Το Ξανθιώτικο Καρναβάλι, συμπληρώνει φέτος 47 χρόνια ζωής και το φετινό του θέμα έχει τίτλο «Τσίρκο η Ελλάς»
Το μεγαλύτερο..
πολιτιστικό γεγονός του χειμώνα στη Βόρειο Ελλάδα, είναι οι Θρακικές Λαογραφικές Εορτές -Ξανθιώτικο Καρναβάλι. Αποτελούν έναν από τους σημαντικότερους θεσμούς και η ετήσια οργάνωσή τους έχει ως στόχο να διασωθεί και να διαδοθεί η πλούσια πολιτιστική παράδοση της περιοχής που προσελκύει επισκέπτες από κάθε γωνιά της Ελλάδας. Η πόλη της Ξάνθης μια πόλη ξεχωριστή που δένει αρμονικά τις αντιθέσεις, αναψηλαφίζει την ιστορία και γίνεται κομμάτι του σήμερα.
Μια πόλη που κληρονόμησε τους ήχους αρχέγονων καιρών, τον Ορφέα να τραγουδά με τη λύρα του και το Διόνυσο με τις μαινάδες να τελούν τις βακχικές γιορτές στις πλαγιές του Όρους των Ρόδων. Μια πόλη όπου οι μύθοι έπλεξαν τις μοναδικές Θρακικές Λαογραφικές Εορτές- Ξανθιώτικο Καρναβάλι που αναβιώνει και γιορτάζει στην πόλη από το 1966.
Το Ξανθιώτικο Καρναβάλι, συμπληρώνει φέτος 47 χρόνια ζωής και το φετινό του θέμα έχει τίτλο «Τσίρκο η Ελλάς», σατιρίζοντας με ιδιαίτερα καυστικό τρόπο τα κακώς κείμενα που πλήττουν την πολιτική ζωή της χώρας μας.
Στην πόλη με τα χίλια χρώματα επώνυμοι καλλιτέχνες, ξένα και ντόπια λαογραφικά συγκροτήματα, παρέλαση Λαογραφίας, με τη συνοδεία παραδοσιακών οργάνων, εικαστικά, θεατρικά, χορευτικά και μουσικά δρώμενα δημιουργούν ένα υπέροχο καρναβαλικό πανηγύρι που αναβιώνει μνήμες, χαρίζει αναμνήσεις, και ζεσταίνει τις ανθρώπινες ψυχές τις εβδομάδες της Αποκριάς.
Το καθημερινό πρόγραμμα των φετινών Θρακικών Λαογραφικών Εορτών περιλαμβάνει συναυλίες, χορούς, θεατρικά, μουσικοχορευτικές παραστάσεις του Λυκείου Ελληνίδων και των συλλόγων Εβριτών, Κρητικών και Ποντίων Ξάνθης ενώ το Σάββατο 25 Φεβρουαρίου η Ελεονώρα Ζουγανέλη θα δώσει συναυλία στην κεντρική πλατεία Ξάνθης.
Οι Θρακικές Λαογραφικές Εορτές ανακαλούν εικόνες ιστορίας και πολιτισμού και κορυφώνονται την Κυριακή 26 Φεβρουαρίου με την μεγάλη Καρναβαλική Παρέλαση στην κεντρική πλατεία της Ξάνθης που ξεκινάει στις 1.30 μ.μ.
Οι γιορτές ολοκληρώνονται με το ξανθιώτικο έθιμο το Κάψιμο του Τζάρου (ανθρώπινου ομοιώματος) μέσα σε μία φαντασμαγορική ατμόσφαιρα από πυροτεχνήματα, την Κυριακή 26 Φεβρουαρίου στις 7μ.μ. στη γέφυρα του ποταμού Κόσυνθου.
Ο «Τζάρος» ή η «Τζάρους» σύμφωνα με τους κατοίκους της Ανατολικής Θράκης, ήταν ένα κατασκευασμένο ανθρώπινο ομοίωμα, τοποθετημένο πάνω σε έναν σωρό από πουρνάρια. Την τελευταία Κυριακή της Αποκριάς καιγόταν στο κέντρο αλάνας, πλατείας ή σε υψώματα για να μην έχουν το καλοκαίρι ψύλλους.
Το έθιμο αυτό το έφεραν οι πρόσφυγες από το Σαμακώβ της Ανατολικής Θράκης και αναβιώνει κάθε χρόνο από τους κατοίκους του ομώνυμου συνοικισμού, ο οποίος βρίσκεται κοντά στη γέφυρα του ποταμού Κόσυνθου.
Εκτός από την ευκαιρία να παρακολουθήσετε ένα από τα καλύτερα καρναβάλια του Βορρά στην πόλη της Ξάνθης θα μείνετε ενθουσιασμένοι από την ξεχωριστή ομορφιά της πόλης. Δείτε το σήμα κατατεθέν της, το ψηλό ρολόι.
Περιπλανηθείτε στους δρόμους της παλιάς πόλης και ανακαλύψτε την ιδιαίτερη αρχιτεκτονική της. Επισκεφθείτε το φημισμένο παζάρι της και αναζητήστε τον πολυπολιτισμικό χαρακτήρα της μέσα από την πολυτάραχη ιστορία της.
Σπίτια με ζωηρά χρώματα , αρχοντικά καπνεμπόρων, δρομάκια στενά και ανηφορικά, η παλιά πόλη και βυζαντινά μοναστήρια συνθέτουν την εικόνα της πρωτεύουσας του νομού Ξάνθης.
Βυζαντινά μνημεία και χριστιανικές εκκλησίες συνυπάρχουν με τις μουσουλμανικές γειτονιές και τα τζαμιά. Η διατηρητέα παλιά πόλη της Ξάνθης είναι γοητευτική. Παλιά αρχοντικά γεμάτα ιστορία. Παλιές καπναποθήκες και καπνεργοστάσια θυμίζουν την εποχή που η πόλη φημιζόταν για τα περίφημα καπνά της. Επισκεφθείτε το λαογραφικό Μουσείο που στεγάζεται σε ένα παλιό αρχοντικό, τα μοναστήρια των Παμμεγίστων Ταξιαρχών, της Παναγίας καλαμούς και της Παναγίας της Αρχαγγελιώτισσας.
Στην Ξάνθη θα δοκιμάσετε παραδοσιακά φαγητά, ουζομεζέδες, ντόπια κρέατα και αλλαντικά, σαραγλί και πολίτικα γλυκά.
Πρόσθετες Πληροφορίες
Πηγή: Φωνή της Ελλάδας
Ρεπορτάζ: Νότα Χατζηαναστασίου
Επιμέλεια: Βανέσσα Δημοπούλου
Eπιμέλεια planet stars με πληροφορίες Φωνή της Ελλάδας ΕRT. http://www.carnivalx.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια :
Δημοσίευση σχολίου