Πορτογαλία προφίλ της χώρας

Οι ρίζες της εποχής εκείνης τεντώστε πίσω στο 15ο αιώνα, όταν Πορτογάλοι εξερευνητές, όπως Vasco da Gama τεθεί στη θάλασσα σε αναζήτηση μιας πέρασμα στην Ινδία. Μέχρι το 16ο αιώνα αυτούς τους ναύτες είχε βοηθήσει χτίσει μια τεράστια αυτοκρατορία αγκαλιάζει τη Βραζιλία καθώς και εκτάσεις της Αφρικής και της Ασίας. Υπάρχουν ακόμη περίπου 200 εκατομμύρια πορτογαλικά ηχεία σε όλο τον κόσμο σήμερα.
Ιστορία της Πορτογαλίας έχει..
διαρκή αντίκτυπο στον πολιτισμό της χώρας με την Μαυριτανών και της Ανατολής επιρροές στην αρχιτεκτονική και τις τέχνες. Παραδοσιακοί χοροί και η μουσική, κυρίως το μελαγχολικό φάντο.
Jeronomis μοναστήρι στο Belem, κοντά στη Λισαβόνα
Jeronimos Μονή: Πορτογαλία γίνεται όλο και πιο δημοφιλής τουριστικός προορισμός
Για σχεδόν μισό του 20ου αιώνα, η Πορτογαλία ήταν μια δικτατορία στην οποία για δεκαετίες Antonio de Oliveira Salazar ήταν το βασικό σχήμα. Πεισματική άρνηση της δικτατορίας να παραιτηθεί από τον κλοιό γύρω από τις πρώην αποικίες, όπως απαιτήσεις για την ανεξαρτησία επιταχύνθηκε εκεί οδήγησαν σε ακριβά τους πολέμους στην Αφρική.
Η περίοδος αυτή πάψει να υφίσταται το 1974 σε ένα αναίμακτο πραξικόπημα, γραφικά γνωστή ως Επανάσταση του Γαρίφαλα, η οποία αποτέλεσε την απαρχή μιας νέας δημοκρατίας.
Μέχρι το τέλος του 1975 το σύνολο των πρώην αποικιών της Πορτογαλίας στην Αφρική ήταν ανεξάρτητη της Λισαβόνας.
Από τότε που κατέστη μέλος της τότε Ευρωπαϊκής Κοινότητας, το 1986, της Πορτογαλίας παραδοσιακά σε μεγάλο βαθμό γεωργική οικονομία έγινε όλο και πιο διαφοροποιημένη και προσανατολισμένη στον τομέα των υπηρεσιών.
Είναι έμπειρος σταθερή ανάπτυξη στη δεκαετία του 1990, αλλά το κατά κεφαλήν ΑΕΠ παραμένει αρκετά κάτω από το μέσο όρο της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Η χρηματοπιστωτικής κρίσης του 2008 άφησε την Πορτογαλία με έλλειμμα του προϋπολογισμού με αερόστατο, και το 2011 έγινε η τρίτη χώρα της ΕΕ μετά την Ελλάδα και την Ιρλανδία να ζητήσει οικονομική διάσωση.

Τα πραγματικά περιστατικά

  • Πλήρες όνομα: Δημοκρατία της Πορτογαλίας
  • Πληθυσμός: 10,7 εκατομμύρια (ΟΗΕ, 2010)
  • Πρωτεύουσα: Λισαβόνα
  • Έκταση: 92.345 τετραγωνικά χιλιόμετρα (35.655 τετραγωνικά μίλια)
  • Κύρια γλώσσα: Πορτογαλικά
  • Κύρια θρησκεία: Χριστιανισμός
  • Προσδόκιμο ζωής: 76 Χρόνια (άνδρες), 83 χρόνια (γυναίκες) (ΟΗΕ)
  • Νομισματική Μονάδα: 1 ευρώ = 100 λεπτά
  • Κύρια εξαγωγές: κλωστοϋφαντουργίας και της ένδυσης, προϊόντων ξύλου, ηλεκτρολογικού εξοπλισμού
  • Κατά κεφαλήν ΑΕΕ: ΗΠΑ 20.940 δολάρια (Παγκόσμια Τράπεζα, 2009)
  • Internet domain:. Pt
  • Διεθνής Κωδικός κλήσης: +351

