Χιλιάδες ανθρακωρύχοι από την κοιλάδα του ποταμού Τζίου της Ρουμανίας πραγματοποίησαν, χθες, για τέταρτη συνεχή μέρα, διαδήλωση στην πόλη Πετροσάνι


Χιλιάδες ανθρακωρύχοι από την κοιλάδα του ποταμού Τζίου της Ρουμανίας πραγματοποίησαν, χθες, για τέταρτη συνεχή μέρα, διαδήλωση στην πόλη Πετροσάνι, μετά τις ανεπιτυχείς διαπραγματεύσεις με το υπουργείο Οικονομίας για την καταβολή επιδόματος επικίνδυνης εργασίας..


Τα τοπικά ΜΜΕ μετέδωσαν ότι στους δρόμους βγήκαν περίπου 5000 εργαζόμενοι σε επτά ορυχεία και απέκλεισαν τον κεντρικό οδικό άξονα που συνδέει την πόλη Πετροσάνι στο νοτιοδυτικό τμήμα της χώρας με τη ρουμανική πρωτεύουσα, το Βουκουρέστι. Οι διαδηλωτές απέκλεισαν με τα οχήματά τους την κυκλοφορία και επέτρεπαν μόνο σε ασθενοφόρα να περνούν από τη γέφυρα του ποταμού Τζίου.


Οι διαμαρτυρίες άρχισαν τη Δευτέρα, όταν οι εκπρόσωποι των συνδικάτων των ανθρακωρύχων ζήτησαν από τη νέα κυβέρνηση του Μιχάι Ράζβαν Ουνγκουρεάνου να υλοποιήσει το πρωτόκολλο για την αύξηση του επιδόματος επικίνδυνης εργασίας που είχε υπογράψει ο προηγούμενος υπουργός Οικονομίας, κάτι που δεν έγινε.


Οι επικεφαλής των συνδικάτων εξέφρασαν την ετοιμότητα να διαπραγματευτούν με επιτροπή του υπουργείου Οικονομίας, αλλά στο Πετροσάνι, και δεν δέχθηκαν να στείλουν αντιπροσώπους στο Βουκουρέστι.


«Η διαμαρτυρία γίνεται για αύξηση της τάξης των 100 RON (περίπου 22,95 ευρώ) στους μισθούς. Τι είναι το ποσό αυτό; Για κάποιους είναι μηδαμινό, αλλά όχι γι αυτούς που εργάζονται κάτω από τη γη. Δεν ζητάμε αυξήσεις μισθών, παρ’ ότι έχουν ‘παγώσει’ από το 2008» δήλωσε ο πρόεδρος του σωματείου «Μουντέλε» Πέτρου Νίτσα.


Τα συνδικάτα των ανθρακωρύχων ήταν ισχυρή πολιτική δύναμη στη Ρουμανία στις αρχές της δεκαετίας του 1990, όταν στο συγκεκριμένο τομέα απασχολούνταν δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι. Η επιρροή τους άρχισε να περιορίζεται μετά την αναδιάρθρωση του κλάδου, που είχε ως αποτέλεσμα το κλείσιμο μεγάλου αριθμού ορυχείων, αύξηση της ανεργίας και διόγκωση της φτώχειας.


Τα ανθρακωρυχεία στην κοιλάδα Τζίου διαχειρίζεται η κρατική εταιρία CNH, στην οποία εργάζονται περίπου 8000 άνθρωποι.

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...