ΤΟΥΣ ΨΑΧΝΟΥΝ ΣΕ ΤΕΣΣΕΡΙΣ ΧΩΡΕΣ Στα χνάρια των Ελλήνων Anonymous

Στα χνάρια των Ελλήνων Anonymous  Οι ειδικοί της Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος εκτιμούν ότι τα «κενά» ασφαλείας που άφησαν πίσω τους οι χάκερ που «επιτέθηκαν» στην ιστοσελίδα του υπουργείου Δικαιοσύνης ανοίγουν παράθυρο για τον εντοπισμό τους..

Στα ίχνη των χάκερ που «επιτέθηκαν» στην ιστοσελίδα του υπουργείου Δικαιοσύνης βρίσκονται οι Αρχές. Τα ηλεκτρονικά ίχνη που έχουν εντοπιστεί από την ιδιωτική εταιρεία που διαχειρίζεται το site παραπέμπουν σε σέρβερ του εξωτερικού, ενώ το βίντεο, που «ανέβηκε» ως μήνυμα στη συνέχεια, είναι από το youtube.
Οι αξιωματικοί της Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος έχουν ήδη κινήσει τη διαδικασία προκειμένου να λάβουν απαντήσεις από την Google και τις Αρχές των χωρών στις οποίες εντοπίστηκαν τα ίχνη, σχετικά με το ποιος ή ποιοι κρύβονται πίσω από την κυβερνο-επίθεση.
Οι ειδικοί εκτιμούν ότι τα «κενά» ασφαλείας που άφησαν πίσω τους οι χάκερ ανοίγουν «παράθυρα» για τον εντοπισμό τους. Θεωρούν, ωστόσο, ότι τόσο η πρακτική όσο και η διαδικασία δεν παραπέμπει στους γνωστούς χάκερ του εξωτερικού Anonymous, αλλά σε ελληνική ομάδα δράσης, όπως άλλωστε φαίνεται και στο ίδιο το βίντεο που ανέβασαν στο Διαδίκτυο. Η διερεύνηση της υπόθεσης βρίσκεται σε εξέλιξη και οι αξιωματικοί της Δίωξης πιστεύουν ότι τις επόμενες ημέρες θα είναι σε θέση να ανακοινώσουν περισσότερα στοιχεία για το θέμα.
Στα χνάρια των Ελλήνων Anonymous
Σύμφωνα πάντως με τα όσα έχουν διαρρεύσει μέχρι στιγμής, το «χτύπημα» προήλθε από τέσσερις διαφορετικές ευρωπαϊκές χώρες και τέσσερις διαφορετικούς σέρβερ, με αποτέλεσμα να ρίξουν εύκολα την ιστοσελίδα.
Συναγερμός
Η εισβολή στο σάιτ του υπουργείου Δικαιοσύνης έγινε γύρω στις 6 το πρωί, προκαλώντας συναγερμό στις διωκτικές αρχές. Εκ πρώτης όψεως όλα θύμιζαν την πρακτική των χάκερ-ακτιβιστών (χακτιβιστές αποκαλούνται συχνά) Anonymous, με τη μάσκα από την ταινία «V for Vendetta», δημιουργώντας την εντύπωση ότι πρόκειται για το πρώτο επίσημο χτύπημα της οργάνωσης στην Ελλάδα.
Στα χνάρια των Ελλήνων Anonymous
Στην πορεία, όμως, οι Ελληνες φερόμενοι ως Anonymous (ΑnonGR) και μέσω κοινωνικών δικτύων κράτησαν αποστάσεις από την κυβερνο-επίθεση στην ιστοσελίδα. Οπως υποστήριξαν, «δυστυχώς ή ευτυχώς η ανοιχτή μορφή των Anonymous επιτρέπει στον καθέναν να χρησιμοποιήσει το όνομα, αν και δεν είναι όλοι πιστοί στις ιδεολογικές βάσεις.
Από εκεί και πέρα όσοι ξέρουν, μπορούν να διακρίνουν από ποιον έγινε η επίθεση». Αναφέρουν πάντως ότι πραγματοποιήθηκε από ομάδες που «υποστηρίζουν τους Anonymous» και διευκρινίζουν τη διαφορά μεταξύ των Anonymous και αυτών των ομάδων σχετικά με τον τρόπο λειτουργίας, τα κίνητρά τους και τη μεθοδολογία που ακολουθούν.
Στα χνάρια των Ελλήνων Anonymous
Πράγματι, οι ειδικοί της Δίωξης φαίνεται πως σύντομα αντελήφθησαν ότι η πρακτική που ακολουθήθηκε για την ιστοσελίδα του υπουργείου Δικαιοσύνης δεν είναι ίδια με αυτήν των Anonymous.
Η πρακτική φαίνεται να παραπέμπει στην ελληνική ομάδα χάκερ GHS, μέλος της οποίας είχε συλληφθεί πριν από περίπου έναν χρόνο. Ωστόσο, μέχρι να έρθουν οι απαντήσεις από το εξωτερικό κάθε συμπέρασμα είναι επισφαλές.
