δολαρίου Αυστραλίας που ξεπέρασε το ένα δολάριο και έξι σεντς έναντι του αμερικάνικου νομίσματος.Το "κούρεμα" του ελληνικού χρέους είναι βέβαιο πως θα έχει κάποιες επιπτώσεις και στο αυστραλιανό ταμείο Future Fund, ένα ταμείο για την συνταξιοδότηση των δημοσίων υπαλλήλων της Αυστραλίας με καταθέσεις άνω των 75 δισεκατομμυρίων δολαρίων.
Το εν λόγω ταμείο είναι "εκτεθειμένο" και σε χώρες της ευρωζώνης (Ελλάδα, Ιρλανδία και Ιταλία) με το ποσόν των 178 εκατομμυρίων δολαρίων.
Τέλος οι αυστραλιανές τράπεζες υποστηρίζουν πως λόγω των εξελίξεων στην Ευρώπη τους κοστίζει ακριβότερα η άντληση κεφαλαίων και αφήνουν ανοιχτό το ενδεχόμενο να μην περάσουν στους πελάτες τους τυχόν μείωση των επίσημων επιτοκίων.
"Κάτι τέτοιο θα είναι απαράδεκτο" σχολίασε ο υπ.Οικονομικών Γουέιν Σουάν που είπε ότι οι τράπεζες κάνουν σούπερ-κέρδη και δεν έχουν καμιά δικαιολογία να μη μειώσουν τα επιτόκια αν τα μειώσει η Αποθεματική Τράπεζα.
Σαν χαρακτηριστικό παράδειγμα ανέφερε την τράπεζα National Australia Bank που πριν λίγες μέρες ανακοίνωσε κέρδη ρεκόρ ύψους πέντε δισεκατομμυρίων δολαρίων.

ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...