Πιθανόν μέσα στην εβδομάδα, εφόσον υπάρξει συνολική συμφωνία στην Αθήνα Την Τετάρτη θα συνεδριάσει το Eurogroup

Την Τετάρτη θα συνεδριάσουν τελικά οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης, οι οποίοι επρόκειτο να συναντηθούν την Δευτέρα. Ο υπουργός Οικονομικών Ευάγγελος Βενιζέλος..
ανακοίνωσε ότι στις 14:30 το μεσημέρι του Σαββάτου θα πραγματοποιηθεί τηλεδιάσκεψη των υπουργών Οικονομικών. Το Eurogroup θα συνεδριάσει όταν θα υπάρξει συνολική συμφωνία στην Αθήνα, είχε αφήσει να εννοηθεί την Παρασκευή ο Αμαντέου Αλταφάζ, εκπρόσωπος του επιτρόπου Οικονομίας Όλι Ρέν.
«Δεν είναι βέβαιο αν θα υπάρξει έκτακτη συνεδρίαση των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης την Δευτέρα. Μια τέτοια συνάντηση θα είχε νόημα -αν έχει να κάνει με την Ελλάδα- μόνο αν έχουν διευθετηθεί όλα τα στοιχεία [...] Αυτό δεν έχει γίνει, έτσι δεν μπορούμε να μιλάμε για μια τέτοια συνάντηση», είχε δηλώσει νωρίτερα ο εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών.
Ο εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Αμαντέου Αλταφάζ ανέφερε ότι οι διαπραγματεύσεις με τον ιδιωτικό τομέα είναι εξαιρετικά περίπλοκες, αλλά υπάρχει ξεκάθαρη βούληση από όλες τις πλευρές να βρεθεί συμφωνία, σε εθελοντική βάση. 
Ειδικότερα, κληθείς να σχολιάσει τις διαπραγματεύσεις της ελληνικής κυβέρνησης με την τρόικα για τα εργασιακά, ο κ. Αλταφάζ δεν θέλησε να προβεί σε δηλώσεις, λέγοντας ότι οι διαπραγματεύσεις πραγματοποιούνται στην Αθήνα.
Υπενθύμισε, ωστόσο, την ανάγκη να βελτιωθεί η ανταγωνιστικότητα της ελληνικής οικονομίας, λέγοντας χαρακτηριστικά:  "Ένα από τα προβλήματα της ελληνικής οικονομίας είναι η απώλεια της ανταγωνιστικότητάς της την τελευταία δεκαετία".
Σημείωσε, ακόμη, ότι όλα είναι αντικείμενο συζήτησης και ότι η τρόικα και οι ελληνικές αρχές εξετάζουν όλους τους τομείς που έχουν επίπτωση στην ανταγωνιστικότητα της χώρας, συμπεριλαμβανομένων των μισθών στην αγορά εργασίας.  
Σε ό,τι αφορά τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους, ο εκπρόσωπος της Επιτροπής δήλωσε ότι δεν υπάρχει διάσταση απόψεων ανάμεσα στο ΔΝΤ και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, αφήνοντας να εννοηθεί ότι η εικόνα θα ξεκαθαρίσει όταν υπάρξει συμφωνία για το PSI και για το δεύτερο πρόγραμμα της Ελλάδας.
«Όταν έχουμε όλα τα στοιχεία στο τραπέζι, θα είμαστε σε θέση να κάνουμε τις εκτιμήσεις μας για τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους και να δούμε αν και κατά πόσο θα χρειαστεί η συμμετοχή του δημόσιου τομέα"», ανέφερε ο Αμαντέου Αλταφάζ, υπενθυμίζοντας ότι στόχος είναι το ελληνικό χρέος να διαμορφωθεί στο επίπεδο του 120% του ΑΕΠ ως το 2020.
Επιπλέον, ο εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής επισήμανε τα κενά τα οποία υπάρχουν στην εφαρμογή του πρώτου προγράμματος και κυρίως σε ό,τι αφορά στα δημοσιονομικά στοιχεία του 2011.
Τέλος, κληθείς να σχολιάσει τις δηλώσεις του αξιωματούχου του ΔΝΤ Πόουλ Τόμσεν, σχετικά με την αποτελεσματικότητα της οικονομικής πολιτικής που ακολουθείται στην Ελλάδα, ο Α. Αλταφάζ δήλωσε ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αναγνωρίζει την κοινωνική επίδραση που έχει το πρόγραμμα προσαρμογής στη χώρα.
Επανέλαβε, ωστόσο, ότι «η Ελλάδα ζούσε πάνω από τις δυνατότητές της για πολλά χρόνια, πριν από την κρίση» και πρόσθεσε πως η διόρθωση αυτού είναι, χωρίς αμφιβολία, μια οδυνηρή διαδικασία για ολόκληρη την ελληνική κοινωνία.