Ηγέτες

Πρόεδρος: Anibal Cavaco Silva
Anibal Cavaco Silva
Anibal Cavaco Silvo: Πρώην κεντροδεξιά μμ, νυν πρόεδρος
Anibal Cavaco Silva κέρδισε τον Ιανουάριο του 2006 προεδρικές εκλογές, να γίνει ο πρώτος κεντροδεξιός πρόεδρος από το πραξικόπημα του 1974. Νίκησε δύο Σοσιαλιστικής υποψηφίους για να κερδίσει τον πρώτο γύρο εκλογική νίκη.
Ο ρόλος του προέδρου είναι κυρίως εθιμοτυπικό, αλλά και οι κατεστημένοι φορείς μπορούν να διορίζουν τους πρωθυπουργούς, διαλύει το κοινοβούλιο και τις εκλογές κλήση.
Πρωθυπουργός: Pedro Passos Coelho
Ο κ. Passos Coelho επικεφαλής μιας κυβέρνησης συνασπισμού σχηματίστηκε τον Ιούνιο του 2011 και χρεώθηκε με την καθοδήγηση της χώρας από την οικονομική κρίση.
Πρωθυπουργός της Πορτογαλίας εκλεγέντα Pedro Passos Coelho
Ο κ. Passos Coelho έχει δεσμευθεί να υλοποιήσει σκληρές περικοπές δαπανών
Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα του κέρδισε βουλευτικές εκλογές, αλλά επειδή απέτυχε να κερδίσει επαρκή καθίσματα να κυβερνήσει μόνο του συνεργάστηκε με το Λαϊκό Κόμμα.
Η κυβέρνησή του ήταν υποχρεωμένη να εφαρμόσει μέτρα λιτότητας και οικονομικές μεταρρυθμίσεις σε αντάλλαγμα για ένα πακέτο διάσωσης.
Την ανάληψη των καθηκόντων του ο κ. Passos Coelho, δήλωσε ότι η νέα κυβέρνηση του έκριναν την τακτοποίηση των δημόσιων οικονομικών της χώρας υπό τον έλεγχο να είναι μια "επείγουσα επιτακτική ανάγκη».
Είπε ότι οι στόχοι της κυβέρνησης θα πραγματοποιηθεί "σύμφωνα" με τη συμφωνία διάσωσης που υπεγράφη με την Ευρωπαϊκή Ένωση και το ΔΝΤ. Στο πλαίσιο της συμφωνίας η χώρα ήταν υποχρεωμένη να μειώσει το έλλειμμα του προϋπολογισμού στο 5,9 τοις εκατό του ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος το 2011 από 9,1 τοις εκατό το 2010.
Η κρίση του χρέους στην Πορτογαλία, παράλληλα με την κρίση στην Ιρλανδία και την πιο σοβαρή κρίση στην Ελλάδα, προκάλεσε έντονες ανησυχίες σε διεθνές επίπεδο σχετικά με την ανθεκτικότητα της οικονομίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Ο κ. Passos Coelho αψήφησε την κριτική του με περιορισμένη πολιτική εμπειρία για να οδηγήσει το κόμμα του σε μια πειστική νίκη στον Ιούνιο 2011 γενικές εκλογές για την εκδίωξη των Σοσιαλιστών απόφαση για ένα εισιτήριο του σαρωτικές αλλαγές.
Οι παρατηρητές εικάζουν ότι ως διευθυντής πολιτικός-cum-business, εκτελεστικές δεξιότητες και λιτότητα Passos Coelho θα μπορούσε να έρθει σε πρακτικό να ακολουθήσει σκληρή λιτότητα στο πλαίσιο του προγράμματος διάσωσης.

Μέσα ενημέρωσης         

Εμπορικές τηλεοράσεις της Πορτογαλίας έχουν μια μερίδα του λέοντος του φιλοθεάμονος κοινού, και να παρέχει σκληρός ανταγωνισμός για το δημόσιο ραδιοτηλεοπτικό φορέα.
Δημόσια τηλεόραση λειτουργεί από την RTP. Η κύρια ιδιωτικά δίκτυα είναι TVI και SIC. Multichannel τηλεόραση είναι διαθέσιμη μέσω καλωδιακής, δορυφορικής, επίγεια ψηφιακή και Internet Protocol TV (IPTV). Καλώδιο είναι το κυρίαρχο πλατφόρμα.
Δημόσια ραδιόφωνο λειτουργεί από την ΠΑΑ. Η Ρωμαιοκαθολική Εκκλησία κατέχει το δημοφιλές Renascenca Radio. Υπάρχουν περίπου 300 τοπικές και περιφερειακές εμπορικές ραδιόφωνα.
Υπήρχαν 5.200.000 χρήστες του Διαδικτύου μέχρι τον Ιούνιο του 2010 (Internetworldstats).

ΠΗΓΗ 

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...