Κατά της βίας γυναικών και ο πρόεδρος της Κροατίας

Η πρωτοβουλία του ΟΗΕ για τη δημιουργία Δικτύου ανδρών ηγετών που συμμετέχουν στη μάχη κατά της βίας εναντίον των γυναικών παρουσιάστηκε σε συζήτηση που διοργανώθηκε στο Ζάγκρεμπ από το γραφείο του προέδρου της Κροατίας Ίβο Γιοσίποβιτς και την αντιπροσωπεία του ΟΗΕ στη χώρα, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας..


Στόχος της πρωτοβουλίας του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ Μπαν Κι-Μουν είναι η συγκρότηση Δικτύου ανδρών ηγετών, οι οποίοι με το κύρος και την επιρροή τους μπορούν να αποτελέσουν πρότυπα στην εκστρατεία κατά της βίας εναντίον των γυναικών.


Ο πρόεδρος της Κροατίας υπογράμμισε ότι εκτός από την εφαρμογή των νόμων, πολύ πιο σημαντικές είναι οι αλλαγές στον τρόπο σκέψης και ότι τα πρότυπα ρόλων μπορούν να φέρουν τις αλλαγές με τη συμπεριφορά τους.


Τονίζοντας ότι στην Κροατία είναι σοβαρό το πρόβλημα της ενδοοικογενειακής βίας, ο κ. Γιοσίποβιτς ανέφερε ότι τα τελευταία 10 χρόνια δολοφονήθηκαν 305 γυναίκες ηλικίας 22 έως 47 ετών. Στο 80% των περιπτώσεων οι γυναίκες ήταν θύματα ενδοοικογενειακής βίας και οι δράστες ήταν συχνότερα, οι σύζυγοι, οι σύντροφοι, οι γιοι ή οι φίλοι.


«Είναι κάτι που πρέπει να αλλάξει. Ως πρόεδρος της χώρας, αλλά και ως σύζυγος και ως πατέρας, φίλος και συμπολίτης, θέλω η Κροατία να αλλάξει, να στείλει ένα ισχυρό μήνυμα ότι άνδρας δεν σημαίνει να είσαι βίαιος, ότι άνδρας σημαίνει να σέβεσαι όποιον είναι πιο αδύναμος, ότι το να είσαι άνδρας είναι το ίδιο με το να είσαι γυναίκα» υπογράμμισε ο κ. Γιοσπίποβιτς.


Ο πρόεδρος της Κροατίας κάλεσε τους άνδρες να συμμετάσχουν στην εκστρατεία του ΟΗΕ, να γίνουν ηγέτες στην ισότητα ανδρών και γυναικών.


Το 2011 δολοφονήθηκαν στην Κροατία 18 γυναίκες, επτά από τις οποίες έχασαν τη ζωή τους από το χέρι του συντρόφου τους, σύμφωνα με στοιχεία του υπουργείου Εσωτερικών της χώρας.


Η συντονίστρια του ΟΗΕ στην Κροατία Λουίζα Βίντον ανάγνωσε επιστολή του ΓΓ του ΟΗΕ με την οποία ευχαρίστησε τον πρόεδρο της Κροατίας για τη συμμετοχή του στο δίκτυο ανδρών ηγετών για τη μάχη κατά της βίας εναντίον των γυναικών.

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...