[ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ] Κροατία προφίλ της χώρας

Διακήρυξη ανεξαρτησίας της Κροατίας το 1991 ακολουθήθηκε από τέσσερα χρόνια πολέμου και το καλύτερο μέρος της δεκαετίας του αυταρχικού εθνικισμού υπό τον πρόεδρο Φράνιο Τούτζμαν..
Μέχρι τις αρχές του 2003 είχε πραγματοποιήσει αρκετή πρόοδο, στην αποτίναξη την κληρονομιά εκείνων των χρόνων να υποβάλει αίτηση για ένταξη στην ΕΕ, να γίνει το δεύτερο πρώην γιουγκοσλαβική δημοκρατία μετά τη Σλοβενία ​​να το πράξει.
Μια χώρα, εξαιρετικής φυσικής ομορφιάς με μια εκπληκτική ακτές της Αδριατικής, στην Κροατία είναι και πάλι πολύ δημοφιλής ως τουριστικού προορισμού.

Επισκόπηση

Της Κροατίας στην ΕΕ τις ενταξιακές συνομιλίες διεξήχθησαν μέχρι επειδή υποπτεύονται πιο γνωστά εγκλήματα πολέμου της χώρας, Gen Άντε Γκοτόβινα, παρέμεινε στο σύνολό της μέχρι το 2005.
Gen Γκοτόβινα ήταν τελικά καταδικάστηκε από τον ΟΗΕ Δικαστήριο Εγκλημάτων Πολέμου στη Χάγη τον Απρίλιο του 2011, και λίγο μετά από αυτό, η Κροατία ολοκλήρωσε με επιτυχία της ΕΕ τις διαπραγματεύσεις ένταξης. Πρόκειται να γίνουν 28ο κράτος μέλος της ΕΕ το 2013.
Ντουμπρόβνικ παλιά πόλη
Οι τουρίστες συρρέουν στο μεσαιωνικό λιμάνι του Ντουμπρόβνικ
Κατά τη στιγμή του θανάτου του προέδρου Τούτζμαν, τον Δεκέμβριο του 1999, η χώρα εξακολουθεί να βρίσκεται σε οικτρή κατάσταση.
Οι πολίτες της υπέφεραν από κρατική εγγύηση, επιθέσεις εναντίον των ατομικών και πολιτικών δικαιωμάτων τους. Το κυβερνών κόμμα, το HDZ, ήταν βυθισμένη στη διαφθορά και η οικονομία ήταν σε σοβαρές δυσκολίες.
Προεδρικές και βουλευτικές εκλογές στις αρχές του 2000 εγκαινίασε πολιτικούς, οι οποίοι δεσμεύτηκαν δέσμευση για την ένταξη της Κροατίας στο ευρωπαϊκό γίγνεσθαι.
Το σύνταγμα άλλαξε τη μεταβίβαση της εξουσίας από τον πρόεδρο στο κοινοβούλιο. Η Κροατία εντάχθηκε στον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου και δεσμεύτηκε να ανοίξει την οικονομία της.
Ωστόσο, το οργανωμένο έγκλημα και η μαφία που συνδέονται με τη βία συνέχισε να αποτελεί σημαντική ανησυχία, και η κυβέρνηση έπρεπε να αποδείξει ότι ήταν σοβαρά για την αντιμετώπιση του προβλήματος ώστε να μην θέτουν σε κίνδυνο την προσπάθεια της ένταξης.
Μια διαφωνία με τη Σλοβενία ​​πάνω από χερσαία και θαλάσσια σύνορα χρονολογείται από τη διάλυση της Γιουγκοσλαβίας και απείλησε να εκτροχιάσει το ταξίδι της Κροατίας για ένταξη στην ΕΕ μέχρι τον Ιούνιο του 2010, όταν ένα δημοψήφισμα σλοβενική καθαριστεί αυτό το εξαιρετικό εμπόδιο για την ένταξη της Κροατίας στην ΕΕ.

Τα πραγματικά περιστατικά

  • Πλήρες όνομα: Δημοκρατία της Κροατίας
  • Πληθυσμός: 4,4 εκατομμύρια (ΟΗΕ, 2010)
  • Πρωτεύουσα: Ζάγκρεμπ
  • Έκταση: 56.594 τετραγωνικά χιλιόμετρα (21.851 τετραγωνικά μίλια)
  • Κύρια γλώσσα: Κροατικά
  • Κύρια θρησκεία: Χριστιανισμός
  • Προσδόκιμο ζωής: 74 Χρόνια (άνδρες), 80 χρόνια (γυναίκες) (ΟΗΕ)
  • Νομισματική Μονάδα: 1 κούνα = 100 Lipa
  • Κύρια εξαγωγές: Μηχανήματα και εξοπλισμός μεταφορών, τα είδη ένδυσης, τα χημικά προϊόντα
  • Κατά κεφαλήν ΑΕΕ: ΗΠΑ $ 13.810 (Παγκόσμια Τράπεζα, 2009)
  • Internet domain:. Hr
  • Διεθνής Κωδικός κλήσης: +385

