Αλληλεγγύη Ιταλίας προς την Ελλάδα

Την αλληλεγγύη του ιταλικού λαού προς την Ελλάδα και μηνύματα προς την Ευρώπη μετέφερε η τριμελής αντιπροσωπεία της Ιταλικής Βουλής κατά τη χθεσινή της επίσκεψη στην Ελλάδα.. Ο αντιπρόεδρος της ιταλικής Βουλής, Ρόκο Μπουτιλιόνε και οι βουλευτές Μαργκερίτα Μπόνιβερ και Σάντρο Γκότζι, αφού συναντήθηκαν με τον πρωθυπουργό Λουκά Παπαδήμο, τον πρόεδρο της Βουλής Φίλιππο Πετσάλνικο, τον υπουργό Οικονομικών Ευάγγελο Βενιζέλο και Εξωτερικών Σταύρο Δήμα και τον πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας Αντώνη Σαμαρά, έδωσαν συνέντευξη Τύπου στην Πρεσβευτική κατοικία του Ιταλού πρέσβη Κλάουντιο Γκλάεντζερ.

«Σας μεταφέρουμε τον θαυμασμό μας για τις θυσίες στις οποίες υπόκειται ο ελληνικός λαός. Θαυμάζουμε την ωριμότητα και το σθένος σας και θέλουμε να στείλουμε ένα μήνυμα για ανάγκη πολιτικής ανάπτυξης της Ευρώπης», είπε ο αντιπρόεδρος της ιταλικής Βουλής Ρόκο Μπουτιλιόνε. Συμπληρώνοντας είπε ότι σκοπός είναι η ζωή, η ευημερία του λαού, των οικογενειών και τόνισε ότι για αυτό τον λόγο είναι απαραίτητο ένα μεγάλο πρόγραμμα ευρωπαϊκών υποδομών, με την κατασκευή αεροδρομίων, λιμανιών, πανεπιστημίων, σχολείων και κέντρων ερευνών.
«Ένα ακόμα μήνυμα στους φίλους Ελληνες είναι αυτό που έλεγε ο Μπέντζαμιν Φράνκλιν: “ή θα είμαστε όλοι μαζί, ή θα μας κρεμάσουν έναν έναν”, έτσι ή θα είμαστε μαζί για να βοηθήσουμε την Ευρώπη ή θα μας κρεμάσουν έναν έναν», υπογράμμισε ο κ. Μπουτιλιόνε.

Δεν παρέλειψε δε να αναφέρει και μια συνομιλία που είχε με τον πρώην Γερμανό καγκελάριο Χέλμουτ Κολ ο οποίος του είχε πει λίγο πριν η Ιταλία ενταχθεί στην Ευρωζώνη πως χωρίς την Ιταλία η Ευρώπη δεν υφίσταται, για να συμπληρώσει ο Ιταλός αντιπρόεδρος ότι «σήμερα σας λέω ότι η Ευρώπη χωρίς την Ελλάδα δεν υφίσταται». Βέβαια, δήλωσε πως η Ευρώπη μπορεί να πάρει μια ομοσπονδιακή μορφή και να υιοθετήσει ένα μοντέλο όπως αυτό των ΗΠΑ, ώστε «ό,τι δε μπορεί να πραγματοποιηθεί σε εθνικό επίπεδο, να πραγματοποιηθεί σε ευρωπαϊκό».

Σε ερώτηση που του τέθηκε από το protothema.gr σχετικά με την λαϊκή εξέγερση ο κ. Μπουτιλιόνε δήλωσε πως ο ελληνικός λαός αιφνιδιάστηκε από την πραγματικότητα, ενώ ο ιταλικός ήταν προετοιμασμένος για ένα τέτοιο ενδεχόμενο. Δήλωσε πάντως ότι στην Ιταλία ο κόσμος δε ξέρει ποιο κόμμα να προτιμήσει γιατί, όπως είπε, νιώθει ότι έχει πέσει θύμα της κοροϊδίας των πολιτικών, συμπληρώνοντας όμως ότι «η τεχνοκρατική κυβέρνηση λέει πικρά πράγματα αλλά λέει αλήθειες. Φυσικά υπάρχει μια μειοψηφία που παραμένει θυμωμένη και δε θέλει να συνεργαστεί ούτε να καταλάβει. Εμείς όμως όπως εσείς χειρουργήσαμε έναν ασθενή χωρίς αναισθητικό. Και αυτό πονάει, αλλά η επέμβαση ήταν απαραίτητη διαφορετικά ο ασθενής θα πέθαινε. Οι πολιτικοί ωστόσο καλούνται να δώσουν σωστές απαντήσεις διότι ο λαός πρέπει να ξέρει γιατί πληρώνει».

Εντονη ανησυχία εξέφρασε η βουλευτής κυρία Μπόνιβερ, η οποία αναγνωρίζοντας τα σκληρά μέτρα που επιβάλλονται στην Ελλάδα, έκανε λόγο για μία ίδια συνταγή που εφαρμόζεται και στα υπόλοιπα ευρωπαϊκά κράτη. Μάλιστα σημείωσε ότι δεν επιστρέφει καθησυχασμένη πως αυτό που συμβαίνει στην Ελλάδα δε θα συμβεί και στην Ιταλία, τονίζοντας ότι οι πολιτικοί πρέπει να αφουγκραστούν τις ανάγκες του ελληνικού λαού.

Με τη σειρά του ο βουλευτής κ. Γκότζι ο οποίος χαριτολογώντας είπε ότι η τριμελής αποστολή είναι «η τρόικα της δημοκρατίας και της πολιτικής αλληλεγγύης», έκανε λόγο για αργοπορία της Ευρώπης απέναντι στην ελληνική κρίση. Τόνισε δε ότι αν η Ευρώπη είχε δράσει νωρίτερα, σήμερα η κατάσταση στην Ελλάδα θα ήταν ευνοϊκότερη συμπληρώνοντας πως «χωρίς μια ευρωπαϊκή δημοκρατία, δεν θα υπάρχει η εθνική δημοκρατία με συνέπεια να πεθάνει η Ευρώπη. Δεν αρκεί λοιπόν μια τεχνοκρατική τρόικα αλλά και μια δημοκρατική πολιτική τρόικα».

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...