«Επιτέλους φύγε» φωνάζει ο Ταγίπ Ερντογάν στον πρόεδρο της Συρίας

Τη σκληρότερη επίθεση κατά του Μπασάρ αλ-Άσαντ εξαπολύει ο πρωθυπουργός της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν εν μέσω διαρκούς αιματοχυσίας στη Συρία. «Για χάρη του λαού σου, τη χώρας και της περιφέρειας, επιτέλους αποχώρησε» δηλώνει ο Ερντογάν απευθυνόμενος στον Σύρο πρόεδρο, και προσθέτει: «Το να πολεμήσεις ως το θάνατο εναντίον του ίδιου του λαού σου δεν σε εξυψώνει στον ηρωισμό. Αν θες να δεις κάποιον που πολέμησε ως το θάνατο εναντίον του ίδιου του λαού κοίτα τη ναζιστική Γερμανία, τον..
Χίτλερ, τον Μουσολίνι, τον Τσαουσέσκου».
Μιλώντας στην κοινοβουλευτική ομάδα του κυβερνώντος κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP), ο Ταγίπ Ερντογάν κάλεσε τον Μπασάρ αλ-Άσαντ να βάλει τέλος στην αιματοχυσία και να αποχωρήσει από την εξουσία.
«Αν θες να δεις κάποιον που πολέμησε ως το θάνατο εναντίον του ίδιου του λαού κοίτα τη ναζιστική Γερμανία, τον Χίτλερ, τον [Ιταλό φασίστα δικτάτορα Μπενίτο] Μουσολίνι, ή τη Ρουμανία του [Νικολάε] Τσαουσέσκου» είπε ο Ερντογάν.
Η δήλωση αυτή του Τούρκου πρωθυπουργού αναφέρεται στη συνέντευξη που έδωσε ο Μπασάρ αλ-Άσαντ στην εφημερίδα Sunday Times, στην οποία δήλωνε ότι «θα κάνει τα πάντα» και θα πολεμήσει μέχρι θανάτου «εάν εισβάλουν ξένες δυνάμεις» στη Συρία.
Από την πλευρά του ο πρόεδρος της Τουρκίας Αμπντουλάχ Γκιουλ δήλωσε σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Guardian πως η γειτονική Συρία έχει φτάσει σε αδιέξοδο και η αλλαγή είναι αναπόφευκτη, όμως πρέπει να γίνουν τα πάντα για να αποτραπεί ένας εμφύλιος πόλεμος στη χώρα.
Ο στρατός ανοίγει πυρ αδιακρίτως
Τη Δευτέρα 20 άνθρωποι σκοτώθηκαν, οι περισσότεροι εκ των οποίων στη συνοικία αλ Μπαγιάντα, σε επιθέσεις από άνδρες των συριακών υπηρεσιών ασφαλείας.
Δυνάμεις των συριακών υπηρεσιών ασφαλείας περικύκλωσαν το πρωί της Τρίτης μια συνοικία στην εξεγερμένη πόλη Χομς, αναζητώντας διαδηλωτές που αξιώνουν εκδημοκρατισμό της χώρας και αποστάτες του στρατού, όπως είπαν ακτιβιστές που εδρεύουν στη Βηρυτό.
Στην επαρχία Χομς, οι δυνάμεις ασφαλείας σκότωσαν τέσσερις χωρικούς στην διάρκεια επιχείρησής τους, ανάμεσά τους δύο παιδιά ηλικίας περίπου 10 ετών, όταν άρματα μάχης άνοιξαν πυρ εναντίον πολιτών στο Ταλ Ντάο, στην περιφέρεια Χούλα, 22 χλμ. από την πόλη της Χομς.
Σύμφωνα με το Συριακό Παρατηρητήριο για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα στα θύματα περιλαμβάνονται ένα παιδί και δύο έφηβοι, 10, 13 και 15 ετών, που σκοτώθηκαν όταν στρατιωτικοί «άνοιξαν πυρ αδιακρίτως».
Ακτιβιστές ανέφεραν ότι τα θύματα παραβίασαν την απαγόρευση κυκλοφορίας στο χωριό και τις εντολές από μεγάφωνα στα άρματα μάχης.
Συριακά μέσα ενημέρωσης μεταδίδουν ότι «ο συριακός στρατός διεξάγει μια στρατιωτική επιχείρηση στη συνοικία», ψάχνοντας για «ένοπλες συμμορίες που τρομοκρατούν τους αμάχους».
Τη Δευτέρα 20 άνθρωποι σκοτώθηκαν, οι περισσότεροι εκ των οποίων στη συνοικία αλ Μπαγιάντα, σε επιθέσεις από άνδρες των συριακών υπηρεσιών ασφαλείας.
Εν τω μεταξύ η συριακή αντιπολίτευση ανέφερε σε ανακοίνωσή της ότι θέλει να συνεργαστεί με τον Αραβικό Σύνδεσμο για να προετοιμάσει τη «μεταβατική περίοδο» που θα προκύψει εάν πέσει το καθεστώς του Μπασάρ αλ-Άσαντ.

ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...