Η Ελληνική Χάκινγκ Σκηνή
Το ηλεκτρονικό μανιφέστο της GHS
Στα χνάρια των Ελλήνων Anonymous
Η Ελληνική Χάκινγκ Σκηνή - GHS (Greek Hacking Scene), που φέρεται να έχει συμμετοχή στο χτύπημα της ιστοσελίδας του υπουργείου Δικαιοσύνης, είναι μία ομάδα Ελλήνων χάκερ που έχει τις ρίζες της πίσω στη δεκαετία του '90. Εχει πραγματοποιήσει πολλά χτυπήματα σε ιστοσελίδες της ΠΓΔΜ, όπως αυτά το 2006, οπότε και επιτέθηκε σε όλες τις ηλεκτρονικές διευθύνσεις (domains names) των Σκοπίων με κατάληξη «.mk», αναρτώντας το μήνυμα «Macedonia is*Greek». Εχει επίσης χτυπήσει τουρκικές, αλβανικές αλλά κι ελληνικές σελίδες, όπως αυτή του Ινστιτούτου Καταναλωτών, του υπουργείου Μεταφορών, Υποδομών και Δικτύων, του ΟΑΣΑ, ενώ μέλη της κατάφεραν να αποκτήσουν πρόσβαση σε 10 εκατ. λογαριασμούς ηλεκτρονικού ταχυδρομείου χρηστών απ' όλο τον κόσμο αποσπώντας ονόματα χρηστών και κωδικούς πρόσβασης.
Οπως δηλώνουν οι ίδιοι, είναι «κάτι περισσότερο από ομάδα, είναι ιδεολογία, τρόπος ζωής. Η GHS οραματίζεται μια νέα γενιά, μακριά από τη διαφθορά, μια γενιά που θα πιστεύει σε αξίες, θα έχει ηθικές και ιδανικά, και θα επιδιώκει την εξέλιξή της. Μια γενιά που θα ξέρει πώς να συμπεριφέρεται στον συνάνθρωπό της και θα κατέχει πραγματική παιδεία». Σκοπός τους, όπως οι ίδιοι τον έχουν περιγράψει, είναι να μην «επιτραπεί σε όλα εκείνα τα ανθελληνικά στοιχεία που χρησιμοποιούν το Διαδίκτυο να προσβάλλουν την Ελλάδα και τους Ελληνες μέσα από ιστοσελίδες και μπλογκ».
Στο Διαδίκτυο κυκλοφορεί και ένα βίντεό τους, αποκαλυπτικό για την ταυτότητά τους και τις πεποιθήσεις τους, καθώς κατακεραυνώνουν τους πολιτικούς χαρακτηρίζοντάς τους «εθνικούς προδότες που ξευτέλισαν το ανάστημα των Ελλήνων», ενώ κατηγορούν τους αριστερούς/αριστεριστές/κομμουνιστές ότι «προσπαθούν να μεταδώσουν τις χαοτικές και σεχταριστικές ιδεολογίες τους και να φέρουν το χάος και την αναρχία».
ΠΟΙΟΙ ΕΙΝΑΙ ΟΙ «ΑΝONYMOUS»
Οι ακτιβιστές του Διαδικτύου
Σήμα κατατεθέν τους είναι οι μάσκες του Guy Fawkes από το διάσημο κόμικς «V for Vendetta» και μότο τους η φράση: «Είμαστε λεγεώνα. Δεν συγχωρούμε. Δεν ξεχνάμε. Να μας περιμένετε. Είμαστε οι Anonymous».
Πρόκειται για μια ομάδα που έχει συνδεθεί με την έννοια των ακτιβιστών χάκερς (hacktivism), οι οποίοι δρουν συλλογικά σε διεθνές επίπεδο, αναλαμβάνοντας διαμαρτυρίες και άλλες ενέργειες συχνά σε αντίποινα κατά των κινήσεων ψηφιακής αντι-πειρατείας, υπέρ της ελευθερίας της έκφρασης και υπέρ της ελευθερίας ανταλλαγής πληροφοριών.
Πώς πήραν το όνομά τους
Οι ρίζες τους μπορούν να αναζητηθούν στα σχόλια του φόρουμ 4chan ήδη από το 2003, όπου αρκετοί χρήστες έγραφαν ανώνυμα. Αρκετοί μάλιστα άρχισαν να αστειεύονται με τον χαρακτηρισμό «Anonymous» με τον οποίο συνόδευαν τα σχόλια και να τον χρησιμοποιούν σαν να απευθύνονται σε κάποιο πραγματικό πρόσωπο που είχε αυτό το ψευδώνυμο.
Οι δημοσιεύσεις «ανώνυμων» σχολίων πύκνωναν, δημιουργώντας μία μαζική διαδικτυακή κοινότητα χρηστών. Μία νέα κουλτούρα είχε μόλις γεννηθεί κι η επωνυμία anonymous εμφανιζόταν σε όλο και περισσότερους ιντερνετικούς χώρους, μεταφέροντας πολιτικά μηνύματα περί ελευθερίας της διαδικτυακής έκφρασης, προστασίας των προσωπικών δεδομένων και αντίστασης σε κάθε μορφή λογοκρισίας.
