ΔΙΑΜΑΧΗ ΜΕΤΑΞΥ APPLE ΚΑΙ SAMSUNG Πόλεμος δύο γιγάντων

Αιτία πολέμου για την Apple ήταν η κυκλοφορία από τη Samsung τηλεφώνων άκρως ανταγωνιστικών με τα iPhone
Μια σύγκρουση γιγάντων βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη στον χώρο της κινητής τηλεφωνίας. Μια σύγκρουση από την οποία, όπως σημειώνουν οι αναλυτές, πρόκειται να κριθεί σε σημαντικό βαθμό το ίδιο το μέλλον της παγκόσμιας αγοράς «έξυπνων» κινητών τηλεφώνων (τα πάντα, από την τιμή και τις δυνατότητες των συσκευών έως το πλήθος των εταιρειών που θα επιβιώσουν)..

Από τη μία πλευρά, σε ρόλο ενάγοντα, η αμερικανική εταιρεία Apple. Από την άλλη, σε ρόλο εναγόμενου, η νοτιοκορεατική Samsung. Και στη μέση, ως μήλον της Εριδος, μερικές εκατοντάδες δικαιώματα/διπλώματα ευρεσιτεχνίας και η τύχη μιας πίτας αξίας εκατοντάδων δισ. δολ.
Την περασμένη Παρασκευή, δικαστήριο της Καλιφόρνιας έκρινε τη Samsung ένοχη για «εκούσια» αντιγραφή «κατοχυρωμένων» σχεδιαστικών χαρακτηριστικών της Apple (συγκεκριμένα των συσκευών iPhone και iPad) και την κάλεσε να καταβάλει στην αμερικανική εταιρεία αποζημίωση ύψους 1,05 δισ. δολ. (συγκριτικά, η Apple διεκδικούσε 2,5 δισ. δολ.).
«Η σημερινή απόφαση δεν θα πρέπει να θεωρηθεί νίκη για την Apple, αλλά ήττα για τον Αμερικανό καταναλωτή, καθώς... θα οδηγήσει σε λιγότερες επιλογές, λιγότερη καινοτομία και δυνητικά υψηλότερες τιμές», κατήγγειλε ο ασιατικός κολοσσός.
Μάλιστα, βγαίνοντας στην αντεπίθεση, η Samsung ανακοίνωσε χθες πως θα καταθέσει έφεση κατά της απόφασης, μιας απόφασης η οποία, εάν τελικώς ισχύσει, θα μπορούσε να οδηγήσει ακόμη και σε πλήρη απαγόρευση της κυκλοφορίας ορισμένων (περίπου 25) βασικών προϊόντων της Samsung στις ΗΠΑ.
Αξίζει να σημειωθεί πως μια τελική νίκη της Apple θα αποτελούσε παράλληλα σημαντικό πλήγμα και για την αμερικανική Google κι αυτό διότι τα κινητά της Samsung «τρέχουν» με το λειτουργικό σύστημα Android (της Google).
Επιπλέον, προκειμένου να αντιληφθεί κανείς το παγκόσμιο εύρος του εν λόγω πολέμου αρκεί να αναλογιστεί πως επί του παρόντος διεξάγονται σε ολόκληρο τον κόσμο όχι μία, αλλά συνολικά εννέα δικαστικές μάχες μεταξύ Apple και Samsung (μία από αυτές στη Γερμανία, με ό,τι μπορεί να συνεπάγεται αυτό για το μέλλον της ευρωπαϊκής αγοράς κινητών τηλεφώνων).
ΟΙ ΜΟΝΟΜΑΧΟΙ
Κολοσσοί στα ηλεκτρονικά
Μόλις πριν από μία εβδομάδα η Apple έγινε η εταιρεία με τη μεγαλύτερη κεφαλαιοποίηση (χρηματιστηριακή αξία) στα αμερικανικά χρονικά (623,5 δισ. δολ.), ξεπερνώντας το ρεκόρ που είχε σημειώσει η Microsoft το 1999 (616,3 δισ. δολ.).
Ενδεικτικά, μόνο τους πρώτους τρεις μήνες του 2012 υπολογίζεται πως πουλήθηκαν περίπου 35 εκατ. συσκευές τύπου iPhone παγκοσμίως. Ξεχωρίζει ως η μεγαλύτερη κατασκευάστρια κινητών τηλεφώνων αλλά και τηλεοράσεων παγκοσμίως. H Samsung μόνο το πρώτο τρίμηνο του 2012 υπολογίζεται πως πούλησε συνολικά 93,5 εκατ. κινητά τηλέφωνα.
PHGH

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...