Αίγυπτος προφίλ

Long γνωστή για τις πυραμίδες και τον αρχαίο πολιτισμό, η Αίγυπτος είναι η μεγαλύτερη αραβική χώρα και έχει διαδραματίσει κεντρικό ρόλο στην πολιτική της Μέσης Ανατολής στη σύγχρονη εποχή.
Στη δεκαετία του 1950 ο Πρόεδρος Γκαμάλ Αμπντούλ Νάσερ πρωτοπόρος αραβικού εθνικισμού και του Κινήματος των Αδεσμεύτων, ενώ ο διάδοχός του Ανουάρ Σαντάτ έκανε ειρήνη με το Ισραήλ και..
γύρισε πίσω προς τη Δύση. Οι διαμαρτυρίες που ανατραπέντος προέδρου Χόσνι Μουμπάρακ το 2011 που η Αίγυπτος στο σταυροδρόμι για άλλη μια φορά.
Αρχαίο παρελθόν της Αιγύπτου και το γεγονός ότι ήταν μία από τις πρώτες χώρες της Μέσης Ανατολής για το άνοιγμα προς τη Δύση μετά την εισβολή του Ναπολέοντα έχουν δώσει αυτό το αίτημα να της πνευματικής και πολιτιστικής ηγέτη στην περιοχή. Ο επικεφαλής της Al-Azhar Τζαμί του Καΐρου είναι μία από τις υψηλότερες αρχές σε σουνιτικό Ισλάμ.
Αντικυβερνητικών διαδηλωτών γιορτάσουμε με Tahri πλατεία του Καΐρου, όταν ο Πρόεδρος Μουμπάρακ ανακοινώνει την παραίτησή του Μια λαϊκή εξέγερση του Ιανουαρίου-Φεβρουάριος 2011 ανάγκασαν τον Πρόεδρο Μουμπάρακ από την εξουσία
Αλλά το ιστορικό βήμα από τον πρόεδρο Ανουάρ Σαντάτ να κάνει ειρήνη με το Ισραήλ στη συμφωνία 1979 Καμπ Ντέιβιντ οδήγησε στην Αίγυπτο, την απέλασή τους από τον Αραβικό Σύνδεσμο μέχρι το 1989, και το 1981 ο Σαντάτ δολοφονήθηκε από ισλαμιστές εξτρεμιστές θυμωμένος με τις κινήσεις του να πατάξει την τους δραστηριότητες.
Πρόεδρος Χόσνι Μουμπάρακ πήρε τότε μια πιο μετριοπαθή γραμμή, αλλά και ισλαμικές ομάδες συνέχισαν τις εκστρατείες τους σποραδικά. Έχουν ευθύνη για αιματηρές επιθέσεις που έχουν βάλει στο στόχαστρο συχνά τουρίστες και θέρετρα, και πιο πρόσφατα έχουν αρχίσει να στοχεύουν κοπτική κοινότητα της Αιγύπτου χριστιανική.
Οι ακτιβιστές για πολιτικές μεταρρυθμίσεις έχουν γίνει πιο έντονη τα τελευταία χρόνια και έχουν βγει στους δρόμους αψηφώντας ένα νόμο έκτακτης ανάγκης, που ισχύει από το 1967, εκτός από μία 18-μηνη διακοπή το 1981.

Με μια ματιά

Σφίγγα, Γκίζα, Αίγυπτος
  • Πολιτική: πρόεδρος Χόσνι Μουμπάρακ παραιτήθηκε τον Φεβρουάριο του 2011 εν μέσω ευρέως διαδεδομένη διαμαρτυρίες στους δρόμους, δίνοντας δύναμη στον στρατό. Οι εκλογές έχουν δρομολογηθεί το Νοέμβριο του 2011
  • Οικονομία: Η αιγυπτιακή οικονομία είναι το δεύτερο μεγαλύτερο στον αραβικό κόσμο μετά τη Σαουδική Αραβία
  • Διεθνή: Αίγυπτος υπήρξε βασικός σύμμαχος της Δύσης? Έχει διαδραματίσει βασικό ρόλο στις προσπάθειες για την επίλυση της ισραηλινο-παλαιστινιακής σύγκρουσης
Προφίλ χωρών συγκεντρώθηκαν από το BBC Παρακολούθησης
Η ευρεία αντικυβερνητικές διαδηλώσεις τον Ιανουάριο του 2011 - ενθαρρύνονται από την πτήση της μακροχρόνιας ηγέτης της Τυνησίας - οδήγησε τελικά τον Πρόεδρο Μουμπάρακ να κάνουν στην άκρη. Συνελήφθη και δικάστηκε τον Αύγουστο του 2011 πάνω από τους θανάτους κατά τη διάρκεια των διαδηλώσεων.
Ο στρατός είναι τώρα στο τέλος, αλλά έχει υποσχεθεί να πραγματοποιήσει μια γρήγορη μετάβαση προς τη δημοκρατία. Υπό συνεχή πίεση υπέρ της δημοκρατίας διαδηλωτές, μια νέα προσωρινή κυβέρνηση που σχηματίστηκε. Τον Μάρτιο του 2011, μια σειρά από συνταγματικές αλλαγές, ανοίγοντας το δρόμο για πρόωρες εκλογές έχουν εγκριθεί.
Αλλά ένα βασικό αίτημα των επαναστατών - την άρση του νόμου έκτακτης ανάγκης της Αιγύπτου - δεν έχει εκπληρωθεί.
Γεμάτος πόλεις της Αιγύπτου - και σχεδόν το σύνολο της γεωργικής δραστηριότητας - συγκεντρώνονται κατά μήκος της όχθης του Νείλου, και σε δέλτα του ποταμού. Οι έρημοι καλύπτουν το μεγαλύτερο μέρος της χώρας.
Η οικονομία εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό στη γεωργία, τον τουρισμό και τα εμβάσματα από μετρητά Αιγύπτιοι που εργάζονται στο εξωτερικό, κυρίως στη Σαουδική Αραβία και τις χώρες του Κόλπου.
Ωστόσο, η ταχεία αύξηση του πληθυσμού και της περιορισμένης έκτασης της καλλιεργήσιμης γης είναι τέντωμα των πόρων και την οικονομία της χώρας.

Περισσότερα σε αυτήν την ιστορία

Επανάσταση της Αιγύπτου

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...