Δεν χρησιμοποιούν ονόματα -μόνο κωδικές ονομασίες- κι όπως λένε η συμμετοχή στην ομάδα είναι εύκολη, αρκεί να μπορεί κανείς να κρατάει μυστική την ταυτότητά του ενώ εμπλέκεται σε online δραστηριότητες. Σε ό,τι αφορά στην ηλικιακή τους βάση, η ιδέα ότι πρόκειται στην πλειοψηφία τους για νεαρά άτομα, θεωρείται πλέον αβάσιμη.
Η ομάδα λειτουργεί χωρίς αρχηγούς, αν και ο φερόμενος ως Commander X φαίνεται να παίζει κάποιο ηγετικό ή τουλάχιστον συντονιστικό ρόλο, αφού είναι αυτός που «ανεβάζει» συνεντεύξεις και βίντεο σχετικά με τη δράση των «Anonymous». Χαρακτηρίζει τον εαυτό του ως «ανειδίκευτο εργάτη», έχει, ωστόσο, αυτοπροβληθεί ως ένας από τους καλύτερους χάκερ του κόσμου ενώ έχει παραδεχτεί πως είναι εκ των ιδρυτών του People's Liberation Front (PLF), μιας ομάδας των Anonymous.
Οσο για τον τρόπο με τον οποίο σχεδιάζονται τα χτυπήματα είναι απλός: όποιος θέλει μπορεί να γνωστοποιήσει σε διάφορους ιστότοπους κοινωνικής δικτύωσης το? πρότζεκτ κι όποιος θέλει μπορεί να συμμετάσχει και να διαδώσει με τη σειρά του το μήνυμα.
ΤΑ... ΨΗΦΙΑΚΑ ΠΥΡΑ
ΟΙ Anonymous έχουν χτυπήσει πολλές εκατοντάδες ιστοσελίδες, με την πρώτη αισθητή παρουσία τους να γίνεται το 2008, οπότε διοργανώθηκε πορεία, στην οποία για πρώτη φορά χρησιμοποίησαν τις χαρακτηριστικές πλέον μάσκες, κατά της εκκλησίας της Σαϊεντολογίας, ενώ ταυτόχρονα χτυπήθηκε η ιστοσελίδα της.
Το 2009, σε αντίποινα για τη διαγραφή διαφόρων βίντεο με μουσική, οι Anonymous πλημμύρισαν το YouTube με πορνογραφικά βίντεο καμουφλαρισμένα σε «οικογενειακά», σε μια επιχείρηση που ονομάστηκε Operation Porn Day.
Μία από τις πιο συντονισμένες κυβερνοεπιθέσεις τους πραγματοποιήθηκε τον Δεκέμβριο του 2010 στις ιστοσελίδες πολυεθνικών εταιρειών και οργανισμών που θεωρήθηκαν εχθρικές προς τον ιστότοπο Wikileaks μετά τη σύλληψη του ιδρυτή του, Τζούλιαν Ασάνζ. Θύματα, μεταξύ άλλων, ήταν οι ιστοσελίδες της Mastercard, του Amazon και του PayPal, που ανέστειλε τον λογαριασμό του Wikileaks.
Με την ονομασία Operation Darknet, οι Anonymous πραγματοποιούν το 2011 επίθεση σε σελίδες που σχετίζονται με την παιδική πορνογραφία, ενώ τον περασμένο μήνα με την επιχείρηση Operation Revenge εξαπέλυσαν τη μεγαλύτερη επίθεσή τους σε αντίποινα για την κίνηση της κυβέρνησης των ΗΠΑ να κλείσει έναν από τους μεγαλύτερους στον κόσμο ιστότοπους διανομής αρχείων, τον Megaupload.
5.635 μέλη της οργάνωσης συνεργάσθηκαν για να «κατεβάσουν» τους ιστότοπους του αμερικανικού υπουργείου Δικαιοσύνης, του FBI, των Ενώσεων Κινηματογραφικής Βιομηχανίας «Motion Picture Association of America» και της ένωσης της δισκογραφικής βιομηχανίας Recording Industry Association of America.
Και μόλις την Παρασκευή, δημοσιοποίησαν στο Διαδίκτυο το περιεχόμενο μιας 15λεπτης τηλεφωνικής κλήσης ανάμεσα σε στελέχη του FBI και της Σκότλαντ Γιαρντ με θέμα την παρακολούθηση και τη δίωξη μελών των Anonymous, αποδεικνύοντας ότι είναι πολύ δύσκολο πλέον να διαχωριστεί ποιος παρακολουθεί ποιον...
ΜΑΡΙΑ ΨΑΡΑ - ΧΡΥΣΟΥΛΑ ΚΑΤΣΑΡΟΥ
πηγη

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...