Λιβύη: την ώρα που ο Καντάφι κατέρρεε, ένας Αμερικανός και ένας Βέλγος έκλειναν μαζί του «big business»

Την ώρα που η γη της Λιβύης μάτωνε από την εξέγερση, ομάδα Αμερικανών ειδικών με προϋπηρεσία σε διάφορους τομείς επιχείρησε να βγάλει χοντρά λεφτά από το κανταφικό καθεστώς..

Ανάμεσά τους ένας πρώην επικεφαλής του τμήματος δίωξης της Αλ Κάιντα και ένας εμπειρογνώμων σε θέματα τρομοκρατίας και τώρα υποψήφιος για κυβερνήτης της Μοντάνα. Παρά το γεγονός ότι η αμερικανική κυβέρνηση δεν ενεπλάκη στο επιχειρηματικό σχέδιο που τελούσε υπό την καθοδήγηση ενός Βέλγου, η αποκάλυψή του και μόνο δεν μπορεί παρά να τη φέρνει σε αμηχανία.
Τα ντοκουμέντα που έπεσαν στα χέρια των ανταρτών μετά την κατάληψη γραφείων και υπηρεσιών και την κατάρρευση του κανταφικού καθεστώτος βγάζουν στη φόρα πολλές δύσοσμες υποθέσεις. Η συγκεκριμένη δουλειά, που επιχειρήθηκε να γίνει αλλά κατέληξε άδοξα, στηνόταν τον περασμένο Μάρτιο, όταν τα ΝΑΤΟϊκά αεροπλάνα βομβάρδιζαν τη Λιβύη.
Για να παραδώσει «έργο» στον Καντάφι, ο Βέλγος μηχανικός Ντερκ Μπόργκερς ζήτησε τη βοήθεια του νυν πολιτευτή στη Μοντάνα και πρώην ειδικού στην τρομοκρατία Νιλ Λίβινγκστοουν, του πρώην ηγετικού στελέχους της CIA (2002-2004) Μάρτι Μάρτιν, του μέλους της Εθνικής Επιτροπής των Ρεπουμπλικανών και του φιλοϊσραηλινού λόμπι Νιλ Αλπερτ καθώς και ενός δικηγόρου του Κάνσας που από το '80 εκπροσωπούσε τα λιβυκά συμφέροντα.
Εναντι ποσού 10 εκατ. δολαρίων (που θα καταβαλλόταν ως ελάχιστη εγγύηση), η «Αμερικανική Ομάδα Δράσης» θα βοηθούσε τον συνταγματάρχη να «εμποδίσει τις πράξεις των εχθρών του διεθνώς και να υποστηρίξει μια φυσιολογική σχέση συνεργασίας με την κυβέρνηση των ΗΠΑ». Η δέσμευση περιλαμβανόταν σε επιστολή που είχε στείλει ο Μπόργκερς στον Καντάφι και βρέθηκε από τους αντικαθεστωτικούς. Η σπουδή του Μπόργκερς να πάρει τα λεφτά και να φύγει φαίνεται από το δουλικό ύφος της επιστολής, αν και ο ίδιος υποστηρίζει ότι επιθυμούσε να δει «το τέλος της σφαγής» στη Λιβύη, χωρίς πάντως να έχει κακή άποψη για τον Καντάφι. Αντιθέτως, Λίβινγκστοουν και Μάρτιν υποστηρίζουν ότι τα κίνητρά τους ήταν αγαθά -«να φύγει από τη Λιβύη η οικογένεια Καντάφι το συντομότερο δυνατόν»-, να πάει σε αραβική χώρα και να διατηρήσει μέρος της περιουσίας της. Η πρόταση συνεργασίας απορρίφθηκε, αλλά η ομάδα δεν ξέρει αν ποτέ ο Καντάφι είχε ο ίδιος την ευκαιρία να δει την επιστολή. 

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...