Ηγέτες

Πρόεδρος: Ο Ίβο Γιοσίποβιτς
Σοσιαλδημοκράτης Ίβο Γιοσίποβιτς εξελέγη για μια πενταετή θητεία τον Ιανουάριο του 2010. Υποσχέθηκε να καταπολεμήσει τη διαφθορά και να βοηθήσει την Κροατία επιτευχθεί η ένταξη στην ΕΕ.
Ο ρόλος του προέδρου είναι σε μεγάλο βαθμό εθιμοτυπικό. Προτείνει ο πρωθυπουργός, αλλά είναι για το κοινοβούλιο να εγκρίνει τον ορισμό. Ο πρόεδρος μπορεί να διαλύσει το κοινοβούλιο και στις εκλογές κλήση.
Ο απερχόμενος πρωθυπουργός: Γιαντράνκα Κοσόρ
Γιαντράνκα Κοσόρ
Η μείωση του βιοτικού επιπέδου έχουν υπέσκαψε την υποστήριξη για την κυβέρνηση η κ. Κοσόρ
Το Κοινοβούλιο ενέκρινε Γιαντράνκα Κοσόρ ως πρωθυπουργό τον Ιούλιο του 2009, λίγες ημέρες μετά την απροσδόκητη παραίτηση από τη θέση του Ίβο Σανάντερ.
Η κ. Κόσορ, ο οποίος ήταν αναπληρωτής πρωθυπουργός από το 2003, είναι η πρώτη γυναίκα πρωθυπουργός στην ιστορία της χώρας.
Αποφοίτησε με πτυχίο νομικής από το Πανεπιστήμιο του Ζάγκρεμπ και ακολούθησε μια επιτυχημένη καριέρα ως εκτύπωσης και δημοσιογράφος ραδιόφωνο πριν εισέλθει στην πολιτική, στα μέσα της δεκαετίας του 1990.
Το 2005, η κ. Κόσορ έτρεξε για την προεδρία της Κροατίας, αλλά νικήθηκε στο δεύτερο γύρο της ψηφοφορίας από τον Στίπε Μέσιτς.
Ένα μέλος του κεντροδεξιού Κροατίας κ. Σανάντερ Δημοκρατική Ένωση (HDZ), Γιαντράνκα Κοσόρ υποσχέθηκε να συνεχίσει τις πολιτικές του προκατόχου της.
Μου είπε ότι θα οδηγήσει την κυβέρνηση με μια «ισχυρή γυναικεία πλευρά", προσθέτοντας ότι βασικό καθήκον της θα είναι για την καταπολέμηση της σοβαρής οικονομικής κρίσης της Κροατίας.
Έξι μήνες στην πρωθυπουργία της, και απολάμβανε την άνευ προηγουμένου υψηλές βαθμολογίες στις δημοσκοπήσεις, ιδιαίτερα μετά πήρε μια σκληρή γραμμή κατά της προκατόχου της, όταν αυτές οι κατηγορίες διαφθοράς εναντίον του άρχισαν να συσσωρεύονται.
Ωστόσο, η δημοτικότητά της βυθίζεται η κατάσταση της οικονομίας έγινε πιο πιεστικό ζήτημα για τους περισσότερους Κροάτες και η ανεργία συνέχισε να αυξάνεται σταθερά.
  • Η κεντροαριστερή Kukuriku ("cock-a-doodle-doo") μπλοκ κέρδισε βουλευτικές εκλογές τον Δεκέμβριο του 2011, που τελειώνει την οκταετή κανόνας της Κροατικής Δημοκρατικής Ένωσης (HDZ). Ο Ζόραν Μιλάνοβιτς, αρχηγός του συνασπισμού, αναμένεται να σχηματίσει κυβέρνηση συνασπισμού.

Μέσα ενημέρωσης

Μέσα μαζικής ενημέρωσης της Κροατίας διαθέτει υψηλό βαθμό ανεξαρτησίας. Ωστόσο, οι Δημοσιογράφοι Χωρίς Σύνορα, δήλωσε το 2009 ότι οι πτυχές της σερβοκροατικής σχέσεις ήταν εκτός ορίων για τα μέσα ενημέρωσης.
Κροατικά Ραδιοτηλεόρασης, HRT, είναι ο κρατικός δημόσιος ραδιοτηλεοπτικός φορέας και χρηματοδοτείται από τη διαφήμιση και τέλος έκδοσης άδειας.
Δημόσια τηλεόραση είναι η κύρια πηγή ειδήσεων και πληροφοριών. Εθνική εμπορικά δίκτυα και τις δωδεκάδες των ιδιωτικών τοπικών τηλεοπτικών σταθμών ανταγωνίζονται για τους θεατές. Η Κροατία ελπίζει να ολοκληρώσει τη μετάβαση στη ψηφιακή τηλεοπτική μετάδοση από το 2011. Η καλωδιακή και δορυφορική αγορά έχει αναπτυχθεί καλά.
Το τοπίο ραδιόφωνο αποτελείται από τρία εθνικά δημόσια δίκτυα, τέσσερα εθνικά εμπορικά κανάλια, περιφερειακή δημόσια κανάλια και πάνω από 130 τοπικές και περιφερειακές ραδιόφωνα.
Στον τομέα των εφημερίδων, υπάρχουν έξι εθνικούς και τέσσερις περιφερειακές εφημερίδες. Αυστρίας και της Γερμανίας ανησυχίες έχουν μεγάλα μερίδια σε έντυπα μέσα ενημέρωσης.
Περίπου 2,4 εκατομμύρια Κροάτες με άμεση σύνδεση (Internetworldstats.com, 2010). Υπάρχουν περίπου 22.000 εγγεγραμμένων ιστοσελίδες στην Κροατία. Ο τομέας των τηλεπικοινωνιών είναι η πιο ανεπτυγμένη στην περιοχή.

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...