ΙΚΑΝΟΠΟΙΗΣΗ ΑΠΟ ΤΗΝ ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ Στήριξη από Ομπάμα για τη συμφωνία διάσωσης

Ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Μπ. Ομπάμα είχε τηλεφωνική επικοινωνία με την καγκελάριο της Γερμανίας Α. Μέρκελ για να ενημερωθεί σχετικά με τη συμφωνία για την Ελλάδα   «Σημαντικό βήμα» που θα οδηγήσει την Ελλάδα σε έναν βιώσιμο δρόμο, χαρακτήρισε την απόφαση του Eurogroup ο πρόεδρος των ΗΠΑ σε συνομιλία του με την Α. Μέρκελ. Σόιμπλε και Ρέσλερ επιμένουν στην απαρέγκλιτη εφαρμογή του Προγράμματος..

Ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Μπ. Ομπάμα είχε τηλεφωνική επικοινωνία με την καγκελάριο της Γερμανίας Α. Μέρκελ για να ενημερωθεί σχετικά με τη συμφωνία για την Ελλάδα

Την ικανοποίησή του για τη συμφωνία που επετεύχθη για την Ελλάδα εξέφρασε στη Γερμανίδα καγκελάριο ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Μπαράκ Ομπάμα, χαρακτηρίζοντας το νέο πακέτο οικονομικής βοήθειας «σημαντικό βήμα» που θα οδηγήσει τη χώρα μας σε ένα βιώσιμο δρόμο και θα θέσει την Ευρώπη σε μία πολύ ισχυρότερη βάση.
Στη διάρκεια τηλεφωνικής επικοινωνίας που είχε με την Ανγκελα Μέρκελ, για να ενημερωθεί σχετικά με τις τελευταίες εξελίξεις στη μαραθώνια σύνοδο του Eurogroup, ο Αμερικανός πρόεδρος ευχαρίστησε την καγκελάριο για τον ηγετικό ρόλο που διαδραμάτισε και καλωσόρισε την απόφαση στην οποία κατέληξαν οι υπουργοί Oικονομικών της Ευρωζώνης να εγκρίνουν τη νέα δανειακή σύμβαση που θα βοηθήσει την Ελλάδα να μειώσει το εθνικό της χρέος σε βιώσιμα επίπεδα.
Οι δύο ηγέτες συμφώνησαν ακόμη ότι το νέο ευρωπαϊκό σχέδιο, οι πρόσφατες ενέργειες της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και οι μεταρρυθμίσεις που δρομολογήθηκαν στην Ισπανία και την Ιταλία αποτελούν θετικά βήματα για την αντιμετώπιση της κρίσης στην Ευρωζώνη.
Ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας, Β. Σόιμπλε
Ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας, Β. Σόιμπλε
Την ίδια ώρα πάντως το Βερολίνο έκανε ακόμη πιο σκληρή τη στάση του απέναντι στην Αθήνα, με τον υπουργό Οικονομικών, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, να προειδοποιεί ότι καταβάλλει μεγάλη προσπάθεια να μη χάσει την υπομονή του με τους Eλληνες και τον αντικαγκελάριο και υπουργό Οικονομίας, Φίλιπ Ρέσλερ, να διαμηνύει ότι η Γερμανία δεν θα δεχτεί άλλους εκβιασμούς από την Ελλάδα, τονίζοντας:
«Καμία παροχή χωρίς αντιπαροχή, και αυτό εντάσσεται στο πλαίσιο της αλληλεγγύης. Η Ελλάδα επανειλημμένα απλώς μας καθησυχάζει. Ακόμα και μια αναπτυσσόμενη χώρα κάνει περισσότερα».
Ο κ. Σόιμπλε, από την πλευρά του, μιλώντας στον γερμανικό τηλεοπτικό σταθμό ARD, όταν ρωτήθηκε αν χάνει την υπομονή του με τους Eλληνες, απάντησε: «Προσπαθώ να μην τη χάσω. Αλλά έχω την εντύπωση ότι οι αρμόδιοι στην Ελλάδα, ο πρωθυπουργός, ο υπουργός Οικονομικών και όσοι συμμετείχαν στη συνεδρίαση του Eurogroup έχουν πράγματι αντιληφθεί τη σοβαρότητα της κατάστασης».
Eκανε, πάντως, λόγο και για μια «σειρά σοβαρών αποφάσεων» που έλαβε το τελευταίο διάστημα η Ελλάδα, όπως η μείωση του κατώτατου μισθού.
Κατά την άποψή του στην Ελλάδα θα μπορούσε να εφαρμοστεί και κάποιου είδους «Σχέδιο Μάρσαλ», αλλά διευκρίνισε ότι για την ανάπτυξη αποτελούν προϋπόθεση οι μεταρρυθμίσεις οι οποίες θα καταστήσουν την ελληνική οικονομία ανταγωνιστική. Επισήμανε δε ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει υποσχεθεί να χρησιμοποιήσει τα ευρωπαϊκά κονδύλια πιο μεθοδικά και αποτελεσματικά για την Ελλάδα, κάτι που, όπως τόνισε, επιθυμούν και η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων και το Βερολίνο.
Ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών, Γκίντο Βεστερβέλε, αντιτάχθηκε στο ενδεχόμενο ενός «Σχεδίου Μάρσαλ», υποστηρίζοντας ότι τη βοήθεια προς τις προβληματικές χώρες θα πρέπει να χαρακτηρίζει η ποιότητα και όχι η ποσότητα.
Την ανάγκη εκσυγχρονισμού της ελληνικής δημόσιας διοίκησης επεσήμανε η Αυστριακή υπουργός Οικονομικών, Μαρία Φέκτερ, ενώ ο Ολλανδός ομόλογός της, Γιανς ντε Γιάγκερ, τόνισε ότι δεν έχει πειστεί ακόμη ότι η Ελλάδα θα προχωρήσει τις μεταρρυθμίσεις.
«Καλοδεχούμενη» χαρακτήρισε τέλος τη συμφωνία του Eurogroup για την Ελλάδα ο υποδιοικητής της Τράπεζας της Αγγλίας, Τσάρλι Μπιν, σημειώνοντας όμως ότι υπάρχει ακόμη πιθανότητα να εξελιχθούν τα γεγονότα με έναν άτακτο και επιβαρυντικό τρόπο στο μέλλον.
Κατερίνα Κοσμά
kosma@pegasus.gr
πηγη

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...