Επισήμανε δε ότι η Κομισιόν προσπαθεί, με διάφορους τρόπους, να ενισχύσει την ελληνική κοινωνία, μέσω των ευρωπαϊκών κονδυλίων, της Ομάδας Δράσης κ.ά.
Πάνω από 130 δισ. ευρώ το πακέτο βοήθειας
Σύμφωνα με όσα διαρρέουν τις τελευταίες ημέρες από ευρωπαίους αξιωματούχους, το ύψος του νέου πακέτου βοήθειας θα ξεπεράσει τα 130 δισ. ευρώ και αναμένεται να διαμορφωθεί πέριξ των 145-150 δισ. ευρώ.
Άλλωστε και ο υπουργός Οικονομικών Ευ. Βενιζέλος, κατά την ομιλία του στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΠΑΣΟΚ την Πέμπτη, είπε: «στο ουσιαστικό περιεχόμενο του νέου προγράμματος που προσφέρει στη χώρα μας 130 δισ. τουλάχιστον, γιατί έχει αρχίσει να γίνεται δειλά-δειλά λόγος και για μικρή αύξηση, 140 δισ. από σήμερα μέχρι το 2015».
Ρέσλερ: Δεν θα συμμετάσχει η ΕΚΤ
Δεν υπάρχει περίπτωση συμμετοχής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας στην διαδικασία απομείωσης του ελληνικού χρέους, τονίζει ο αντικαγκελάριος και υπουργός Οικονομίας της Γερμανίας, Φίλιπ Ρέσλερ, σε συνέντευξή του στην Wall Street Journal.
Για το θέμα του ορισμού «επιτρόπου» στην Ελλάδα σημειώνει ότι η ευθύνη διαχείρισης του προϋπολογισμού «είναι στα χέρια της ελληνικής Βουλής και εκεί θα μείνει», προσθέτει, ωστόσο, ότι «είναι απολύτως θεμιτό η οικονομική βοήθεια να συνοδεύεται από ξεκάθαρη και αυστηρή επίβλεψη».
Με τον τρόπο αυτό ο κ. Ρέσλερ, αφήνει ανοιχτή τη συζήτηση περί μιας μορφής επιτροπείας, ενώ ζητεί αυστηρή εφαρμογή των δεσμεύσεων που έχουν αναληφθεί από την Ελλάδα και εξαρτά την εκταμίευση επιπλέον οικονομικής βοήθειας από το περιεχόμενο της έκθεσης που θα υποβάλει τις επόμενες ημέρες η τρόικα.
Η εφημερίδα αναφέρεται σε δήλωση του υπουργού Οικονομικών Ευάγγελου Βενιζέλου για συμμετοχή της ΕΚΤ στο «κούρεμα» του χρέους (σ.σ. «η ΕΚΤ πρέπει να κινητοποιηθεί», είπε την Πέμπτη στην ΚΟ του ΠΑΣΟΚ).
Ο κ. Ρέσλερ ωστόσο επιμένει ότι «δεν τίθεται θέμα» και προσθέτει ότι είναι οι ιδιώτες πιστωτές της Ελλάδας, οι οποίοι πρέπει πρωτίστως να παραιτηθούν από μέρος των δικαιωμάτων τους.
Σε ό,τι αφορά την επιπλέον οικονομική βοήθεια προς την Ελλάδα, επισημαίνει ότι «οι αποφάσεις μας κρέμονται από τα συμπεράσματα της τρόικας» και προσθέτει:
«Πριν από την εκταμίευση χρημάτων, χρειαζόμαστε την έκθεση της τρόικας, η οποία μπορεί να είναι έτοιμη τις επόμενες μέρες. Μια απόφαση που δεν μπορώ και δεν θέλω να την προκαταλάβω».
Επισημαίνει, πάντως, ότι «οι Ευρωπαίοι φορολογούμενοι έχουν ήδη πληρώσει υψηλό τίμημα για τις προβληματικές χώρες του ευρώ», ενώ απευθύνει έκκληση προς την Ελλάδα «τις υποσχέσεις για μεταρρυθμίσεις να ακολουθήσουν συγκεκριμένα μέτρα».
Απαντώντας σε ερώτηση σχετικώς με την πρόταση για ορισμό «επιτρόπου λιτότητας» στην Ελλάδα, ο κ. Ρέσλερ σημειώνει ότι η ευθύνη διαχείρισης του προϋπολογισμού «είναι στα χέρια της ελληνικής Βουλής και εκεί θα μείνει», τονίζει, ωστόσο, ότι «είναι απολύτως θεμιτό η οικονομική βοήθεια να συνοδεύεται από ξεκάθαρη και αυστηρή επίβλεψη».
Απορρίπτει πάντως κάθε ενδεχόμενο να επιτραπεί στην Ελλάδα επιβράδυνση των προσπαθειών για λιτότητα. «Θα δίναμε λάθος μήνυμα αν αποκλίναμε τώρα από τους στόχους. Πρέπει και να δαμάσουμε τον προϋπολογισμό και να βελτιώσουμε τους θεσμούς για να δημιουργηθεί και πάλι ανάπτυξη», λέει χαρακτηριστικά.

πηγη

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...