ΝΕΑ ΘΕΩΡΙΑ ΝΕΟΖΗΛΑΝΔΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΩΝ Η κοιτίδα 550 γλωσσών στην Ανατολία

Υστερα από μελέτη κοινών λέξεων σε 103 γλώσσες, η ομάδα του καθηγητή Κ. Ατκινσον συμπέρανε πως η ινδοευρωπαϊκή ρίζα των σύγχρονων δυτικών και μερικών ανατολικών γλωσσών γεννήθηκε πριν από 9.000 χρόνια στα βάθη της Ν. Τουρκίας..

Αγρότες πριν από 9.000 χρόνια στα βάθη της σημερινής Νότιας Τουρκίας διέδωσαν τις ινδοευρωπαϊκές γλώσσες, σύμφωνα με τις θεωρίες που βλέπουν το φως της δημοσιότητας
Αγρότες πριν από 9.000 χρόνια στα βάθη της σημερινής Νότιας Τουρκίας διέδωσαν τις ινδοευρωπαϊκές γλώσσες, σύμφωνα με τις θεωρίες που βλέπουν το φως της δημοσιότητας
Μπορεί να ακούγεται ελαφρώς... παράξενο, αλλά οι πρώτοι που μίλησαν τα «αγγλικά» (ή πιο σωστά, κάτι σαν τα Αγγλικά) δεν ήταν οι αγγλοσάξονες, αλλά... κάτι φιλήσυχοι αγρότες στην Τουρκία πριν από περίπου 9.000 χρόνια.
Τουλάχιστον αυτό υποστηρίζει στο περιοδικό «Science ομάδα ερευνητών του Πανεπιστημίου Οκλαντ της Νέας Ζηλανδίας, σύμφωνα με την οποία η ινδοευρωπαϊκή οικογένεια γλωσσών (στην οποία ανήκουν οι περισσότερες γλώσσες της Δύσης αλλά και κάποιες της Ανατολής) γεννήθηκε στα βάθη της Νότιας Τουρκίας (Ανατολία) πριν από 8.000 με 9.500 χρόνια και όχι στις στέπες του Πόντου, βόρεια της Κασπίας Θάλασσας, όπως επίσης υποστηρίζεται.
Για να καταλήξουν στο παραπάνω συμπέρασμα οι επιστήμονες ανέλυσαν (υπό την καθοδήγηση του βιολόγου Κ. Ατκινσον) την εξέλιξη της γλώσσας χρησιμοποιώντας «φυλογενετικές» μεθόδους δανεισμένες από τη βιολογία και «υπολογιστικές» τεχνικές που εφαρμόζονται για τη μελέτη της εξάπλωσης των ιών.
Πιο συγκεκριμένα, οι ερευνητές επέλεξαν να βάλουν στο μικροσκόπιο μια σειρά από 207 κοινές λέξεις, όπως αυτές εμφανίζονται σε συνολικά 103 ινδοευρωπαϊκές γλώσσες. Μάλιστα, προκειμένου να καταφέρουν να εντοπίσουν τις ρίζες τους βαθιά πίσω στον χρόνο, οι επιστήμονες επέλεξαν λέξεις οι οποίες τείνουν να αντιστέκονται στις μεταβολές: όρους που υποδηλώνουν σχέσεις συγγένειας (μητέρα, πατέρας), μέλη του σώματος (χέρι, μάτι), βασικά στοιχεία της φύσης (φωτιά, νερό) και βασικές ενέργειες (περπατώ, τρέχω).
Στην πορεία άρχισαν να εντοπίζουν τις όποιες κοινές ρίζες ανάμεσα στις υπό εξέταση λέξεις και να αναζητούν ομοιότητες με τους ίδιους όρους στην επονομαζόμενη πρωτο-ινδοευρωπαϊκή γλώσσα.Εν συνεχεία, όλα τα παραπάνω συνδυάστηκαν με στοιχεία γεωγραφικά και χρονικά (πότε και πού μιλήθηκε η κάθε γλώσσα και ποιες οι μετακινήσεις των ομιλητών της στον χρόνο). Ακολουθώντας, λοιπόν, αυτό το ομολογουμένως περίπλοκο και πολυεπίπεδο νήμα, οι ερευνητές του Πανεπιστημίου Οκλαντ της Νέας Ζηλανδίας κατέληξαν στο συμπέρασμα πως όλα ξεκίνησαν πριν από περίπου 8.000 με 9.000 χρόνια από τη... Νότια Τουρκία.
Να σημειωθεί, βέβαια, πως η παραπάνω «υπόθεση της Ανατολίας» -η οποία πλέον, έπειτα από τη μελέτη του Ατκινσον και της ομάδας του, κερδίζει σημαντικό έδαφος - δεν αποτελεί κάτι το καινούργιο. Πρώτος την είχε προτείνει στα τέλη της δεκαετίας του 1980 ο Βρετανός αρχαιολόγος Κόλιν Ρένφριου.
Ωστόσο, υπάρχει και μια αντίπαλη θεωρία με πολλούς ένθερμους υποστηρικτές, η επονομαζόμενη «υπόθεση του Κουργκάν» (πόλη στη Νότια Ρωσία), βάσει της οποίας το ινδοευρωπαϊκό γλωσσικό δέντρο «φύτρωσε» στις στέπες του Εύξεινου Πόντου πριν από 4.000 με 5.000 χρόνια, για να εξαπλωθεί εν συνεχεία.
phgh

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...